300 ölümü daha önce de gördük

Prof. Dr. Zafer Cantürk, salgındaki ölü sayısına dikkati çekerek "Günlük vaka sayısı 17 bin ile 23 bin arasında değişiyor. Fakat ölüm sayıları 300'e yaklaştı. Bu sayı, bizim daha önce 30-40 bin vaka sayılarını gördüğümüz süreçte karşılaştığımız ölüm sayısıydı. Vaka sayıları stabil giderken ölüm oranları artıyor. Bu da bu süreçte değişen varyantların daha saldırgan olduğunu gösteriyor" dedi.

Haberler 04.09.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Zafer Cantürk, Türkiye genelinde artan koronavirüs kaynakl ölümlere dikkat çekti. Son iki aydr koronavirüs vaka saylarnn stabil olmasna ramen ölü saylarnn giderek arttn belirten Prof. Dr. Cantürk, yeni varyantlarn daha tehlike olduunu söyledi.

En az iki doz a yaptrlmasnn hayati önemi olduunu belirten Prof. Dr. Cantürk, Vaka saylar, Türkiye genelinde de Kocaeli genelinde de belirli bir limitte seyrediyor. Günlük vaka says 17 bin ile 23 bin arasnda deiiyor. Fakat ölüm saylar 300e yaklat. Bu say, bizim daha önce 30-40 bin vaka saylarn gördüümüz süreçte karlatmz ölüm saysyd. Vaka saylar stabil giderken ölüm oranlar artyor. Bu da bu süreçte deien varyantlarn daha saldrgan olduunu gösteriyor. Vatandalarn bir defa adan imtina etmemeleri gerekiyor. Birinci doz asn olmam illerdeki vatandalarn birinci dozlarn yaptrmalar, birinci dozu olmu kiilerin de ikinci dozu muhakkak yaptrmalar gerekiyor diye konutu.

117 HASTANIN 111 AISIZ

Houston Üniversitesinde yaplan bir aratrmay örnek göstererek koronavirüsle mücadele konusunda ann önemini vurgulayan Prof. Dr. Cantürk, unlar söyledi:

Son zamanlarda koronavirüs verilerinin arttn görüyoruz. Bu arada literatürü biz de gözden geçiriyoruz. Houston Üniversitesinde yaplan bir aratrmann sonucu var. Bu aratrmaya göre, hastaneye yatrlan 117 koronavirüs hastasnn yalnzca 6si al, geriye kalan 111i asz. Youn bakma yatrlan 28 hastann 26s asz ve yalnzca 2si al. Ayrca ayn aratrmaya göre, entübe olan 14 hastann da tamamnn asz olduu rapor edilmi. Bize baktmz zaman da durum bundan farksz deil. Bizde de benzer eyleri görüyoruz. Youn bakmda yatanlarn daha çok; asz, alarnn birinci dozunu olmu ama ikinci dozunu ihmal etmi ya da ikinci dozunu olmu fakat üzerinden antikor oluacak kadar süre geçmemi kiilerden olutuunu görüyoruz.

NSANLIK çN AILAMAYI KABUL ETMELER GEREKYOR

ki doz ann yaplmasnn ardndan vücutta oluan antikorun zamanla dütüünü söyleyen görülerin olduunu hatrlatan Prof. Dr. Cantürk, öyle devam etti:

kinci dozdan sonra üçüncü doz meselesine gelindiinde, bu alarn ne kadar süre etkin olduuyla ilgili çeitli görüler var ama net rakamlar henüz yok. Bakanlmzn ve Dünya Salk Örgütünün önerileri, üçüncü doz kavramn getirdi. ki doz a olmu ve üzerinden belirli bir zaman geçen kiilerin mutlaka üçüncü dozu olmas gerekiyor. Bu alama ii sadece kendini koruma adna deil, toplumu, dünyay hatta insanl bu hastalktan kurtarmak için önem arz ediyor. Hem Türkiyede hem de dünya alamay yüzde 80 civarna çkardmzda bu dertten kurtulmu olacaz. Belki bu koronavirüs o zaman devam edecek ama ölümcül olmayacak. Halk sal problemi olmaktan çkacak. Bu nedenle herkesin alanma konusunda tereddütlerini bir kenara koyup insanlk için alamay kabul etmeleri gerekiyor.

ÖRETMEN VE ÖRENCLERE AI çARISI

Yüz yüze eitime geçi kararnn ardndan öretmen ve örencilerin de a yaptrmalarnn, toplum sal açsndan son derece önem tadn belirten Prof. Dr. Cantürk, Bakanlk ve hükümet, alama konusunda tereddüt eden ve alamaya uymayan örenci ver öretmenlerin okullarda devam edebilmesi için haftada 2 defa PCR testini zorunlu klyor. 2 defa PCR testi olmak yerine a olup hem toplum salnn gelitirilmesine katkda bulunmak hem de kendilerinin hastalktan korunmalar için a yaptrmalar önem arz ediyor dedi.

Ana Sayfaya Git