Bakanlık iş yerlerinde alınacak "korona virüs" tedbirlerini belirledi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında iş yerlerinde alınması gereken tedbirlere ilişkin kılavuz yayımladı.

Haberler 28.03.2020 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sal ve Güvenlii Genel Müdürlüünce yaymlanan, Yeni koronavirüs salgn kapsamnda i sal ve güvenlii profesyonellerinin i yerlerinde aldraca tedbirler klavuzu, i güvenlii uzmanlar, i yeri hekimleri ve hemirelerinin dikkatine sunuldu.

Servis araçlarndan seyahatlere, i yerine giri-çklardan çalma ortam ve yemekhanelere kadar koronavirüsle mücadelede alnmas gereken tüm önlemlerin yer ald klavuzda, görevlilerin önce kendini korumasnn, kiisel hijyen ve koruyucu donanmlar kullanmay ihmal etmemesinin büyük önem tadna dikkat çekildi.

Klavuza göre, servis araçlarnn özellikle sk temas edilen yüzeyleri bata olmak üzere temizlik ve hijyeninin sk aralklarla salanmas, servis kullanan çalanlarn araç içerisindeki yüzeylere temasnn mümkün olduunca azaltlmas, araçlarn tama kapasitesinin sosyal mesafe göz önüne alnarak planlanmas, araç girilerine el dezenfektanlar konulmas, seyahat süresince oför ve tüm yolcularn cerrahi maske takmalar iverenlere önerilecek.

Zaruri olmadkça seyahatlerin iptal edilmesi ya da azaltlmasna yönelik çalmalar yaplacak. Yurt içi seyahatten dönen çalanlarn salk kontrolünden geçirilmeden iba yapmalar engellenecek ve çalma süresince salk durumlar gözlemlenecek. Yurt dndan dönen kiilerin ise ie gitmekten kaçnmalar, Salk Bakanlnn 14 gün kuralna uymalar salanacak.

- YERNE GR VE çIKILARDA TEMASLI SSTEMLER KULLANMAYIN

yerine giri ve çklarda kullanlacak hijyen malzemelerinin konulmasna yönelik düzenlemeler yaplacak. Temas yolu ile geçi kontrol sistemi bulunan i yerlerinde bulama riskine kar temassz sistemlerin kullanlmas veya geçici süreyle bu sistemlerin kullanlmamas için iverenlere öneri sunulacak.

Sosyal mesafe kuralna uygun geçi iaretlemeleri yaplarak mesafenin korunmas, ylma ve kalabalklamann önlenmesi istenecek. Ayrca çalanlarn ie girilerinde temassz ate ölçer ile atelerinin ölçülmesi salanacak. Ate, öksürük, nefes darl ve benzeri ikayeti olan çalanlar i yeri salk personeline, bulunmamas durumunda dorudan salk kurulularna yönlendirilecek.

- çALIMA ORTAMLARINDA SOSYAL MESAFE KURALI UYGULANACAK

çalma ortamlarnda, koronavirüs salgn dikkate alnarak risk deerlendirmesi ve acil durum planlar güncellenecek. Sosyal mesafe kural gözetilerek çalma yöntem ve ekillerinin yeniden gözden geçirilmesi, mümkün olduu durumlarda bu kurala uygun i organizasyonu yaplmas temin edilecek.

yeri hekimleri, i güvenlii uzmanlar ve hemireler, ara dinlenmeleri ve yemek molalarn da kapsayacak ekilde çalma süreleri içinde çalanlarn birbirleriyle etkileimlerinin asgari düzeyde olacak ekilde planlanmasn iverenlere önerecek.

çalma alannda ayn anda bulunan çalan saysnn asgari oranda tutulmas için planlama yaplmas, mümkün olmas halinde uzaktan çalma gibi yöntemlerin tercih edilmesi, çalma ortamnn uygun ve yeterli düzeyde havalandrlmasnn salanmas da klavuzdaki uyarlar arasnda bulunuyor.

- KLAVYE VE ORTAK TELEFONLAR SIK ARALIKLARLA DEZENFEKTE EDLECEK

Klavuza göre, i yerlerinde bilgisayar klavyeleri, ortak telefon, diyafon, mikrofon gibi kullanlan tüm araçlar farkl kullanclar tarafndan kullanldkça sk aralklarla dezenfekte edilecek.

Bulama riskini azaltacak ekilde uygun kiisel koruyucu donanmlarn seçilip kullanlmas, asansörlerin mümkün olduunca kullanlmamas, temas edilen yüzeylerin sklkla dezenfekte edilmesi, sosyal mesafe kural çerçevesinde tokalama, sarlma gibi davranlardan ve ellerle yüz bölgesine temas edilmesinden kaçnlmas da i güvenlii uzmanlar, i yeri hekimleri ve hemirelerinin iverenlerden uygulanmasn isteyecei tedbirler arasnda.

- SU SEBLLER VE çAY MAKNELERN MÜMKÜN OLDUUNCA KULLANMAYIN

Ayrca klavuzda, çalma ortamlarna yeterli sayda elle temas edilmesine gerek duyulmayan çöp kutularnn yerletirilmesi, tuvalet, banyo ve lavabolarda yeterli miktarda kiisel hijyen malzemesinin bulundurulmas, i elbiseleri ile harici elbiselerin temasn önlemek için ayr yerlerde saklanabilmesine yönelik gerekli düzenlemelerin yaplmas, ortak kullanm alanndaki su sebilleri ve çay makinelerinin mümkün olduunca kullanlmamas, çalanlara kapal ielerde su temin edilmesi de yer alyor.

Kovid-19 üphesi tayanlarn olmas durumunda bu kiilerle temas eden çalanlar belirlenerek, il veya ilçe salk müdürlüklerinin yönlendirmesine göre hareket edilmesi gerektii aktarlan klavuzda, toplant ve eitimlerin salgn bitene kadar ertelenmesi istendi.

Klavuzda, yasal yükümlülükler nedeniyle ertelenmesi mümkün olmayan toplant ve eitimlerin uzaktan eitim, telekonferans gibi yöntemlerle yaplmasnn tercih edilmesi, elektronik ortamdan mesajlar, medya paylam ve uzaktan eitim araçlaryla çalanlara koronavirüsün yaylmnn engellenmesine yönelik bilgilendirme faaliyetleri yaplmas önerildi.

- YEMEKHANELER SOSYAL MESAFE KURALINA UYGUN DÜZENLENECEK

Klavuzda, i yerlerindeki yemekhaneler ve dinlenme alanlar ile ilgili dikkate alnmas gereken önlemler ise u ekilde sraland:

Yemekhane ve dinlenme alanlarnda sosyal mesafe ve hijyen kurallar göz önünde bulundurularak, sra ve masa düzeni uygun ekilde ayarlanmal. Mümkünse, yemekler ve içecekler tek kullanmlk kumanya eklinde datlmal. Yemekhane ve dinlenme alanlar sk aralklarla dezenfekte edilmeli. Yemek öncesinde ve sonrasnda ellerin bol su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ykanmas ve tek kullanmlk havlu ile ellerin kurulanmas gibi kiisel hijyen kurallarnn uygulanmasna imkan veren düzenlemeler yaplmal.

Baharat, kürdan, tuz, kak, çatal, bçak, bardak gibi malzemelerin tek kullanmlk olacak ekilde sunumu salanmal. Yemekhane görevlilerinin kiisel hijyen kurallarna uygun davranmas ve uygun kiisel koruyucu donanmlar salanmal.

Ana Sayfaya Git