28 şubatçılara müebbet onandı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, beraat eden 37 sanığın dosyasını onadı, 16 sanık hakkındaki hükmü ise bozdu

Haberler 10.07.2021 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay, 28 ubat davasnda aralarnda dönemin Genelkurmay 2. Bakan emekli Orgeneral çevik Bir ile Genelkurmay Harekat Bakan emekli Orgeneral çetin Doann da bulunduu 14 sana verilen hapis cezalarn onad.

Eski adyla Yargtay 16. yeni adyla Yargtay 3. Ceza Dairesi, 28 ubat davasna ilikin temyiz incelemesini tamamlad.

Dairenin kararnda, 28 ubat 1997de birtakm sivil toplum kurulularnn yan sra basn yayn kurulular, üniversiteler, sendikalar, sermaye çevreleri, sivil bürokrasi ve yarg mensuplarnn desteiyle, Milli Güvenlik Kurulu toplantsnda alnan kararlarn hükümete dayatld ve seçilmi bir hükümetin ilevsiz hale getirildii ifade edildi.

Söz konusu süreçte yaananlarn anlatld kararda, suçun icra hareketleri üzerinde müterek hakimiyet kurduklar tespit edildii belirtilen sanklar Ahmet çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, çetin Doan, çetin Saner, çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakk Klnç, dris Koralp, lhan Klç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yldrm Türker, olay tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayl Türk Ceza Kanununun 147. maddesindeki Türkiye Cumhuriyeti icra heyeti vekilleri heyetini cebren skat veya vazife görmekten cebren men etmek suçu bakmndan müterek fail olarak sorumlu tutuldu.

Müebbet hapis cezalarn onad.

Daire, yerel mahkemede 765 sayl Türk Ceza Kanununun 147. maddesinde belirtilen Türkiye Cumhuriyeti icra heyeti vekilleri heyetini cebren skat veya vazife görmekten cebren men etmek suçundan müebbet hapis cezas verilen sanklardan eski YÖK üyesi Erdoan Öznal, dönemin YÖK Bakan Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz, eski Deniz Kuvvetleri Komutan Hayri Bülent Alpkaya ve dönemin Genelkurmay Adli Müaviri Muhittin Erdal enelin eylemlerinin de bu suça yardm kapsamnda olduu gerekçesiyle bozulmasna hükmetti.

Yerel mahkemede Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düürmeye ve devirmeye itirak suçu bakmndan gizli ittifak suçunu ilediklerine ancak 765 sayl Kanunda 10 yllk asli zaman am süresi nedeniyle dosyalarnn düürülmesine ve beraatine hükmedilenlerin de arasnda olduu sanklar brahim Selman Yazc, zzettin yigün, Altaç Atlan, Ersin Ylmaz, Kamuran Orhon, Köksal Karabay, Metin Yaar Yükselen, Orhan Yöney, Refik Zeytinci, evket Turan, ükrü Sark ve Yücel Özsrn dosyalarnn bozulmas kararlatrld.

Daire ayrca 37 sank hakkndaki beraat kararn onad.

Ana Sayfaya Git