29 yıl sonra AYM kararı!

Kulp'ta 29 yıl önce çıkan olaylar sırasında ölen 7 sivil için, haklarında takipsizlik kararı verilen 37 asker hakkında AYM, soruşturmanın yeniden açılmasına karar verdi.

Haberler 20.02.2020 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Bingölün Solhan ilçe krsalndaki Ser Sp bölgesinde çkan çatmada öldürülen 3 PKKlinin cenazelerinin Diyarbakrn Kulp ilçesine götürüldüü srada, çkan olaylarda Mehmet Nash Altn, Neytullah Tekin, Hayrettin Demirtuyi, Felemez Bulut, Ömer Öztürk, Ali Minta ve ahin Tekin isimli kiiler hayatn kaybetmiti. Anayasa Mahkemesi, 29 yl önce 7 sivilin öldürülmesinden sorumlu tutulan 37 asker hakknda verilen takipsizlik kararn soruturma eksik yapld gerekçesiyle kaldrarak, soruturmann yeniden açlmasna karar verdi.

AYM: SORUTURMA EKSK YÜRÜTÜLDÜ

Anayasa Mahkemesi (AYM), 24 Aralk 1991de yaanan olaya ilikin yeniden soruturma yürütülmesine karar verdi. AYM, Diyarbakr Cumhuriyet Savcl tarafndan olaydan 21 yl sonra balatlan soruturmann eksik yürütüldüünü ve Anayasann 17inci maddesinde güvence altna alnan yaam hakknn usul boyutunun ihlal edildiine hükmetti. AYM, savcln verdii takipsizlik kararnn kaldrlmasna karar verdi.

AYM kararnda u ifadelere yer verildi: Somut olay açsndan kritik hususun silah kullanmnn hangi koullarda gerçekletii ve silahl güç kullanmn meru savunmaya dayanp dayanmad olduu nazara alndnda toplanmayan delillerin soruturmann sonucuna dorudan etki ettii anlalmtr. Ölüm ve yaralanma olaynn nasl gerçekletiine dair somut kantlar bulunmamasna ramen güvenlik güçlerinin meru savunma içinde hareket ettikleri gerekçesiyle kovuturmaya yer olmadna karar verilmesinin, soruturma sürecinde elde edilen kantlarn kapsaml, nesnel ve tarafsz bir analize tabi tutulmas gerekliliini karlamad sonucuna ulalmtr. Anayasa Mahkemesi açklanan nedenlerle Anayasann 17. maddesinde güvence altna alnan yaam hakknn usul boyutunun ihlal edildiine karar vermitir.

NE OLMUTU?

Diyarbakrn Kulp ilçesi ile Bingölün Solhan ilçeleri arasndaki Ser Sip bölgesinde PKKllarn bulunduu noktaya helikopterle yaplan bombalama srasnda etkisiz hale getirilen 3 PKKlinin cenazesi, Kulp ilçe merkezine getirildi. 24 Aralk 1991de Kulpta cenaze gösterisi srasnda olaylar çkt. Olaylarda Mehmet Nash Altn, Neytullah Tekin, Hayrettin Demirtuyi, Felemez Bulut, Ömer Öztürk, Ali Minta ve ahin Tekin yaamn yitirirken, Mehmet ah Tekin ve eyhmus Altnda ise yaraland.

SAVCI YARGILAMA çN ZN STED AMA

7 sivili ölürülmesiyle ilgili Kulp Cumhuriyet Savcl, yürüttüü soruturmada takipsizlik karar verdi. Dönemin Kulp Cumhuriyet Savcs Mustafa Akku, sanklardan Albay smet Yediyldz hakknda Adalet Bakanl Ceza leri Genel Müdürlüünden fezleke ile 25 Austos 1992 tarihinde talepte bulundu. Savc Akku fezlekesinde, Diyarbakr l Jandarma Komutan Albay smetin görevin ifas srasnda adam öldürmek ve ayn suça teebbüs suçlamasyla yarglanmas için izin istedi.

