İfade özgürlüğü

Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan'ın TRT Kurdi'ye çıkartılmasıyla ilgili yapılan suç duyurusuna savcılık, 'ifade özgürlüğü' diyerek soruşturma yapılmasına yer olmadığını söyledi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Öcalan'ın konuşmalarında suç unsuru taşımadığını belirtti.

Haberler 13.09.2019 - 01:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yenilenen stanbul seçimlerinde Abdullah Öcalann kardei Osman Öcalann TRT Kurdiye çkartlmasyla ilgili yaplan suç duyurusu hakknda savclk, soruturma yaplmasna yer yok dedi. Ankara Cumhuriyet Basavcl, Öcalann TRTye çkartlmas ve Abdullah Öcalann mesajnn Anadolu Ajansnda yaynlanmasn ifade özgürlüü kapsamnda deerlendirdi.

SAVCILIK BASININ GÖREVLERN HATIRLATTI

stanbulda yaayan Nuri Bakapan adnda adl ikayetçi, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, TRT Genel Müdürü brahim Eren, TRT Kurdi Genel Koordinatörü Mustafa Ekici ve Anadolu Ajans Genel Müdürü enol Kazanc hakknda terör örgütüne yardm ve yataklk, vatana ihanet, suçu ve suçluyu övme iddiasyla suç duyurusunda bulundu.

ikayeti Ankara Cumhuriyet Basavcl inceledi. Savclk, Terör olaylar toplumu en çok etkileyen hadiseler olmasndan dolay bu eylemlerin medya için haber deeri büyüktür dedi. Savclk öyle devam etti: Toplum tarafndan en çok ilgi gören haberlerin terör haberleri olmas nedeniyle bu haberlere yazl, görsel, iitsel, dijital mecralarda hatta sosyal medyada skça yer verilmektedir. Terör haberlerinin önemi ve medyann halk bilgilendirme yükümlülüü bu haberlerin medyada yer almasn zorunlu klmaktadr. Haberlerin ilkeli, bilinçli ve propagandaya mahal vermeyecek ekilde ölçülü biçimde yaynlanmas medyann görevini yapmasn salar.

SUç UNSURU TAIMADII

Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin ifade özgürlüü kapsamndaki ilkelerini hatrlatan savclk, Soruturma yaplmasna yer olmad gerekçesini de öyle açklad: Basn organlarnca yaynlanan haberin toplumun ilgisini çeken, güncel bir nitelie sahip olup halk kin ve dümanla sevk etmemesi, iddete tevik etmemesi ve nefret ayrmcl içermemesi, terör veya ayrlkç hareketleri övmemesi, yaplan faaliyetin basnn haber verme özgürlüü kapsamnda kabul edilmesi gerektiinden suç unsuru tamad deerlendirilmekte.

NE OLMUTU?

Munzur Üniversitesinden Doç. Ali Kemal Özcann, 20 Haziranda mraldan getirdii Abdullah Öcalann mesaj ilk olarak Anadolu Ajans tarafndan servis edildi. Öcalann mesajnn ardndan kardei Osman Öcalan TRT Kurdiye çkarak stanbul Büyükehir Belediye Bakan Ekrem mamolu ve CHPyi eletiren ifadeler kullanmt. Bu gelimelerin ardndan Y Parti TRT hakknda suç duyurusunda bulunmutu.

Ana Sayfaya Git