İki yeni KHK yayımlandı MİT Erdoğan'a bağlandı

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yayımlanan 693 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile toplam 928 kişi kamu görevinden çıkartıldı, 57 kişi görevine iade edildi.

Haberler 26.08.2017 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

OHAL kapsamnda kamu görevinden çkarlanlar ve göreve iade edilenlere ilikin listelerin de bulunduu 693 ve 694 sayl KHK, Resmi Gazetede yaymland. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan bakanlnda 15 Austosta toplanan Bakanlar Kurulunca Anayasann 121inci maddesi ile 2935 sayl Olaanüstü Hal Kanununun 4üncü maddesine göre alnan kararlar dorultusunda hazrlanan 693 ve 694 sayl KHKlar, Resmi Gazetenin bugünkü saysnda yaymlanarak yürürlüe girdi.

693 sayl KHKda, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca (MGK) devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum ve gruplara üyelii, mensubiyeti veya iltisak ya da irtibat olan kamu görevlerinin ihraçlarna ilikin liste yer ald. KHK hükümleri kapsamnda, bu kiilere herhangi bir tebligat yaplmayacak, haklarnda özel kanun hükümlerine göre ilem tesis edilecek.

Kamu görevinden çkarlan bu kiilerin, mahkumiyet karar aranmakszn, rütbe veya memuriyetleri alnacak, bu kiiler görev yaptklar tekilata yeniden kabul edilemeyecekler. Ayrca bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek, dorudan veya dolayl olarak görevlendirilemeyecek, bunlarn uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyelii ve sair görevleri de sona ermi saylacak.

Bu kiilerin silah ruhsatlar, gemi adamlna ilikin belgeleri ve pilot lisanslar iptal edilecek, oturduklar kamu konutlarndan veya vakf lojmanlarndan 15 gün içinde tahliye edilecekler. hraç edilenler, özel güvenlik irketlerinin kurucusu, orta ve çalan olamayacak, pasaportlar iptal edilecek.

- Göreve iadeler

Söz konusu KHKda, göreve iade edilen kiilerin listesine de yer verildi. Buna göre, TBMMden 2, TRTden 1, Adalet Bakanl ve bal kurululardan 28, SGKdan 3, çileri Bakanlndan 1, Emniyet Genel Müdürlüünden 1, mahalli idarelerden 1, Milli Eitim Bakanlndan 5, Deniz Kuvvetleri Komutanlndan 9, Hava Kuvvetleri Komutanlndan 5, yükseköretim kurumlarndan 1 kii memuriyetlerine iade edildi.

Ayrca, Deniz Kuvvetleri Komutanlndan 3 kiinin isimleri ilgili KHKnn ekindeki listenin ilgili sralarndan çkarld. Söz konusu KHK hükümleri, bu kiiler bakmndan tüm hüküm ve sonuçlaryla birlikte ortadan kalkt.

Söz konusu personelden bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren 10 gün içinde göreve balamayanlar çekilmi saylacak. Bu kapsamda, göreve balayanlara da kamu görevinden çkarldklar tarihten göreve baladklar güne kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal haklar ödenecek.

Bu kiiler, kamu görevinden çkarlmalarndan dolay herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacak. Bu personelin görevlerine iadesi, kamu görevinden çkarldklar tarihte bulunduklar yöneticilik görevi dnda örenim durumlar ve kazanlm hak aylk derecelerine uygun kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebilecek. Bu maddeye ilikin ilemler ilgili bakanlk ve kurumlar tarafndan yürütülecek.

- Rütbesi alnan emekli TSK personeli

Türk Silahl Kuvvetlerinden (TSK) emekliye sevk edilen, kendi isteiyle emekli olan veya istifa eden subaylardan, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum veya gruplara üyelii, mensubiyeti veya iltisak yahut bunlarla irtibat olduu deerlendirilen Hava Kuvvetleri Komutanlndan 10 emekli tugeneralin rütbeleri alnarak, emekli kimlikleri iptal edildi.

