İhanetin kilit merkez üssüydü

Darbe gecesi Ankara'yı bombalayan uçakların kalktığı üsse tenzili rütbe

Haberler 14.07.2018 - 10:59 Son Güncelleme : 14.07.2018 - 11:03

15 TEMMUZda FETÖ/PDYnin hain darbe giriiminde kilit noktalardan biri olan Diyarbakrdaki askeri üsten kalkan sava uçaklar, Ankarada TBMM ve Gölbandaki Özel Harekat Daire Bakanl bata olmak üzere birçok yeri bombalad.

Komutan Yardmcl ve Birletirilmi Hava Harekat Merkezleri Komutanl görevleri verilen üssün ad, darbe giriiminden sonra tenzili rütbeye urad, sadece 8inci Ana Jet üssü olarak kald.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavc darbe giriiminden sonra yürüttüü soruturmada, 1 Korgeneral, 1 Tümgeneral ve 2 Tugeneral, 12 Albay, 21 Askeri Hakim ve Savc ile çeitli rütbelerde toplam 295 askeri personel hakknda ilemler yapt.

Bunlarn 72si tutuklanrken, 66s hakknda ise Adli Kontrol Hükümleri uyguland. Tutuklananlar arasnda en üst rütbede bulunan dönemin 7nci Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmazn Ankaray bombalayan uçaklarn indirilmesi ya da vurulmas için Diyarbakrdan uçak istenmesi ile ilgili darbe gecesi Babakan Binali Yldrm ile iki kez telefonla görütüü ortaya çkt. Yürütülen soruturmada tutuklanan Ylmaz, mahkemede 12,5 yl hapis cezasna çarptrld

DYARBAKIR15 Temmuzda FETÖ/PDYnin hain darbe giriiminde kilit noktalardan biri olan Diyarbakrdaki askeri üsten kalkan sava uçaklar, Ankarada TBMM ve Gölbandaki Özel Harekat Daire Bakanl bata olmak üzere birçok yeri bombalad. Komutan Yardmcl ve Birletirilmi Hava Harekat Merkezleri Komutanl görevleri verilen üssün ad, darbe giriiminden sonra tenzili rütbeye urad, sadece 8inci Ana Jet üssü olarak kald.

15 Temmuz darbe giriiminde Ankarada TBMM ve Gölbandaki Özel Harekat Daire Bakanl ile çeitli bölgeleri bombalayan sava uçaklarndan 6snn, darbe giriimi gecesi herhangi bir askeri hareketliliin yaanmad Diyarbakrdaki 8inci Ana Jet Üssünden kalkt ortaya çkt.

6 UçAK DYARBAKIRDAN KALKTI, PST ARAçLARLA KAPATILDI

16 Temmuz sabahndan itibaren askeri uçularn yasakland ve sadece izinli uçularn yapld Askeri üsse sava uçaklarnn izinsiz kalk ile kullanlmamas için pistlere araçlar çekilerek park edildi. Araçlarn izinli uçular yaplrken pistten çekildii ve görevin tamamlanp uçaklarn hangarlara dönmesinden sonra araçlar yeniden piste çekilerek uçaklarn kalk engellendi.

Darbe giriiminde kullanlan uçaklarn Diyarbakrdan da kalktnn belirlenmesi ile Diyarbakrdaki askeri uçular ilk önce yasaklanrken, üsse verilen elektrik ve su kesildi. Daha sonra zorunlu uçular izne baland ve havaliman sadece sivil uçaklara açk brakld. Diyarbakrdaki 8inci Ana Jet Üssüne darbe giriiminden 14 gün sonra ilk kez sava uçaklar ini yapabildi.

