İnfaz kararı aile meclisinde

DİYARBAKIR'da, 2016 yılında eşi 24 yaşındaki Doğan Pala tarafından, yatak odasında başından vurarak öldürülen 3 çocuk annesi, 24 yaşındaki Çiğdem Pala'nın, 4 yıl önce başkasını sevdiği halde zorla amcasının oğlu ile evlendirildiği, öldürülmeden önce eski sevdiği ile görüşmeye başlayınca 'aile meclisi' kararıyla infaz edildiği ortaya çıktı.

Haberler 16.10.2017 - 08:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Olay, Yeniehir lçesinde 29 Austos 2016 günü meydana geldi. Su tesisatçs Doan Pala, 3 çocuk annesi, ei çidem Palay, yatak odasnda bandan vurarak öldürüp, kayplara kart. çocuklarn barmalar üzerine kaps açk olan eve giren komular, genç kadn yatak odasnda kanlar içinde buldu. Gelen polis, 2si kz 3 çocuu koruma altna alrken, cinayetle ilgili soruturma balatld.

Polis, çidem Palann evlenmeden önce bakasn sevdiini, bu kiinin genç kz ailesinden istediini, genç kzn istememesine ramen 4 yl önce zorla amcasnn olu Doan Pala ile evlendirildiini, çidemin bir süre sonra eski sevdii ile yeniden görümeye baladn ve bunu örenen Doan Palann aile meclisi karar ile eini infaz ettiini tespit etti. Aratrmann sonunda gözaltna alnan çiftin amcas B.P., kasten öldürmeye azmettirme iddiasyla tutukland.

Soruturmay tamamlayan savclk, firarda bulunan genç kadnn ei Doan Pala hakknda tasarlayarak öldürme, çiftin amcalar 39 yandaki B.P., halalar 54 yandaki A.P. ile 55 yandaki H.P. ve baba anneleri 71 yandaki N.P. hakknda ise kasten öldürmeye azmettirme suçundan arlatrlm ömür boyu hapis istemiyle iddianame hazrlad.

SAVCI:PLANLANMI NFAZ

ddianamede, çidem Palann amcasnn olu ile zorla evlendirildiini belirten savc, genç kadnn bir süre sonra sevdii kiiyle görümeye devam ettiini kaydetti. Genç kadnn birlikte yaad kardei C..nin önce ablasn uyard, görümeye devam etmesi üzerine bunu dier ablasna anlattn belirten savc, halalar H.P.nin de bunu örendiini ifade etti. Aile içerisinde konuulmaya balanan bu durumu tüm fertlerin örendiine dikkat çeken savc, amca B.P.nin, Doan Palaya eini öldürmesi gerektiini söylediini vurgulad. Savc, cinayette kullanlan ve bulunamayan tabancay B.P.nin, yeeni Doan Palaya verdiini, olayn planlanlanm infaz olduunu ifade etti. Aile meclisinin olaydan ksa bir süre önce toplanarak çidem Pala için ölüm kararn aldn kaydeden savc, üphelilerin töre saikiyle, eylem ve fikir birlii içerisinde, planlayak hareket ettiklerini ve çidem Palay öldürttüklerini belirtti.

ABLAM KENDSN ÖLDÜREBLECEKLERN SÖYLED

Öldürülen çidem Palann kz kardei C.., iddianameye geçen ifadesinde ablasnn zorla evlendirildiini belirterek, unlar anlatt:

