İhraçlarda hukuki kriz

AK partinin “KHK” gerekçesiyle seçilmiş HDP’li belediye Başkan adaylıklarının düşürülmesine dönük yaptığı itirazlar "hukuk" krizine yol açarken, tartışmalar yeni bir boyut kazandı.

Haberler 10.04.2019 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti, 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarna yönelik yapt itirazlar ardndan bu kez Halklarn Demokratik Partisinin (HDP) KHKli seçilmilerin ihraç edilmelerini gerekçe göstererek adaylklarnn düürülmesine dönük bavurlar balatt.

AK Parti, HDPnin Karsn Digor ilçesine bal Dapnar (Bazarcix) Belediye Bakan aday Ebubekir Erkmen, Diyarbakrn Balar ilçesi Belediye Bakan aday Zeyyat Ceylan, Yeniehir Belediye Bakan aday brahim çiçek, Kayapnar Belediye Bakan Necati Pirinççiolu ve Ergani Belediye Meclis üyesi Müslüm Oktayn, KHK ile ihraç edildikleri gerekçesiyle meclis üyeliklerinin düürülmesine yönelik YSKye itirazda bulundu. Yaplan itiraz bavurular üzerine ilçe seçim kurullar, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) görüüne bavurdu.

24 HAZRANDA BENZER TARTIMA

24 Haziran Cumhurbakanl ve Genel Seçimlerinde de farkl tarihlerde çkarlan KHKlerle ihraç edilen HDP E Genel Bakan Sezai Temelli ile HDP milletvekilleri Ömer Faruk Gergerliolu, Gülistan Klç Koçyiit, Saliha Aydeniz, Muazzez Oran, Semra Güzel, Sait Dede ve Habip Eksik, CHPde brahim Kabolu ve Saadet Partisinden ise Cihangir slam, Meclise girmiti. 24 Haziran seçimlerinde de adaylk bavurularnn tartmal hale gelmesi üzerine CHPden brahim Kabolunun YSKye yapt bavuru üzerine verilen karar ardndan adaylk bavurular kabul edildi.

MLLETN RADES

YSKnin bu konuda belediye bakankar hakknda bildirecei görü beklenirken, KHKli olan ve Kabolu hakknda verilen emsal karar ile Meclise girebilen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerliolu, KHK itirazlarn deerlendirdi. Yaplan itirazlarla KHK ile ihraç edilenlerin seçilme hakknn gasp edilmek istendiini öne süren Gergerliolu, Yargsz infazla kamunun iradesi ile atlan kiiler, milletin iradesi ile seçilmitir. Bu ihraca ramen seçilmilerdir. hrac gerçekletirenlerin utanmas gerekiyor dedi.

KHKLILARA KNC HAK GASPI UYGULANIYOR

Yerel seçim sonuçlarnn KHKlere cevap niteliinde olduunu ileri süren Gergerliolu, Anayasa varsa kimsenin bunun karsnda durmamas gerekir. YSKnn kararn inceledim. Milletvekili dndakilere bu hakkn verilemeyecei söyleniyor. Demokraside seçilen kiilerin önünde kimse durmamas gerekir. Siyasi maksatlarla engellemelerin olduu aikar. Halkn iradesi ile seçiliyor ama KHKl olduu için ikinci adaya mazbata veriliyor. KHKlara ilikin önemli bir hak gasp ikinci kez uygulanyor eklinde deerlendirdi.

Ana Sayfaya Git