3 yıl sonra ayin!

VAN'ın Gevaş ilçesinde bulunan ve adayla aynı adı taşıyan tarihi Akdamar Kilisesi'nde 3 yıldır yapılamayan ayin, bu sene gerçekleştirildi.

Haberler 10.09.2018 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van Gölündeki Akdamar Adasnda bulunan tarihi Akdamar Kilisesinde Kültür ve Turizm Bakanl tarafndan 2005 ylnda restorasyon çalmas balatld. Restorasyon çalmalarnn tamamlanmasnn ardndan tarihi Akdamar Kilisesi, 2007 ylnda uluslararas törenle Ant Müze olarak açld. Ardndan da ylda bir gün ayin izni verilen kilisede, 19 Eylül 2010 ylnda 95 yl aradan sonra ilk ayin yapld. En son 2014 ylnda yaplan ayin için yurt içinden ve yurt dndan binlerce turist Vana geldi.

Surp Haç Kilisesinde 3 yl aradan sonra yeniden düzenlenen ayin için yaplan hazrlklara ise günler öncesinden baland. Tören katlacak olanlar bugün saat 07.30dan itibaren Van merkeze 45 kilometre uzaklktaki Geva ilçesinde bulunan Akdamar skelesine gelmeye balad. Aralarnda Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Baepiskopos Aram Ateyann da bulunduu din adamlar ile konuklar teknelere alnd. 20 dakikalk tekne yolculuunun ardndan adaya ulaan konuklar, ayin için hazrlklara balad.

Ayin için adada düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Ak Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, rfan Kartal, Abdulahat Arvas, Van Valisi ve Belediye Bakan Vekili Murat Zorluolu, Sezgin Tanrkulu, belediye bakanlar ile yurt dndan ve içinden yüzlerce kii katld. Saat 11.00de balayan ayini Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Baepiskopos Aram Ateyan ve beraberindeki Episkopos Sahak Maalyan, Patrik Genel Vekil Yardmcs Rahip Maakya Beskisizyan tarafndan yönetildi.

BAKAN ERSOY: ADAYA SU GETRYORUZ

Van Valisi Murat Zorluolu ve kurum amirleriyle birlikte adada ve kilise içerisinde incelemelerde bulunan ve Aram Ateyann yönettii ayini bir süre takip eden Bakan Ersoy, daha sonra kilisenin güney tarafnda toplanan misafirlerle sohbet ederek, güvercin uçurdu. Ardndan gazetecilere açklamalarda bulunan Bakan Ersoy, ortak deerleri beraber yaadklarn belirterek öyle konutu:

Dün olduu gibi bugün de birlikte Türk milleti olarak Ermenilerin dini özgürlüklerine, yaam kültürlerine sayg duymaya, desteklemeye, sahip çkmaya devam ediyoruz. Bundan sonra da böyle olacak. Biliyorsunuz son 3 yldr güvenlik gerekçesiyle ayinlere ara verilmiti. Bu yl tekrar güvenlik ortam tesis edildii için ayinlere baladk. Bu yüzden de çok mutluyuz. Temennimiz bundan sonra da kesintisiz ekilde ayinlerin Akdamar Kilisesinde devam etmesi. Küçük bir müjde vermek istiyorum, kasm ayna kadar kydan tatl su boru hatt döüyoruz. Kasm aynda ise balyoruz. Adaya su getiriyoruz. Bundan sonra geldiimizde aday inallah yemyeil göreceiz

Ateyan da yapt konumada Nuh peygamberi anlatt. Ateyan, Nuh Peygamber gemideyken, geminin kaplarn açamad. çünkü dalgalarla mücadele ediyordu. Gemi Ar Dann tepesine indiinde bile kapy açamad. Ufak bir pencereden güvercin gönderdi haber alabilmek için, güvercin aznda zeytin dalyla döndü. Her yerin sakin olduunu, huzur içinde olduunun müjdesini verdi. Ondan sonra Nuh Peygamber geminin kaplarn açt. Dalgal bir dönem burada da geçti. Ülkemizde de yaand. O dalgal üç yl içinde biz de Akdamarn kaplarn açamadk. Dualarmz tanrya yükseltemedik. Ancak güvercin bize haber getirdi. Van ehri huzur içinde. Bar, kardelik bakidir artk bu ehirde. Biz de bakanmzn izniyle, valimizin desteiyle bu yl geldik ve Van ehrimize kardelerimizle bulumaya, hep birlikte din, rk, mezhep ayrm yapmadan bu kutsal mekanda dualarmz tanrya ilettik. Bar salasn. Huzur salasn. Bu güvercin bizim için kutsal ruhu temsil eder. Devletimizin, tüm siyasi erkann üzerinde olsun. Bizi her türlü kötülüklerden korusun diye konutu

AKDAMAR KLSES

Akdamar Kilisesi, 915-921 yllar arasnda ina edildi. Daha sonra manastra dönütürülen kilise, 2007 ylnda restore edilerek ant müze olarak hizmet vermeye balad. Vaspurakan Kral 1. Gagik tarafndan Kei Manuele yaptrlan kilise, Ermeni halk açsndan büyük önem tayor. Ermeniler, bu kiliseyi ziyaret etmeyi, dini bir vecibe olarak görüyor. Din adamlarnn yetitirilmesi açsndan önem tayan kilisede, 1915 ylna kadar din adamlarnn yetitii ve bu tarihe kadar ayin yapld biliniyor. 1915 ylndaki Rus igalinin ardndan ayine kapatlan, ancak sit alan olarak koruma altna alnan kilise, 95 yl aradan sonra ilk defa ilk 2010 ylnda ayne ev sahiplii yapt.

Ana Sayfaya Git