İşte kaçak elektrik!

Diyarbakır’da bir beldede yapılan denetimde 228 abonenin 202’sinde kaçak elektrik kullanımı tespit edildi.

Haberler 06.12.2017 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DEDA ekipleri, polis eliinde kent merkezine 22 kilometre uzaklktaki çarkl Mahallesinde kaçak elektrik kullanmna yönelik denetim yapt.

KAçAK ELEKTRK KULLANIMI

Denetimlerde, 228 konuttan 202sinin harici hat, köprü, mandal düürme gibi deiik yöntemlerle kaçak elektrik kullandklar belirlendi.

SAYAçLARA EL KONULDU

Bu aboneler hakknda yasal ilem balatlrken, 12 aboneye ait elektrik sayacna ise kaçak üphesi ile el konuldu. Sayaçlar, incelenmek üzere Diyarbakr Valilii Sanayi ve Teknoloji l Müdürlüüne teslim edildi.

TRAFOLARIN YÜKÜ

DEDAtan yaplan açklamada, mahallede elektriklerin sürekli kesildii ve yetersiz olduu iddiasyla sürekli eylem yapldn, düzenlenen kaçak operasyonunun ardndan ise elektrik salayan trafolarn yükünün yüzde 70 orannda dütüü bildirildi.

Ahmet DEMR/Ylmaz BEKLEYEN

DYARBAKIR-K mevsimine girilirken elektrikle snmann artmas ve kayt d elektrik kullanmna dair ihbarlarn çoalmas üzerine harekete geçen Dicle Elektrik Datm ekipleri, sabah erken saatlerde il merkezine 22 kilometre mesafede bulunan çarkl beldesine giderek, denetim balatt.

POLS DESTEKL OPERASYON

Polis ekiplerinin güvenlik önlemi almasnn ardndan balayan kaçak denetimi gün boyu devam etti. Denetimler sonunda ekipler 228 aboneye ait yerleim biriminde inceleme yapt. Yaplan kontroller sonunda söz konusu 228 konuttan 202sinin harici hat, köprü, mandal düürme gibi deiik yöntemlerle kaçak elektrik kullandklar belirlendi. Kaçak elektrik kullanmn görüntü ve tutanaklarla belgeleyen ekipler, bu abonelerle ilgili gerekli yasal ilemleri balatt. Bu arada 12 aboneye ait elektrik sayacna kaçak üphesi ile el konuldu. Söz konusu sayaçlar, incelenmek üzere Diyarbakr Valilii Sanayi ve Teknoloji l Müdürlüüne teslim edildi. Denetimler srasnda baz ev sahiplerinin kaçak denetim ekiplerine kapy açmadklar dikkat çekti.

ELEKTRK KESNTLER DDASI

Kaçak denetiminden bir süre önce çarklda Elektrik yetersiz, sürekli kesiliyor gerekçesi ile bir grup tarafndan yol kesme eylemi yaplmt. Yol kesen eylemciler, elektriklerin yetersiz olduunu, trafolarn ihtiyac karlamadna savunmu ve bu durumun düzeltilmesini istemiti. Bunun üzerine beldede inceleme yapan Dicle Elektrik Datm ekipleri, gerçekte beldeye elektrik salayan trafolarn kurulu gücünün, abone says ile kyaslandnda ihtiyacn çok üzerinde olduunu belirledi. Ekiplerin bir dier tespiti ise souyan havalar yüzünden snma amacyla kaçak elektrik kullanlmas yüzünden ihtiyacn çok üzerinde olmasna ramen verilen elektriin beldeye yetmedii, ar yüklenme nedeniyle de trafolar koruma amacyla yerletirilen termik manyetik alterlerin sk sk atarak elektriklerin kesilmesi oldu. Bunun üzerine gerçekletirilen kaçak denetimleri srasnda Dicle Elektrik Datm ekipleri kaçak kullanmlarn tümünü iptal etti. Kaçak operasyonun ardndan bu bölgeye elektrik salayan trafolarn yükü bir anda yüzde 70 orannda aa dütü.

ALGI YARATMAK STYORLARDI

Gerçekletirilen denetim ve oraya çkan tablo ile ilgili konuan Dicle Elektrik Datm yetkilileri, Havalarn soumaya balamas ile birlikte birçok yerleim biriminde kaçak elektrik kullanmnda art yaandn belirledik. Bu durumu önlemeye dönük olarak Enerji Bakanl ve EPDK yönetmelikleri çerçevesinde mücadelemiz sürüyor. Ancak baz aboneler, sanki datm ebekesinin yetersizliinden kaynakl kesinti varm algs oluturmaya çalyorlar. Bu denetim de sorunun ebekeden deil, kaçak kullanmdan kaynaklandn çok açk bir biçimde ortaya koymutur. Denetimlerimiz il ve ilçe merkezlerinin yannda krsalda da aralksz devam edecektir dedi.

Ana Sayfaya Git