Adalet Bakanl Ceza leri Genel Müdürlüü, 08 Ekim 1992 tarihinde Kulp Cumhuriyet Savcs Akkuun talebine olumlu yant vermeyerek, Albay Yediyldz hakknda zabta amiri sfat ile olay yerinde olup olmadnn tespiti için dosyann geri iade edilmesine ve öncelikle l dare Kuruluna bavuru yaplmas gerektiini belirtti. Dosya Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna geri gönderildi. Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl da dosyay 30 Kasm 1992 tarihinde Kulp Cumhuriyet Basavclna iade etti.

Kulp Cumhuriyet Basavcl, 06 Temmuz 1993 tarihinde görevsizlik kararyla Albay smet Yediyldzn l Valisinin emri hilafna ate emri verdiini sivil vatandalarn ölümüne sebep olduundan dosyasnn ayrlarak, Diyarbakr l dare Kuruluna gönderildi. Savclk, dosyann Kulp lçe dare Kuruluna gönderilmesine karar verdi.

DOSYA KAYIP!

Olayla ilgili 2005 ylna kadar hiç bir ilem yaplmad, avukat Nahit Erenin olayda ölen 2 kii ve yaralanan 1 kii için yapt tazminat bavurusuyla ortaya çkt. Dosyann akbeti konusunda aileler avukatlar araclyla Kulp Cumhuriyet Basavclna müracaat etti. Ancak, savclk dava dosyalarnn kendilerinde olmadn belirtti. Bunun üzerine Diyarbakr l dare Kuruluna, Kulp Kaymakamlna ve Adalet Bakanlna dosyann akbeti soruldu. Ancak, onlar da söz konusu dosyann kendilerine ulatrlmad ve kaytlarnda böyle bir dosya bilgisinin bulunmadn belirttiler. Bütün bu yazmalar sonucu dosyann bulunamam olmas üzerine aileler avukatlar araclyla 18 Kasm 2009 tarihinde yeniden ilgililer hakknda soruturmann balatlmas için Kulp Cumhuriyet Basavclna ikayet bavurusunda bulundu.

21 YIL SONRA SORUTURMA

Soruturmann açlmas ile birlikte dosya zaman amndan kurtarlrken, Kii öldürmek ve öldürmeye teebbüsten açlan soruturma kapsamnda olayn yaand gün Kulpta görevli olan 37 askerin ifadesi alnd. Ayrca, savclk söz konusu soruturma için gizlilik karar aldrd.

NE DELL NE TANIK VAR!

Soruturmay 2 Kasm 2017 tarihinde tamamlayan savclk, 37 asker hakknda takipsizlik karar verdi. Kararda, 7 sivilin ölümü ve 2 kiinin de yaralanmasna neden olan katliamda kullanlan ateli silahlarn olay yerinde görevli askerlere ait olduuna ve askerlerin bu kiilerin ölümüne neden olduuna ilikin hiçbir delil bulunmad iddia edildi. Kararn devamnda, ölenlerin vücutlarndan çkarlan ya da olay yerindeki mermi çekirdei ve bo kovanlarn hangi jandarma personelinin silahndan ate edildiine dair bilirkii incelemesi de bulunmad kaydedilirken, dosyada olay tarafszca anlatabilecek bir tank ifadesi olmad ileri sürüldü.

KARARA TRAZ REDDEDLD

Ölenlerin avukat Nahit Eren, takipsizlik kararnn kaldrlmas için 23 Kasm 2017 tarihinde Diyarbakr 2inci Sulh Ceza Hkimliine bavurdu. Ancak, yaplan bavuru Kamu davasnn açlmas için yeterli üphe oluturacak delil elde edilemedii ve kovuturma olanann bulunmad gerekçesiyle 8 ubat 2018 tarihinde reddedildi. Bunun üzerine, Anayasa Mahkemesine (AYM) bavuruda bulunulmutu.

Ana Sayfaya Git