PLOT HTYACI OLUR DYE GECE GÖZALTI YAPILMADI

Darbe gecesi Ankaray vuran uçaklarn Diyarbakrdan kalktnn tespit edilmesi üzerine balatlan soruturma kapsamnda hava üssündeki pilotlar ve askerlere yönelik gözalt ilemi yaplmak istendi. Ancak havada bulunan uçaklarn indirilmesi ya da vurulmas için pilotlara ihtiyaç olaca gerekçesiyle söz konusu havac askerler gece askeri üstte tutuldu ve gözalt ileri bir gün sonra yapld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavc darbe giriiminden sonra yürüttüü soruturmada, 1 Korgeneral, 1 Tümgeneral ve 2 Tugeneral, 12 Albay, 21 Askeri Hakim ve Savc ile çeitli rütbelerde toplam 295 askeri personel hakknda ilemler yapt. Bunlarn 72si tutuklanrken, 66s hakknda ise Adli Kontrol Hükümleri uyguland.

KOLORDU KOMUTANI BAKANI K KEZ ARAMITI

Darbe gecesi havac komutanlarn il dnda olmas nedeniyle emir komutay devralan 7nci Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmaz, havada kalan uçaklarn indirilmesi ve darbecilerin üs olarak kulland Aknc Üssünün vurulmas için pilotlara gece gözalt yaplmamas istendiini söyledi. Korgeneral Ylmazn mahkemede, Bunun üzerine 05.30da Sayn Babakan aradm, telefona koruma polisi çkt ben de kendimi tantarak görümek istediimi söyledim. Kendisine 7nci Kolordu birliklerinin durumu hakknda bilgi verdim. Herhangi bir sorun olmadn, Cumhuriyet Basavcsnn talimatyla 8inci Ana Jet Üssündeki pilotlara gözalt yaplacan ancak Eskiehir BHHMdeki (Birleik Hava Harekat Merkezi)generalin sizin Ankaradaki halk bombalayan uçaklar durdurmak talimatnz için ve Suriye acil görevleri için bu pilotlara ihtiyaçlar olduunu bu nedenle gözalt yaplmamasn istiyorlar dedim. Beklememi söyledi. Bir müddet sonra, gözalt yaplacak, nasl yaplacan Adalet Bakan ile görüün talimat verdi. Saat 05.45te Cumhuriyet Basavcs, l Emniyet Müdürü ve l Jandarma Komutan odama geldiler, ben yaptm konumalara ve sayn Babakann talimatn Cumhuriyet Basavcsna söyledim. Saat 05.50 Eskiehir BHHMden Korgeneral Hüseyin Demirarslan arad, Aknc Üssünün pistinin bombalanmas için acil 2 tane F16ya ihtiyaç olduunu ve Diyarbakrdan kaldracaklarn söyledi. Ben de Sayn Babakanla görüüp talimatn aldk dedim. O da bize de pisti bombalayn talimat verdiini söyledi, durumu Cumhuriyet Basavcna ilettim, Adalet Bakanyla görüüp gözaltnn üs içinde yaplp yaplamayacann sormasnda fayda olduunu söyledim. Eskiehir BHHMden 2 tane F16 kaldracaz dedikleri için, bu konuyu teyit etmek amacyla saat 06.00da Sayn Babakan ikinci kez aradm. Kendisi de Evet, talimatm dorultusundadr, kaldrn dedi diye ifade verdii örenildi.

DARBEC TERZ DE DYARBAKIRDAN ANKARAYA GTMT

Darbe giriiminde aktif rol oynayan ve Ankara Özel Kuvvet Komutanl binas giriinde Astsubay Ömer Halisdemir tarafndan vurulan darbeci general Semih Terzinin de Diyarbakrdan Ankaraya gittii ortaya çkt. 7nci Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmaz, mahkemede konu ile ilgili verdii ifadede, darbe giriiminin yaandn gece saat 23.47de Diyarbakrdaki tüm birliklerin komutanlarna ve harekat merkezlerine ulaarak emirlerini verdikten sonra, araç isteyen Albay Altan Boray hatrladn ve onu aradn ifade ederek, Ona, nerede olduunu ve ne yaptn sordum. O da bana ki özel kuvvet taburuyla 8inci Ana Jet Üssünde olduunu ve taburlar Ankaraya göndereceini, Özel Kuvvetlere ait bir uçak geldiini, Tugay Komutann da Silopiden geldiini ve uçan kalkmak üzere olduunu söyledi. Ben de Tugay komutannz kim? diye sordum, o da bana Semih Terzi Tugeneral ve u anda yannda olduunu söyleyerek Müsaadenizle telefonu ona veriyorum dedi ve telefonu Semih Terziye verdi. Semih Terzi ile 1520 saniyelik bir konumam oldu. Kendisine Hayrdr Semih Paa, neler oluyor, durum nedir, bilgin var m? diye sordum. O da Komutanm Ankara karm ne olduunu ben de bilmiyorum, bize Ankaraya gelmemiz söylendi onun için gidiyoruz, uçak kalkmak üzere müsaadenizle dedi. Telefonu tekrar Albay Altan Bora alarak Komutanm uçak kalkyor müsaadenizle komutanm uurlayacam diyerek telefonu kapatt diye belirtti.

