28 yıl sonra ilk tutuklama

Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde 1993 yılında aynı aileden yedi çocuk ve hamile bir kadının da aralarında bulunduğu 10 kişinin yakılarak öldürüldüğü katliamla ilgili davada dönemin İlçe Jandarma Alay Komutanı Yüzbaşı Bülent Karaoğlu hakkında tutuklama kararı verildi. Davayı takip eden Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik, “Tutuklama kararı tümüyle adaleti karşılayan, yeterli bir karar değil ama 28 yıldır bir gözaltının dahi olmadığı süreç bakımından sevindiricidir” dedi.

Haberler 22.09.2021 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muun Korkut ilçesine bal Vartinis (Altnova) beldesinde yaayan Öüt ailesinin evi, 3 Ekim 1993te operasyon gerekçesiyle köye giden askerler tarafndan atee verildi. Askerler, gece 03.00te uykuda olduklar srada yangna yakalanan aileyi kurtarmak isteyen dier köylülere de engel oldu. Öüt ailesinden yedi çocuk ve hamile bir kadnn da aralarnda bulunduu 10 kiinin yanarak hayatn kaybettii ortaya çkt. Aileden geriye sadece o gece amcasnn evinde olan Aysel Öüt kald.

Yetkililer katliam gizli tutup, bölgedeki çatmada bir askerin yaamn yitirmesini gerekçe göstererek Dokuz PKKlnn öldürüldüü açklamasn yapt. Savclk tarafndan yürütülen soruturmada köydeki birçok evin PKK tarafndan yakld ve örgütün köylülerden yardm ald belirtilerek dokuz köylü hakknda dava açld. Köylüler, 1995te beraat ederken, Aysel Öüt, 2003te bir kez daha suç duyurusunda bulundu.

DAVA 2011DE AçILABLD

Soruturma dosyas sekiz yl boyunca askeri ve sivil savclk arasnda gidip geldi. 2011de açlan davada dönemin Hasköy lçe Jandarma Komutan Yüzba Bülent Karaolu, Hasköy lçe Jandarma Komando Bölük Komutan Üstemen Hanefi Akyldz, Mu Emniyet Müdürlüü Özel Harekat ube Müdürü erafettin Uz ve Gökyaz Karakol Komutan Baçavu Turhan Nurdoann Öüt ailesinin öldürülmesi nedeniyle cezalandrlmas talep edildi. Dava, Bitlis Ar Ceza Mahkemesinde sadece bir kez görüldükten sonra güvenlik gerekçesiyle Krkkaleye alnd.

Kardelerimin ölümü kimsenin yanna kalmasn

Aysel Öüt, o gece yaananlar öyle anlatmt:

Amcamn evinde uyumutum o gece. Araba ve silah sesleriyle uyandk. Gece 3:00tü. Evime gitmek istedim, brakmadlar beni. Panzer evin önündeydi. Ne kadar girmek istesem de brakmadlar. Ailemi yakarak öldürdüler. Annem be aylk hamileydi. Onlar ellerimle öldürsem de içim rahat olmaz ki. Sadece yanlarna kalmasn istiyorum. ki yandaki kardeimin, kardelerimin ölümü kimsenin yanna kalmasn istiyorum.

YARGITAY BERAAT KARARLARINI BOZDU

Davaya bakan Krkkale Ar Ceza Mahkemesi, oyçokluuyla tü sanklarn beraatna karar verdi. Böylece, Yüzba Karaolu ile birlikte rütbeli üç asker beraat etti. Beraat karar temyiz üzerine 2016 ylnda Yargtaya geldi. Yargtay 1. Ceza Dairesi, be yl sonra geçen aylarda dosyay gündemine ald. Mahkeme, Karaolu hakkndaki beraat kararn köyün yaklmas emrini Yüzba Karaolu vermitir diyerek bozdu. Rütbeli üç asker hakkndaki beraat kararlar ise onand.

28 YIL SONRA TUTUKLAMA KARARI

Yargtayn bozma kararndan sonra Krkkalede yeniden görülen davada Öüt ailesinin avukatlarndan Mu Barosu Bakan Kadir Karaçelik, firar edebilecei ya da durumalar uzatabilmek için mahkemeye gelmeyebilecei gerekçesiyle Karaolunun tutuklanmasn istedi. Mahkeme, Karalolu için 28 yl aradan sonra tutuklama karar verdi.

Karar deerlendiren Mu Barosu Bakan Kadir Karaçelik, unlar söyledi:

28 yllk süreçte bir gözaltnn dahi olmad bir süreç açsndan tutuklama karar sevindiricidir. Dosyada halen zamanam tehlikesi vardr. Tutuklama karar verildii için ahs tutuklanp cezaevine götürülürse ve yarglamada ksa sürede tamamlanrsa zamanam tehlikesi ortadan kalkacaktr.

Ana Sayfaya Git