İntiharlar önlenemiyor

İntihar vakalarının artmasıyla Bingöl Barosu, araştırma yapılması için girişimlerde bulunmaya hazırlanırken, Hak ve Adalet Platformu Aktivisti Nurten Ertuğrul, şiddet ve baskının genç kadınları intihara sürüklediğini belirterek, önlem alınmasını istedi.

Haberler 19.03.2020 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingöl, son dönemlerde intihar vakalaryla gündemde. Kentteki intihar ve giriim vakalarna ilikin bugüne kadar herhangi bir aratrma yaplmad için bir veri bulunmazken, Bingöl Barosu, 2018de 41, 2019da 50, 2020nin ilk üç aynda ise 12 intihar veya giriim vakas için avukat görevlendirdi. Kentte üstü örtülenler de göz önünde bulundurulduunda vaka saysnn çok fazla olduu belirtilirken, Baro Bakan Hanifi Budancamanak, önümüzdeki günlerde bata Bingöl Üniversitesi olmak üzere, birçok resmi ve sivil toplum kuruluuna intihar konusunun ortak bir mekanizmayla aratrlmas için çarda bulundu. Budancamanak, bu çarlarn dilekçeyle söz konu kurumlara ileteceklerini söyledi.

ntihar vakalarnda kolluk kuvvetlerinin avukat istemesi halinde atama yaptklarn belirten Budancamanak, Baro kaytlarnda 2018 ylnda kolluk kuvvetlerinin bizden istedii ve bizim atadmz 41 vaka var. Bu vakalarn hepsi kolluk kuvvetleri tarafndan intihar vakas olarak kayda geçirildii için biz de avukat atamas yapmz. 2019 ylnda ise bu say 50 ye çkm. 2020nin ilk üç aynda ise bu say 12 olarak yansm. Fakat bunlarn hepsine intihar vakas diyebilmemiz için dosyalar tek tek incelememiz gerekir. çünkü bazen yanl ilaç kullanm da kolluk kuvvetleri tarafndan intihar diye kaytlara geçiriliyor. Tabi buna ramen çok büyük bir say. Bingöl gibi bir yerde bu kadar çok intihara teebbüs vakasnn olmas bizi üzüyor. Bu vakalardan, kaçnn ölümle sonuçlandn da bilmiyoruz dedi.

SAHA ARATIRMASI YAPILMAMI

Yaanan intihar vakalarnn nedenleri ile ilgili u ana kadar saha aratrlmasnn yaplmadn belirten Budancamanak, Elimizde bir saha aratrmas yok. Aratrmay ancak dier kurumlarla koordineli çalarak yapabiliriz. Bilimsel bir aratrma art. Biz Bingöl Barosu olarak bata Bingöl Üniversitesi olmak üzere, valilik, Aile ve Sosyal Politikalar l Müdürlüü ile kentte bulunan dier sivil toplum örgütleri ile koordineli bir saha aratrmas yapmas çars yapyoruz. Baro olarak bu çarmz da önümüzdeki günlerde bu kurumlara resmi olarak ileteceiz. Herkesin elini tan altna koymas gerektii görüündeyiz. Aratrma sonucunda çözüm önerileri oluturulabilir. Saha aratrmasyla intihara teebbüs edenlerle ve aileleri ile görüülerek neden intihara teebbüs ettikleri konusunda fikir sahibi olunabilir diye belirtti.

ALE VE TOPLUMSAL BASKI

Yaanan intihar vakalarn tam olarak kategorize edilemeyeceini ifade eden Budancamanak, Bingöl toplumu yaps gerei muhafazakar bir toplumdur. Gençler çou zaman kendini ifade edemiyor. Zaman zaman aile basks, zaman zaman toplumsal basknn altnda kalyorlar. Yine bunun yannda ekonomik sebepler ve bireye bal kiisel sebepler intihar vakalarn tetikliyor diye konutu.

TOPLUMUN SOSYOLOJK ZEMN

Hak ve Adalet Platformu aktivisti Nurten Erturul ise Bingölde yaanan intihar vakalarnn büyük bir bölümünün ruhsal nedenlerden kaynaklandn ifade ederek, Bölgesel intiharlar deerlendirirken bölgenin etnik, dinsel, tarihsel ve siyasal yapsna baklmaldr. ntihar vakasnn gerçekletii toplumun sosyolojik zeminini hesaba katmamak, görmezden gelmek, meseleyi özünden uzaklatrma anlamna gelir. Daha çok kadnlarn gördüü aile için iddet ve bask, genç kadnlarn yal veya istemedii erkeklerle evlendirmeye zorlanmas, isizlik, yoksulluk gibi nedenlerden dolay genç kadnlar intihara sürüklenmektedir eklinde konutu.

ERL TOPLUMUN TAHAKKÜMÜ

Bingöldeki eril toplum yapsnn kadn intihar vakalarnda önemli bir rol oynadn düünen Erturul, Kadnn akam saatleriyle birlikte dar çkmasna ho gözle baklmyor. Erkeklerin püfür püfür sigara tüttürebildii sokaklarda, kadn elindeki sigaray gizlemek zorunda braklyor. Erkee mubah saylan birçok ey hala kültürel ve namus kodlaryla ayplanarak kadna çok görülmektedir. Bu sosyolojiye sahip eril bir toplumun tahakkümü, doal olarak intihar olaylarn etkilemektedir eklinde konutu.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Her intihar vakasnn derinlemesine analiz edilmesi ve travma merkezlerinin oluturulmas gerektiine iaret eden Erturul, koruyucu önlemlerin devreye sokulmas için belediye ve merkezi yönetime i dütüünü söyledi. Erturul, Bu riski tayan bireyler yakndan takip edilmelidir. sizliin kalc yöntemlerle çözülmesi için istihdam alanlar yaratlmaldr. çocuklar her türlü bamllktan kurtaracak kültür, sanat, spor merkezleri açlmaldr. Evlilik öncesi ve sonras danmanlk hizmetleri ve seminerleri verilmelidir. Ailelerle irtibata geçip, çocuklarnn intihar sebeplerini örenip dorudan onlarn belirttii sorunlar dorultusunda önlem almak gerekir. stanbul Sözlemesinde salanan kadn kazanmlarnn tekrar topluma kazandrmamz gerekir dedi.

Ana Sayfaya Git