ASKER ÜS DARBEDEN SONRA TENZL RÜTBEYE URADI

FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz darbe giriimi srasnda Ankaray bombalayan 6 uçan kalkt Diyarbakrdaki hava üssünde Ekim 2016 tarihinde isim deiikliine gidilerek üs, tenzili rütbeye urad. 2014 ylnda verilen Muharip Hava Kuvvetleri Komutan Yardmcl, Diyarbakrdan Eskiehire alnd, Birletirilmi Hava Harekat Merkezleri (BHHM) Komutanlndan Diyarbakr Valiliine gönderilen yazda, yazmalarn bundan sonra Diyarbakrda kalan 8inci Ana Jet üssü ile yaplmas istendi.

15 Temmuz darbe giriimine katldklar gerekçesiyle 2 komutan soruturma kapsamnda tutuklanan üs ile ilgili Valilie gönderilen yazda, 2016 yl Askeri ura (YA toplants) sonra Diyarbakrda konulu olan Muh.Hv.Kv.K. (Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanl) Yardmcl ve BHHMleri Komutanl Eskiehire konulanm. Komutanlk bals olan Adli Müavirlik, Askeri Mahkeme, Askeri Savcl, 8nci Ana Jet Üs Komutanl (Diyarbakr) tekilatna dahil olmutur. Muh.Hv.Kv.K. Yardmcl ve BHHMleri Komutanl konu yerinin Diyarbakr Garnizonundan Eskiehir Garnizonuna tanmas ve tekilatnda oluan balant deiiklikleri nedeniyle Diyarbakr Garnizonuyla ilgili hususlarda yaplacak yazmalarn 8inci Ana Jet Üs Komutanl (Diyarbakr) gerçekletirilmesini arz ve rica ederim denildi.

1 GÜNLÜÜNE ORDU KOMUTANINA VEKALET EDEN YILMAZA 12,5 YIL HAPS CEZASI

Diyarbakrda darbe giriiminden sonra yüzlerce komutan ve asker hakknda yürütülen soruturmalar davalara dönüerek çeitli cezalar veridi. Darbe gecesi 2nci Ordu Komutan Orgeneral Adem Hududinin gözaltna alnmas nedeniyle önce kendisine 1 günlük vekalet görevi verilen daha sonra kendisi de tutuklanan Diyarbakr dönemin 7nci Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmaza yargland mahkemede 12,5 yl hapis cezas verildi. Yargland mahkemede ne FETÖcü, ne de darbeci olmadn söyleyen Ylmaz, demokratik, laik, sosyal, hukuk devletine yürekten bal Atatürkçü, vatan bayrak sevdals, milletimi ve devletimi seçen erefli bir Türk subay olduunu yönünde savunma yapt. Ylmaz, 16 Temmuzda saat 00.04ten itibaren tüm Türkiyede Adalet Bakanlnn talimatyla kanunsuz skyönetim emrinin ekinde ismi geçenler gözaltna alnrken, bizzat Cumhuriyet Basavcsnn kendisine söyledii, Kolordu Komutan olarak darbe kalkmasnn karsndaki net tutumumun açk olarak anlald için gözalt listesinden çkartld sözü gerei gözaltna alnmadn ve görevine devam ettiini söylemiti.

Ana Sayfaya Git