İnfaz düzenlemesi şekillendi

Adalet Bakanlığı ve AK Parti'nin aylardır üzerinde çalıştığı infaz düzenlemesinin taslak metni ortaya çıktı. Henüz teklif halini almayan düzenleme ile çok sayıda suç infaz düzenlemesi kapsamına alınmayacak.

Haberler 22.01.2020 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann infaz düzenlemesini de içeren 2. Yarg Paketinin birkaç hafta içinde TBMM gündemine getirileceini açklamasnn ardndan gözlerin çevrildii AK Parti Meclis grup yönetimi, önümüzdeki günlerde muhalefetin kapsn çalmaya hazrlanyor.

17 maddelik taslak metinde infaz düzenlemesi kapsamna alnmayacak suçlar kalem kalem yazld. Kapsam d tutulan suçlar öyle sraland:

17 MADDELK TASLAK

Terör suçlar, örgütlü terör suçlar, kasten adam öldürme, cinsel istismar, kadna ve çocua iddet, soykrm suçlar, insanla kar ilenen suçlar, insan üzerinde deney suçu, organ ve doku ticareti, reit olmayana cinsel istismar, çocuklarn cinsel istismar suçu, devlet topraklarnn tamamn veya bir ksmn yabanc bir devletin egemenlii altna koymaya veya devletin bamszln zayflatmaya veya birliini bozmaya veya devletin egemenlii altnda bulunan topraklardan bir ksmn devlet idaresinden ayrmaya yönelik fiiller, cebir ve iddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasnn öngördüü düzeni ortadan kaldrmaya veya bu düzen yerine baka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasn önlemeye teebbüs, TCKnn 76nc maddesinde düzenlenen (Kasten öldürme, kasten yaralama, ikence, eziyet veya köleletirme, kii hürriyetinden yoksun klma, bilimsel deneylere tabi klma, zorla hamile brakma, zorla fuha sevk etme) suçlarn tamam her türlü eziyet, ikence, Atatürk aleyhine ilenen suçlar ve Orman Kanununa aykr suçlar.

Taslak metinde saylan bu suçlar dndaki suçlar infaz düzenlemesi kapsamna alnacak. nfaz düzenlemesi, soruturma ve kovuturma aamasndaki dosyalar kapsamayacak. Soruturma ve kovuturma aamasnda tutuklu yarglananlarn tutukluluk hali devam edecek.

AF YASASI KMLER KAPSIYOR?

Birinci yarg paketinde 5. Madde snaf mahkemelerinde kesinleen 5 sene altndaki cezalarda, Yargtayda temyiz yolunun açlaca maddesiydi. Bu madde, Türk Ceza Yasasnn halk arasnda korku ve panik yaratmak amacyla tehdit, kanunlara uymamaya tahrik, suç ilemeye tahrik, suçu ve suçluyu övme, halk kin ve dümanla tahrik veya aalama, devletin egemenlik alametlerini aalama, silahl örgüt, halk askerlikten soutma suçlar ile Terörle Mücadele Yasasnn 7. maddesinin ikinci fkrasnda yer alan suçlarda verilen cezalar temyize götürülebilecek.

Af yasas son dakika gelimelerine göre, af yasas teklifinde, hükümlü ve tutuklu olanlarn kesinlemi hükümlerinde, cezalarn toplamnda bir defaya mahsus olmak üzere bir defalk 5 yl indirim yaplmas planlanyor. Böylece cezasnn yüzde 66sn yatan adli suçlulara ilikin cezalarda oran 50liye düecek. 10 yl hapis cezas alan kii, af teklifinin yasallamasyla birlikte 6 yl 6 ay yerine 5 yl cezaevinde kalacak. Yani cezasnn yüzde 50sini çeken hükümlüler artl salverme maddelerinden yararlanarak dar çkabilecek.

Ana Sayfaya Git