3. Ordu Komutanlığındaki FETÖ davası bugün başlıyor

Erzincan'da FETÖ'nün darbe girişimine katıldıkları ve örgüt üyesi oldukları öne sürülen ve aralarında örgütün sözde "sıkıyönetim komutanı" olan dönemin 3. Ordu Harekat Kurmay Yarbaşkanı eski Tuğgeneral Çağlar, örgütün sözde "3. Ordu Komutanlığına bağlı komutanlardan sorumlu mahrem imamı" Karagöz ve dönemin İl Jandarma Komutanı eski Albay Tonğ'un da yer aldığı 14'ü tutuklu 22 sanık, bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak

Haberler 31.07.2017 - 08:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erzincanda, Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriimine katldklar ve örgüt üyesi olduklar öne sürülen ve aralarnda örgütün sözde skyönetim komutan olan dönemin 3. Ordu Harekat Kurmay Yarbakan eski Tugeneral Ekrem çalar, örgütün sözde 3. Ordu Komutanlna bal komutanlardan sorumlu mahrem imam Veli Karagöz ve dönemin l Jandarma Komutan eski Albay Murat Orhan Tonun da yer ald 14ü tutuklu 22 sann yarglanmasna bugün baland.

FETÖnün darbe giriimine ilikin kentte açlan ilk dava olan ve eski Tugeneral çalar, eski Albay Ton ve Yrd. Doç. Karagözün de aralarnda bulunduu 14ü tutuklu 22 sana açlan davann ilk durumas yarn Erzincan Ar Ceza Mahkemesinde görülecek.

Duruma sebebiyle salonda çeitli düzenlemeler yaplrken güvenlik güçlerince de adliye içinde ve çevresinde duruma srasnda çeitli tedbirler alnacak.

Yarn saat 09.00da balayacak davann durumalar, savunma ve ifade alma ilemlerinin bitmemesi halinde 4 Austos gününe kadar her gün yaplacak.

Davann Erzincan Cumhuriyet Basavcs Mehmet Akif Akta tarafndan bizzat hazrlanan 153 sayfalk iddianamesinde, FETÖnün darbe giriimine katldklar iddia edilen dönemin 3. Ordu Harekat Kurmay Yarbakan eski Tugeneral Ekrem çalar ile örgütün sözde 3. Ordu Komutanlna bal komutanlardan sorumlu mahrem imam olduu belirtilen Yrd. Doç. Veli Karagöz, dönemin l Jandarma Komutan eski Albay Murat Orhan Ton ve subaylarn da aralarnda yer ald biri sivil dierleri askeri personel 22 kii sank sfatyla yer alyor.

FETÖ/PDYnin ortaya çk, devlet ve Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) yaplanmas ve darbe srasnda yaananlar hakknda bilgiler aktarlan iddianamede, bu yaplanmann cebir, iddet ve dier hukuk d yöntemleri kullanarak devlet otoritesini bask altna almay, zaafa uratmay, yönlendirmeyi, alternatif otorite olarak ortaya çkmay ve devlet otoritesini ele geçirmeyi hedefleyen silahl bir terör örgütü olduu vurgulanyor.

ddianamede, darbe giriimi öncesi örgütün sözde skyönetim direktifinin, Genelkurmay Personel Planlama Daire Bakan Tugeneral Mehmet Partigöç tarafndan Yurtta Sulh Konseyi Bakan imzasyla Erzincana gönderildii belirtilerek, buna göre dönemin 3. Ordu Harekat Yarbakan olan eski Tugeneral çalarn Erzincanda skyönetim komutan olarak görevlendirildii kaydediliyor.

ORGENERAL SAVAA BLG VERMEDEN DARBE HAZIRLII YAPMI

çalarn darbe giriimi gecesi emniyet tedbirlerin alnmas için çok sayda rütbeli personelin izinlerini iptal ederek 3. Ordu Harekat Merkezine çard ifade edilen iddianamede, sann darbe giriimi srasnda Erzincanda yaplacak olan i ve ilemler hususunda gerekli talimatlar vererek görevlendirme yapt ve yürütülen tüm faaliyetlerle ilgili 3. Ordu Kurmay Bakan Tümgeneral Selçuk Bayraktarolu ile 3. Ordu Komutan Orgeneral Serdar Savaa bilgi vermedii anlatlyor.

ddianamede, çalarn darbe teebbüsünün yaand 15 Temmuz gecesi, 3. Ordu Komutanlna bal 16 ildeki birliklere sözde skyönetim direktifini, Orgeneral Savaa bilgi vermeden ve yazma usulüne aykr olarak birliklere gönderip ve tek tek bal tugay komutanlklarna teyit ettirdii, bu yönde faaliyetler yapp emirler verdiine iaret ediliyor.

çalarn, komutanlnn karargahna gelen Orgeneral Sava karlayp birlikte komuta makamna geçtikleri belirtilen iddianamede, çalarn sözde skyönetim direktifini Savan masasna brakarak Genelkurmay Bakanlndan skyönetim direktifi aldklarn ve kendisinin de Erzincan Skyönetim Komutan olduunu ifade ettii aktarlyor.

Orgeneral Savan ise darbe giriimine destek vermeyip güvenlik tedbirlerini artrarak emir komutay devrald anlatlan iddianamede, Savan daha sonra komutanlna bal Kolordu komutanlarna kanunsuz olan bu mesajn hiçbir ekilde uygulanmayaca, hiçbir birliin darya çkmayaca, emre itaatsizlik edenlerin tutuklanacan bildirdii anlatlyor.

ddianamede, Savan darbe giriimini kar çkp önledii vurgulanarak, darbe giriimini uygulamaya koyamayan çalarn ise yine Savan giriimleriyle gözaltna alnd bildiriliyor.

çalarn darbe giriiminden 2 gün önce Ankaraya giderek FETÖ üyeleriyle yüz yüze görütüü aktarlan iddianamede, çalarn, Erzincanda herhangi bir toplumsal olay olmamas ve valinin talebinin bulunmamasna ramen Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme (KOKTOD) takmnn hazrlanmasn ve çevre emniyetinin takviye edilmesini emrettii belirtiliyor.

SANIKLAR ÖRGÜTÜN ERZNCANDAK ANA KOMUTA KADEMESN OLUTURUYOR

ddianamede, darbe teebbüsü srasnda Genelkurmay Bakanlndan uçu yasa emri gelmemesine ramen çalarn helikopterlerin hazrlanmas ve bir albaya helikopter pilotlarnn hangar bölgesinde hazr olmas talimat verdii de anlatlarak, çalar ve dier sanklarn FETÖnün Erzincandaki ana komuta kademesini oluturduu kaydediliyor.

Sanklarn isnat edilen suçlar iledikleri kanaatine varld kaydedilen iddianamede, tutuklu sanklar çalar, Karagöz ve Tonun da yer ald bir sivil ve 21 rütbeli asker hakknda Anayasay ihlal, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs etme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs etme suçlarndan üçer kez arlatrlm müebbet, silahl terör örgütüne üye olma suçundan da 10 yldan 15 yla kadar hapis isteniyor.

Ana Sayfaya Git