Ablam, sevdii kiiyle görümeye devam etti. Bunu kimseye söylemememi, aksi takdirde kendisini öldüreceklerini söyledi. Konuyu dier ablama anlattm. Evdekiler konunun kapatlmasn ve ei Doann örenmemesi gerektiini söyledi. Halam daha sonra konuyu amcama anlatt. Amcam, kardeine çidemi öldürmesi gerektiini söyledi. Hatta balkondayken tabanca verdi. Enitem olan Doana da bir tabanca verdi. Sonra, amcam, kardeim ve enitem Doan araca binip gittiler. Hepsinde silah vard. Amcam, Doana silah vererek, ablam öldürmesini istedi. Halam ve baba annem Doann tek bana çidemi öldüremeyeceini, bu nedenle iki kii gitmeleri gerektiini söyledi. Ayrca kardeime verdii silahla ablamn eski sevdii kiiyi öldürmesini istedi. Bu olay amcam tasarlad. Ablamn öldürülmesinde amcam srar etti. Halam ise Öldürecekseniz öldürün, ama yakalanmayn, iyi plan yapn dedi. Baba annem ve dier halam ablamn öldürülmesine kar çkt. Halalarm olayn gerçeklemesi halinde ablamn çocuklarna benim bakacam söyledi. Amcam, polise birey söylememem için bana bask yapt. Aksi ifade vermem durumunda beni de öldüreceini söyledi.

çidem Palann küçük olu M.P. ise ifadesinde, babasnn eve geldikten sonra yatak odasna gittiini, kendisine dier odaya giderek televizyon izlemesini söylediini anlatrken, Babam çkt srada ben odaya gittim. Annemin banda delik vard ve yüzüne kan akmt. Annemi görünce darya çkp barmaya baladm dedi.

ÖYLE BREY YAPABLECENE HTMAL VERMEDM

ddianamenin kabul edilmesi ardndan amca B.P.nin tutuklu, cinayeti ileyen Doan Palann firari, dier 3 sann ise tutuksuz yarglanmasna Diyarbakr 6nc Ar Ceza Mahkemesinde baland. Durumada ifadesi alnan tutuklu sank B.P., cinayetin ilendii gün Liceden gelerek ablasnn evine gittiini, annesine neler olduunu sorduunu anlatrken, Hepsi birden alad ve çidem hakknda söylenenleri anlattlar. Kardeinin söylediine göre, çidem eve erkek alyormu. Gözleriyle görmedikleri eye nasl inandklarn söyleyip, kzdm. Hatta onlara inanmadm ve iftira attklarn söyledim. Sonraki gün çidemin kz kardei ile görüüp, gerçei anlatmasn söyledim. Kendisi, çidemin 8-10 ay kadar önce biri ile görümeye baladn söyledi. Ben anlattklarna inanmyor, iftira attn düünüyorum. Sonra çidemin ei Doan geldi. çidemin kz kardei ile görütü. Tepki vermedi. Sadece ban eip, düünüyordu. Doann sakin duruu beni aldatt. Ona nasihat ettim. Doann böyle yapacana ihtimal vermedim. Yanndan ayrlmak istemiyordum. Sonra Doan i yerine gitmek istediini söyledi. Onunla birlikte çktm. Durakta arabadan indim. Eve gittiimde eim çidemin öldürüldüünü söyledi. Anlatlanlara inanmadm için çidem ile konuma ihtiyac duymadm dedi.

ÖLDÜRÜLMEDEN ÖNCE YARDIM STEM

çiftin halalar A.P., H..P. ve baba anneleri N.P. ise durumada verdikleri ifadede, Doan Palay cinayeti ilemek için azmettirmediklerini söyleyerek, suçlamalar reddetti. çiftin komular D.K. ise ifadesinde Doan ve çidem Palann sürekli tarttn ve anlaamadklarn belirterek, Olay tarihinde Kimse yok mu, yardm edin diye bardn duydum. Eimle birlikte çidemin evine gittik. çidemin öldürüldüünü gördük dedi.

Dosyaya ilikin esas hakkndaki görüünü açklayan savc, sank B.P.nin tutukluluk halinin devamna karar verilmesini istedi. Ara kararlarn açklayan mahkeme, gelinen aama itibariyle kaçma, gizlenme ya da kantlar karartmas konusunda somut olgularn bulunmayn dikkate alarak, dosyann tek tutuklu san olan B.P.nin tahliyesine karar verdi. Dava ertelendi.

Ana Sayfaya Git