İnsan olabilmek ötekini anlamaktır

Güzeloğlu, "İnsan olabilmek ötekini anlayabilmektir. Eğer insan acı duyarsa canlıdır ama insan kardeşinin acısını duyarsa ancak insandır.

Haberler 30.10.2017 - 08:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu, Bugün Türkiye, dünya üzerinde insani yardm noktasnda en fazla yardm yapan, acya, derde, skntya koan bir devlet, bir millettir. Dünyann en zengin devleti deiliz ama elhamdülillah gönlü en zengin olan bir milletin evlatlaryz. dedi.

Din Görevlileri Birlii Dernei (Din-Bir-Der), Medrese Alimleri Vakf (MEDAV) ve Trabzon Kuran Kurslar Dernekleri Federasyonunca düzenlenen Kardelik Köprüsü etkinlii kapsamnda Güneydou ile Dou Karadeniz Arasnda Kardelik Köprüsü Projesi Diyarbakrda gerçekletirildi.

Büyükehir Öretmenevi ASO Toplant Salonundaki etkinlik Kuran- Kerim tilavetiyle balad. Programn aç konumasn DN-BR-DER Genel Bakan Muhittin Hamdi Yldrm yapt. Diyarbakrdan gelen limleri Karadeniz Bölgesinde gezdirdiklerini dile getiren Yldrm, iadeyi ziyaret yapmak için geldiklerini söyledi. Diyarbakrn üzerindeki kötü algnn kaldrlmas gerektiin ifade eden Yldrm, bu konuda limlere görev dütüünü belirtti. Diyarbakrn dier illerden farkl olduunu sözlerine ekleyen Yldrm, 3-4 senedir Diyarbakra geliyorum, Diyarbakrda medreseleri ziyaret ediyorum. Türkiyenin çeitli yerlerine görev icab gidiyorum ama Diyarbakr bir baka. Bu ehrimizin Anadolunun dier bölgelerinden bilhassa Karadeniz ve Bat Anadoluda farkl bir imajla düünüldüü, algland beni çok üzdü. Hocalarmz geldiler onlarla Trabzon ve Rizemizde 26 program yaptk. Bu programlarda gözler yaard gönüller cotu rahmetler indi. Rabbim bize çok büyük inirahlar, kalbi sekinetler nasip eyledi. Bunu yaamayanlar bilmez. Bu bir kardelikte yok olmak gibidir. ki bedende ruh olmaktr. imdi Karadenizli Hocalar olarak iadeyi ziyaret gerçekletirdik. dedi.

KARDEL ANCAK ALMLER MAYALAR

Bu kardelii ancak limler mayalar. diyen Yldrm sözlerine öyle devam etti: Bu fitneyi ancak gönülden gönülle hitap edenler mayalayabilir. Bunu siyasilerimiz belli oranda destekler ama onlarn maya çalma ans limlerden daha aadadr. çünkü onlar ülke ileri ile meguldürler. limler olarak vücudumunuz bir parças olan Güneydoumuzun yarasna muhakkak merhem bulmalyz. Batda ve kuzeydeki o kötü imaj gerisin geriye çevirip bir kardelik havas içerisinde bütün Anadoluya yaymalyz. Biz bu duygular gittiimiz yere tayacaz inallah. Bu ülke hepimizin olduu için Türküyle, Kürtüyle bir ruh iki beden eklinde çok önemli bir slam kadrosudur. Bunlar limlerimiz mayalayacaklar, devlet erknmzda destekleyecekler, bu fitneyi buradan söküp atacaz, Kudüs yeniden fethedilince kadar bu böyle olacak. Bunu limlerimiz yapacak.

BÖLGEYE BAKI AçISI DEMEL

Yldrmn ardndan konuan Diyarbakr l Müftüsü Burhan liyen ise bölgeye bak açsnn deimesi için ziyaretlerde elde edilen gözlemlerin batda paylalmas gerektiini ifade etti.

DYARBAKIR KADM BR KENT

l Valisi Basri Güzelolu, kardeliin gelimesi ve güçlenmesi noktasnda bu bulumalar önemsediini dile getirerek Diyarbakrn birçok medeniyete beiklik eden kadim bir kent olduunu ifade etti. Güzelolu, öyle devam etti:

Diyarbakr peygamberler ehridir. Hz. Zülküf ve Hz. Elyesa Harun Nebinin makam ve mekan burada. Bunlarn ötesinde bilinen ve bilinmeyen binlerce hak a, evliyann, enbiyann makam var. Diyarbakr kaplarndan girilirken abdest alnarak girilen bir ehirdi. Bu mana ve anlam boyutunda Diyarbakr, yaanmas, gelinmesi, görülmesi, hissedilmesi gereken bir ehir.

NSANI YARDIMLARDA TÜRKYE

Türkiyenin en çok insani yardm yapan ülke olduunu vurgulayan Güzelolu, Bugün Türkiye, dünya üzerinde insani yardm noktasnda en fazla yardm yapan, acya, derde, skntya koan bir devlet, bir millettir. Dünyann en zengin devleti deiliz ama elhamdülillah gönlü en zengin olan bir milletin evlatlaryz. Bu büyük bir gurur ve onurdur. çünkü biz büyük bir geçmii temsil etmekteyiz. dedi.

TERÖR ÖRGÜTLERYLE MÜCADELE

Hem içerden hem de dardan yaplan oyunlarla Türkiyenin zor duruma düürülmesinin amaçlandn vurgulayan Güzeloulu, unlar kaydetti: Tüm terör örgütlerinin ortak paydas ve hedefi bu. hanetler pe pee. Bunun ad PKK, DHKP-C, bunun ad FETÖ, bunun ad u, bu... Yaadk, gördünüz, gördük ama hamdolsun, ister terör örgütleriyle, ister ekonomik manipülasyonlarla, ister kendi oluturduklar içte ve dta kullandklar hainlerle ne yaparlarsa yapsnlar, bu devlet ve millet güçlenerek yoluna devam ediyor. çünkü bu devlet kutlu devlet, bu millet dual bir millet.

