İşimize bakacağız

Mızraklı, “Yapılan tahribatı söze gerek kalmaksızın dünya gördü. Bundan sonra hakça, adil paylaşımın olduğu ama öncelikleri olan yoksul esaslı yerel yönetimler anlayışı planlaması çerçevesinde işlerimizi yürütmemiz gerekiyor” dedi.

Haberler 29.04.2019 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi (DBB) Bakan Selçuk Mzrakl,16 Nisanda devraldklar belediyede kayyum Cumali Atillann yapt harcamalar kent halkyla paylamay sürdürüyor. Mzraklnn bu yönlü yapt ilk i, kayyum Atillann atandktan sonra 2 milyon 127 bin 725 TL harcayarak yaptrd lüks makam odasn tehir etmek olmutu.

Kendileri tarafndan kullanlmayan lüks odada bulunan mobilya, kap ve pencerelerle atafatl banyoda kullanlan bütün malzemelerin üzerine bedellerini yaptrarak aktaran Mzrakl, atafatl makam odasnn yan sra yaplan 1 ton 600 kilogramlk kadayf, 92 bin TLlik fincan takm ve 112 bin TLlik masa alm harcamalar da kamuoyuyla paylat.

Belediyenin devir alnmasnn ardndan oluturulan Kayyum Hasar Tespit Komisyonu ise, kayyum döneminde yaplan bütün iler ve harcamalar mercek altna alp tek tek incelerken, raporlatrlacak olan bu harcamalar daha sonra kamuoyuyla ;aylalacan belirten Mzrakl öyle dedi;

Kendisi için düledii ortama baktmz zaman, korkunç düzeyde güvenlik kaygsyla, kendisini koruma kaygsyla zrhl camlar ve kaplar gördük. Onun içinde tamamen sefahate dükün müthi bir israfn olduunu, oldukça rükü saylabilecek bir düzen kurulmu. Bunu anlamak mümkün deil. Diyarbakr gibi bir yerde, yoksulluun bu kadar derinlikli yaand bir corafyada, kendinize minyatür bir saray yapm olmanz, bunu da koruganlarla kaplam olmanz, zrhn içine girmeniz, sizi hayatn gerçekliinden koparr.

ÖNEMSZ çALIMALAR DAH YAPILMAMI

Kayyumun kentte partizan politikalar yürüttüünü öne süren Mzrakl, Halkn içine çkarken bile kaygl, bir türlü onlarla temas kurmayan bir dönem gibi duruyor. Yaplan iler daha çok göze hitap edebilecek, bunlar ksmen peyzaj, bahçe, park düzenlemeleri veya asfaltlamalar yaplm. Yapsal sorunlar noktasnda anlaml hiç bir i yok. Sosyal dokunun ihtiyaçlarna, kültür sanat bata olmak üzere salktan eitime kadar birçok alanda halkn talep ettii balklar çerçevesinde önemli çalmalarn, hatta önemsiz çalmalarn dahi yaplmadn gördük. Mevcut kurumlarn ileyiinin tamamen durdurulduunu veya kapatldn gördük. Anayasada da net olarak tarif edilen laik ve demokratik olmak balnda oldukça önemli soru iaretleri yaratan ekilde cemaatlere, vakflara, belediye kurumlarnn tahsis edildiini gördük iddiasnda bulundu.

BAKA EYLER YAPILMI

Mzrakl, öyle devam etti: Bir halkn birçok balk altnda ihtiyaçlar vardr. nanç temelli ihtiyaçlar da vardr. Yerel yönetim kurumlar bunlar yaparken, burada yükselen talebi, ihtiyac göz önünde bulundurur ve o çerçevede gerçekletirir. Bunu çok aan, ideolojik davran kalb olarak tarif edilebilecek bir yaklam gösterilmi. Bunlar ne kabullenmek ne de sürdürülebilir bulmak mümkün deil.

Kayyumun yaratt bir takm tahribatlar görüntüleriyle birlikte kamuoyuyla paylatklarn söyleyen Mzrakl, Artk burada kalmak yerine buradan çkmak gerektiini düünüyorum. Yaplan tahribat söze gerek kalmakszn, nasl bir anlayla yapldn Türkiye, dünya gördü. Bundan sonrasna bakmamz gerekiyor. Bundan sonra halkn dahil olduu ve hakça adil paylam olduu ama öncelikleri olan, öncelii de bir toplumsal dilim olarak baklacaksa, yoksul esasl yerel yönetimler anlay dediimiz öncelikli bir ihtiyaç planlamas çerçevesinde ilerimizi yürütmemiz gerekiyor. Özellikle kültürel, sanatsal, eitsel, sala ilikin, çocuktan yalya kadar toplumsal ihtiyaç planlamalarn yapp, toplumsal katlmla ne ekilde paylatrmak gerektiini de geni, güçlü bir ekilde ie koyulmay düünüyoruz diye konutu.

