İndirim oyununa gelmeyin!

Ağaoğlu, dünyayla beraber Türkiye'yi de saran büyük indirimlerin yapıldığı çılgın alışveriş kampanyalarının çoğunun tüketicinin zaaflarını suistimal ettiğini söyledi.

Haberler 11.11.2019 - 11:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Haklar Dernei Onursal Bakan Aydn Aaolu, iki gündür devam eden Kasm ay indirimlerine dikkat çekti. çou maazann indirim dönemlerinde, önce ürünlerin fiyatn artrp sonra indirim uygulayarak tüketiciyi aldattn anlatan Aaolu, dürüst esnafn da bu nedenle töhmet altnda kaldn vurgulad.

Yok 11.11 diye bir ey. 11.11 bahane. Aslnda önce bindirim, sonra indirim var diyen Aydn Aaolu, tüm senenin bir bahane ile indirim kampanyalaryla geçtiini belirterek, Ayn birinci günü indirim, sezon balad indirim, sezon bitiyor indirim, ylba geldi, sevgililer günü, anneler günü, babalar günü, 365 gün bakn vitrinlere; indirimsiz etiket göremezsiniz. Satclar bizim bir zaafmz gördüler. O zaafmz, marka dükünlüümüz. Özellikle marka ürünlerde 70 liralk ürün 200 liradan aa satlmyor. Onun da fiyatn önce 400 lira yapp, sonra 200e indirdikleri zaman tüketici olarak hepimizin dikkatini çekiyor ve biz o aa gidip taklyoruz dedi.

NDRMDEN ÖNCEK FYATI KANITLAMAK ZORUNDALAR

Yerli mal dünya kadar ürünün tüm sene hiç indirimsiz ama gerçek fiyat ile satldn belirten Aaolu, Ama çarda, pazarda, AVMlerde vs 365 gün indirimle kar karyayz. Tüketiciler kanunun kendisini koruduunun bilinciyle yalanc indirime kanmasnlar. Tüketici kanununda da bu hususta ciddi düzenlemeler var. Öyle aldatc indirim yapp da tüketiciyi kandrmak mümkün deil. Bu noktada tüketiciler bilinçli ve dikkatli olsunlar. Gerçek indirimin kant, daha önce yüksek fiyatl ürünün satldn satcnn kantlayabilmesidir. Nitekim tüketici kanununun 54üncü maddesi üçüncü fkras da burada ispat yükümlülüünü satcya yüklemi durumda diye konutu.

NTERNETTEN KOLAYCA BAVURULABLR

Yasal mevzuata göre indirimden önce uygulanan fiyatla, indirimde uygulanan fiyatn ayn puntolarla etikette yazlmak zorunda olduunu belirten Aaolu, bunun da yeterli olmadn söyledi. Aaolu, öyle konutu:

Satcnn etikete kendi yazd fiyat, ispat belgesi saylamaz. Tüketici ayet indirimli yazlan fiyatn yüksek olduu kanaatinde ise satcdan o ürünün indirimsiz fiyatn kantlanmasn istesin. Bu nasl kantlanr? Satc der ki ben bundan geçen hafta, yüksek fiyattayken be tane sattm, bunlar da faturas. Böyle bir ispat belgesi yoksa, tüketici satcdan o indirimli denilen fiyat üzerinden indirim yapmasn talep edebilir, bu talebi kabul görmedii takdirde 8 bin 480 liraya kadar tüketici hakem heyetlerinde hak arayabilirler. Tüketici hakem heyetine bavuru artk zor deil. nternet üzerinden de bavuru olabiliyor. Kaymakamlklara veya illerde Ticaret l Müdürlüklerine giderek ücret ödemeden bavurmak mümkün. Üstelik tüketici hakem heyetlerinin verecekleri kararlar da mahkeme karar hükmündedir.

BU SAYEDE FAZLADAN 945 TL ÖDEMEKTEN KURTULDUM

Kendisinin de geçen günlerde böyle bir durumla karlatn anlatan Aydn Aaolu, hakkn nasl aradn u cümlelerle anlatt:

Cep telefonuma gelen yüzde 70e varan indirim mesaj ile ünlü bir maazaya ceket almaya gittim. Kasada bin 400 lira dediler. ndirimi nerede diye sorduumda 4 bin 45 liradan bin 400 liraya indirdiklerini söylediler. O halde dedim, tüketici kanuna göre siz bunu daha evvel 4 bin 45 liradan sattnz kantlayn. Kantlayamazsanz bana bin 400 lira üzerinden yüzde 65 indirim yapmak zorundasnz. Nitekim kantlayamadlar, etikete yazmlar 4 bin 45 TL, üzerini çizmiler, tek kantlar bu. Ben tüketici hakem heyetine internet üzerine bavurumu yaptm, 40 gün sonunda bana karar geldi, o kararla 915 liram geri aldm. ini dürüst yapan, gerçek indirim yapan satclar da arada kaynyor. çünkü tüketici onlara da üpheyle bakyor.

Ana Sayfaya Git