YANLI DÜÜNCELER SLECEZ

Diyarbakrn bu boyutunun görülmesi önünde ki engelleri, perdeleri ve zihinlerde ki yanl düünceleri inallah bu ziyaretler silip atacak diyen Güzelolu, Bin yldr devam eden kardeliimizin ve inallah sonsuza kadar devam edecek birlik ve beraberliimizin aslna ve özüne dönmesine bu bulumalar katk salayacaktr. nsan olabilmek ötekini anlayabilmektir. Eer insan ac duyarsa canldr ama insan kardeinin acsn duyarsa ancak insandr. Allah hepimize kardeliin hukuku içinde olan ve kardelerinin acsn paylap anlayanlardan eylesin. Bu büyük millet, büyüklüünü buradan alr. ifadelerini kulland.

Programa, l Müftüsü Burhan liyen, l Milli Eitim Müdürü Hasan Aslan, Din-Bir-Der Genel Bakan Muhittin Hamdi Yldrm, Trabzon Kuran Kurslar Federasyonu Bakan Ahmet Özdemir, Aratrmac-Yazar Adam Mehmet Ali Alialtnda, Dini Yüksek htisas Eitim Merkez Müdür Fatih çatmaka, Medrese Alimleri Vakf (MEDAV) Yönetim Kurulu Bakan Tayyip Elçi, kanaat önderleri ve sivil toplum kurulularnn temsilcileri katld.

DÜN DE MARDNE GEçTLER

Din Görevlileri Birlii Dernei (Din-Bir-Der), Medrese Alimleri Vakf (MEDAV) ve Trabzon Kuran Kurslar Dernekleri Federasyonunca hazrlanan Güneydou ile Dou Karadeniz Arasnda Kardelik Köprüsü Projesi devam ediyor. Proje kampsamnda Karadenizden Diyarbakra gelen aralarnda din adam, sivil toplum kuruluu temsilcisi ve kanaat önderinin de yer ald 50 kiilik grup, dün sabah saatlerinde Mardine geçti. Grup, Mardin Müftüsü smail çiçek eliinde tarihi camileri ve medreseleri ziyaret ettikten sonra Mardin Valisi Mustafa Yaman ile otelde bir araya geldi.

Vali Yaman, burada yapt konumada, misafirleri Mardinde arlamann mutluluunu yaadn belirtti. Bölgede salanan huzurun ardndan Mardinin hak ettii yere ulamas için çalmlar yürüttüklerini aktaran Yaman, ilde huzurlu bir iklimin salandn ve travmalarn izlerinin silinmeye çalldn belirterek, Allaha ükür hükümetimiz, Cumhurbakanlmzn talimat ile her türlü destei bölgeye veriyor. Bölgenin daha önce yaad manevi havann tekrar yaamas lazm. Buna sizin de destekleriniz gerekiyor. ifadesini kulland. Grup üyeleri daha sonra Kabala Mahallesinde Nuholu Külliyesinde Mardinli din adamlar ile bir araya geldi.

MEDAV Yönetim Kurulu Bakan Tayyip Elçi, Güneydou ve Karadeniz arasnda bir kardelik köprüsünü kurulmas amacyla projenin balatldn, Kurban Bayram öncesi Güneydouda görev yapan 50 din görevlisi ile Karadenize gittiklerini anmsatt.

TARHN VE GÜZELLKLERN MEKANI

Oradaki tarihi ve güzellikleri, Karadeniz insann cana yaknln görme frsat yakaladklarn belirten Elçi, Bugün Karadenizin çeitli illerinden buraya gelen hocalarmz var. 2 gün Diyarbakrda misafir ettik, bugün Mardinde yarn Batman ve daha sonra Siirt ve Bitliste misafir ettikten sonra yolcu edeceiz. dedi.

Bu tür ziyaretlerin varsa ön yarglarn krlmasna neden olduunu aktaran Elçi, öyle devam etti:

Türk ve Kürtlerin bin yllk bir kardelii vardr. Bir asra yakndr birbirine kar küstürülmek, rkçlk belas ile bu iki halk birbirine koparmak isteyenlerin oyununa artk yeter demenin zaman geldii kanaatindeyiz. Bin sene boyunca özellikle tarihi kavaklarda birlikte savam, birlikte ehit olmu, birlikte tarih yazm bu 2 asil milletin, yeniden kucaklamasn, bir araya gelmesini ve yeniden tarih yazmas için birbirine srtn dayamas ve kardelii yeniden tesis etmek için böyle bir hareket balattk.

Temaslarda çok duygusal anlar yaadklarn vurgulayan Elçi, Karadenizde bizlere hitap edince insanlarn gözlerinin dolup tatn gördük. Ayn duygular biz yaadk. Vedalarken alatk birbirimizle. Anladk ki böyle bir çalmaya, kucaklamaya ihtiyaç var. diye konutu.

- O kadar candan karladlar ki inanlr gibi deil

Karadenizli din görevlisi brahim Öner de iadeyi ziyaret kapsamnda bölgeye geldiklerini ve buradaki kardeleri ile hasret giderdiklerini vurgulad. Hudeybiye Dernei Bakan Süleyman Akyüz de bölgeden çok etkilendiklerini iaret ederek Bunun için gidip gelmek, birbirini daha yakndan tanmak ve kaynamay salamak gerekiyor. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git