VCDAN SAHB NE HSSEDYORSA

Kayyumun atafatl odasn gördüünde hissettiklerini de anlatan Mzrakl, Vicdan sahibi kim olursa ne hissediyorsa onun aknln hissettim. Bir anlamda kendi gerçekliinize yabanclamann en arlas biçimiyle karlatk. Ciddi bir savurganlk ve israf vard. Kamu kaynaklarnn nasl berhava edildiini size düündüren görüntülerdi. in dorusu bütün yaplanlara baktnzda, evet kendinize küçük bir dünya yaratabilirsiniz ama gerçek dünyadan koptuysanz bunun hiç bir anlam yoktur. nsan olarak, toplumsal insan olarak, toplumun dierlerinin farknda olan, onlar hisseden bir insan olarak bunlar kabullenmek mümkün deildi diye belirtti.

HALKIN TEMEL HTYAçLARI

Yerel yönetimlerin borçlanabileceini ancak bunun halkn temel ihtiyaçlar temelinde olmas gerektiinin altn çizen Mzrakl, sözlerini öyle sürdürdü: Borç kavram arka plan doldurulmas gereken bir kavram. O görüntülerle beraber düündüümüz zaman, eer sefahat için kullanlmsa, halkn ihtiyaçlar temelli biriktirilmemi borçlarsa, bunu sorgulamak gerekir. Borcun nitelii ve nasl olduu önemlidir. kinci bir yönü daha önce yerel yönetimler döneminde yaplan i ve ilemler hangi toplumsal kayglarla ve ihtiyaçlar gözetilerek yapld. Daha sonra yaplan i ve ilemler hangi toplumsal kategorilere dönük yapld? Eer yerel yönetim kaynaklarn siyasetin ihtiyaçlar çerçevesinde gelii güzel kullanyorsanz, o zaman skntldr. Yerel yönetim, siyasetin ötesinde toplumun ihtiyaçlar temelli olarak planlama gerektiren bir alandr. Sosyal yan ar basar, siyasal yan zayftr. O yüzden yerel yönetimler kendilerini tarif ederken, seçildikleri günden sonra toplumun bütününün ihtiyaçlarn esas alan politikalar iler klmakla mükelleftirler.

KAYYUM SOSYAL VE SYASAL BR FELAKETTR

Belediye Meclisi tarafndan yürütülecek bir denetim komisyonunu kayyumun yaratt hasarn ortaya çkarlacan belirten Mzrakl, unlar dile getirdi: Kayyumluk; sosyal ve siyasal bir felakettir. Hasar Tespit Komisyonu gibi bir ifade kullanld. Ama kayyum döneminin bütün i ve ilemlerini mercek altna alan meclis marifetiyle inceleme ve aratrma komisyonu kurulacak. Meclis ayn zamanda denetçi organ durumundadr. Meclis belediyenin kendi iç denetim mekanizmalar, tefti kurullarnn yapt i ve ilemler üzerinden ayn zamanda sivil toplumunda destei ve katksn da alarak, yeri geldiinde bilirkiilerin katksn alarak hassas bir çalma yürütecektir. Hassas bir sonuç alacaz.

BORç: RAKAM OLDUKçA CDD

Kayyumun belediyeyi ciddi bir miktarla borçlandrdn kaydeden Mzrakl, Biz o rakam açkladmz gün, ister hesap uzmanlar, ister Saytay denetçileri gelsin, isterse uluslararas tescilli kurulular gelsin, hepsinin denetim yaptklar zaman rakamlar doru eklinde açklanmas gerekiyor. Oturup sefahat için kullandysanz, borcun detay önemlidir. Günü geldiinde bu konuda netlie ulatmzda açklayacaz. Ama rakam oldukça ciddi diye vurgulad.

SURDA SOKAK KÜTÜPHANES

Tebrik ziyaretinden elde edilen kitaplarla ilgili olarak, tarihi Sur ilçesinde Sokak Kütüphanesi oluturmay planladklarn sözlerine ekleyen Mzrakl, çiçekler çok güzeldir. Ömrü vardr ama kitaplar ilelebet yaarlar. Kitaplarn içinde yüzbinlerce çiçek vardr. Dolaysyla ihtiyaç temelli düündük. Trnak içinde bir tür savurganla dönümesin istedik. Baki kalsn. Bu günlerin bir ans olsun. Daha sonrasnda daim klabileceimiz ve hakikaten topluma yeniden bir hizmet olarak dönebilecek bir biçime kavusun diye düündük. O çerçevede böyle bir duyuru yaptk. Halkmzn bu konudaki teveccühü oldukça güçlüydü. 5 yandaki çocuktan 75 yandaki insanmza kadar hepsi evlerindeki kütüphanelerden okunmu kitaplarndan bizi sevindirdiler. Bunu ileride Surdaki bir çkmaz sokakta bir kitap soka oluturarak, aydnlanmayla bu sokaktan çklr bütün bu çkmazlar bitirilir mealinde bu çalmay yürüteceiz.

Ana Sayfaya Git