3 bakandan 'şiddetle mücadele' vurgusu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Değerlendirme Toplantısı'nda bir araya geldi. Toplantıda konuşan 3 bakan da kadına şiddetle mücadelenin tavizsiz sürdürüldüğünü vurguladı.

Haberler 03.02.2022 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca Ankara Ticaret Odas (ATO) Congresium Fuar ve Kültür Merkezinde düzenlenen toplantda ilk olarak çileri Bakan Süleyman Soylu konutu. Bakan Soylu, 2017de kadn cinayeti saysnn 353 olduunu ve bunun sürekli azaldn belirtti. Soylu, kadna yönelik iddete kar alnan tedbirleri anlatarak Yeni elektronik kelepçe merkezimizi Adalet Bakanlmz ve Aile Bakanlmz ile hep birlikte devreye aldk. Bu konuda bana göre; bütün dünyaya örnek, önemli bir sürecin altna birlikte imza attk. Hali hazrda 499 ahsta aktif olarak elektronik kelepçe izlenmektedir. Uluslararas ödüllü KADES uygulamamzla 2018 ylndan beri kadnlarmzn hizmetindedir. Bu yl KADES ile 112 acil çar merkezlerimizdeki entegrasyonu bir üst noktaya daha beraber çkartyoruz. KADES uygulamamz indiren says 3 milyon 192 bin kii ve bunlarn hepsi kadn. Bu ylki hedefimiz 5 milyon rakamna ulaabilmektir dedi.

BAKAN SOYLU: HAYRETE VE GAYRETE KAPIMIZ AçIK

hbarlarn daha kolay yaplabilmesi için yeni uygulamalarn hayata geçirildiini belirten Soylu, Bu konuda ne kadar adm atmak gerekiyorsa o kadar adm atlacaktr. Bir kadnn iddet görmesine, eziyet çekmesine, can güvenliinden endie etmesine gönlümüz de raz deil, sorumluluumuz da buna imkan vermez. Buradaki samimi her gayrete, destee, istiareye kapmzn açk olduunu ifade etmek isterim diye konutu.

Bakan Soylu ayrca yaanan olaylara ilikin hazrlanan haberlerde kullanlan dilin önemine deinerek, bu konuda gazetecilerin de sorumlu olduunu, tahrik edici deil; problemleri ortadan kaldrc bir dil kullanlmas gerektiini kaydetti.

BAKAN BOZDA: SAYI AZALSA DA 1 CNAYET, 1 CNAYETTR

Adalet Bakan Bekir Bozda ise kadna iddet konusunda verilen cezalarn artrldn belirterek, Yaplmadk bir ey kalmad ama bakyorsunuz olaylar devam ediyor. Say azalsa da 1 cinayet, 1 cinayettir; 1 iddet, 1 iddettir. Hepsi de büyük bir felakettir, insanlk suçudur. Onun için de burada beikten balayan bir eitimle, anann babann, okulda öretmenin, askerde komutanlarn, kurumlarda amirlerin, her yerde gazetede, medyada, hükümette hep beraber ortak bir duruu, tavr hayata geçirmek zorunda olduumuzu buradan bir kere daha ifade etmek isterim dedi.

HUKUKUMUZ ZN VERR M?

Kadna kar iddette adalete ihtiyaç olduunu vurgulayan Bakan Bozda, öyle konutu:

Yakn zamanda 15 yerinden bçaklanan ya da baka iddete maruz kalan kadnlar var ama deliller tam olmad için savc tutuklama istiyor, sulh ceza hakimi adli kontrol veriyor. Hakime de savcya da söylüyorum; Allah akna 15 yerinden bçak yemi bir kadnn, hukukunu koruyup onu bu hale getiren, iddet bamls bu kiiyi adli kontrol ile serbest brakmaya bizim hukukumuz izin verir mi? Vermez. Bunu tutuklamayacaksnz da kimi tutuklayacaksnz. Bundan daha büyük bir iddet olur mu? 15 tane bçak darbesi yiyen, ayaklarna ate eden kiiye adli kontrol verilmesi benim yüreimi yakyor. Eyvah diyorum. Adaletin olduu yerde adaleti yapmazsak, baka hakszlklara kap aralam oluruz. Aile içi iddet ve kadna kar iddetle mücadele bürolarnn ve amirlerinin delil toplama konusunda daha titiz davranmasn rica ediyorum. Bu hakim, savc arasnda tartlyor. Bu tartmada iki tarafn da kusuru var. Savc arkadalarm da görümelerimde söylüyorum. Delil eksikse iade et, delili tamamla getir diyeceksin. Tank varsa dinle, görüntü varsa izle. Sadece birbirini bçaklam, bçaklayanla bçaklayann ifadeleri ile netice alnmaz. Kolluk olay yerine girdii an bunlar yapacak ki savcnn önüne i geldiinde de netice annda çksn. Buradan hakim ve savclarmza sesleniyorum; iddianamenin iadesi diye bir müessese var. Eer dosya, delil eksikse hukuk diyor ki iddianameyi iade et. imizi eksik yaparsak millete de eksik, yanl hizmet etmi oluruz. Herkes iinin gereklerini tam yapmal.

BAKAN YANIK: SADECE KADINLARIN MESELES DEL

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Derya Yank da iddetin sadece kadnlarn meselesi olmadn söyleyerek, iddet, kadna yönelik iddet, aile içi iddet tam da bu sebeple çok önemli. Maalesef aile içerisinde eer bir çocuk iddeti görerek, travmatize olarak büyüyorsa, sorun çözme yöntemi olarak iddeti öreniyor. Dolaysyla kadna yönelik iddetin, aslnda kadnlar görünen etkilenenler olmakla beraber görünmeyen pek çok maduru var dedi.

Bakan Yank, iddetin maduru kadar iddet uygulayan kiilerle ilgili de çalmalar yaplmas gerektiini dile getirerek, Kiilerin içinde kaybolduu iddet sarmaln ancak böyle krabiliriz. Ksacas toplumun her kesimini, sahip olduumuz yetki ve haklar kapsamnda iddeti üreten süreçleri kontrol altna almaktan ve iddete konu olan herkesin hayatn iyiletirmekten sorumluyuz. Bizim aile içi iddet, aile içi bir konu deildir. Bilakis manevi ve kültürel deerlerimizi tehdit eden toplumsal ve yasal bir mevzudur dememizin arka plannda da bu durum yatmaktadr. Bu anlamda iddet suçunu ileyenin kiisel olarak suçu sabittir, bununla birlikte kiiyi suça iten sebeplerle de mücadele etmek görevlerimiz arasndadr. Bugüne kadar yürüttüümüz çalmalar elbette ki hepimizin belleinde canlln koruyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git