- Kurum ve kurululara ilikin tedbir kararlar

693 sayl KHK ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum veya gruplara aidiyeti, iltisak veya bunlarla irtibat olan Mavi Dernei (Batman), Kuran Sevenler Dernei (Antalya), Antalya çalayan Lisesi Mezunlar Dernei, Rojeva Medya gazetesi (Diyarbakr), Gazete ujin (Diyarbakr) ve Dicle Medya Haber Ajans (Diyarbakr) kapatld.

Kapatlan kurum ve kurululara ait tanrlar ile her türlü mal varl, alacak ve haklar, belge ve evrak ilgisine göre Hazineye bedelsiz olarak devredilmi saylacak. Bunlara ait tanmazlar tapuda resen ilgisine göre Hazine adna, her türlü kstlama ve tanmaz yükünden ari olarak tescil edilecek.

Bunlarn her türlü borçlarndan dolay hiçbir ekilde Hazineden bir hak ve talepte bulunulamayacak. Devire ilikin ilemler, ilgili tüm kurumlardan gerekli yardm almak suretiyle Maliye Bakanl tarafndan yerine getirilecek.

Daha önce yaymlanan KHKlar ile kapatlan, Radyo 59, Özel Donegen Genetik Hastalklar Tan Merkezi (stanbul) ile Mahmudiye Sosyal Yardm ve Eitim Vakfnn (Gaziantep) yeniden açlmasna izin verildi.

Buna göre, yeni KHK ile seçimden önce veya sonra bir suç iledii ileri sürülen milletvekili hakknda soruturma ve kovuturma yapma yetkisi Ankara Cumhuriyet Basavcl ve bu yerin ar ceza mahkemesine verildi.

Milli stihbarat Tekilat, cumhurbakanna baland

KHK ile Hakimler ve Savclar Kuruluna (HSK) kurul bamüfettii ve müfetti olmak üzere 100 kadro ihdas edildi. Buna göre, HSKda, 30 kurul bamüfettii, 70 kurul müfettii kadrosu oluturuldu.

Yeni KHK ile esrar elde etmek amacyla kenevir ekimi yapan kiiye hapis cezasnn yan sra 500 günden 10 bin güne kadar adli para cezas verilmesinin de önünü açld.

KHK ile Jandarma Genel Komutanlnda istihdam edilmek üzere alnan uzman erbalardan komutanlkta üç yllk hizmet süresini tamamlayanlar askerlik hizmetini yerine getirmi saylacak. Üç yllk süreyi tamamlamadan iliii kesilenler ise askerlik hizmetlerini yerine getirecek.

Askeri Yargtay ve Askeri Yüksek dare Mahkemesinin askeri hakim snfndan bakan, basavc, ikinci bakan, daire bakan ve üyeleri ile yedek subaylar haricindeki dier askeri hakimler, Hakimler ve Savclar Kurulunca bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri ile dier adli ve idari yarg mercilerine hakim veya savc olarak atanabilecek.

Olaanüstü hal, seferberlik ve sava hallerinde veya genel hayata müessir afetlere urayan yerlerdeki devlet memurlar, çekilme istekleri kabul edilmedikçe veya yerine atanacaklar gelip ie balamadkça görevlerini brakamayacaklar.

Toplam kontenjann yüzde 20sini amamak kaydyla Bakanlkça belirlenecek sayda önlisans mezunu, Polis Meslek Eitim Merkezlerine alnabilecek.

- Yeni hakim ve savc kadrosu

Yeni KHK ile hakim ve savc ile hakim aday kadrolar ihdas edildi. KHKya göre, Adalet Bakanl tara tekilatlarnda 4 bin hakim ve savc, 2 bin de hakim aday kadrosu oluturuldu.

Öte yandan Bakanln merkez tekilatna ise bir nsan Haklar Dairesi Bakan, 4 daire bakan kadrosu ihdas edildi.

KHK ile Halk Sal ve Kamu Hastaneleri Kurumu Bakanlklar yürürlükten kaldrld, genel müdürlük eklinde düzenlendi.

Yeni KHK ile idari yargda yeni dönem balad. Buna göre, idari yargnn görev alanna giren konularda ilamsz takip yoluna bavurulamayacak.

Ana Sayfaya Git