İstanbul sarsıldı

İstanbul'da Merkez üssü Marmara Denizi, Silivri açıkları olan 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Haberler 27.09.2019 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbulda merkez üssü Marmara Denizi, Silivri açklar olan olan 5,8 büyüklüünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlnn (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 13.59da merkez üssü Marmara Denizi Silivri olan 5,8 büyüklüünde deprem oldu.

Depremin yerin 6,99 kilometre derinliinde olutuu ve Silivriye uzaklnn 21,68 kilometre olduu belirtildi. Boaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Aratrma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami zleme ve Deerlendirme Merkezi de depremin büyüklüünü 5,7 olarak açklad.

Deprem, stanbul ve çevre illerde hissedildi.

stanbul Valiliinden yaplan açklamada, saat 13.59da 5,8 büyüklüünde deprem meydana geldii belirtildi. Açklamada, Meydana gelen deprem sonrasnda saat 14.20 itibaryla ilimizdeki AFAD, AKOM, 112, 155, 156 ihbar hatlarna herhangi bir hasar ihbar yaplmamtr. Bütün birimlerimiz depremin ilimizdeki etkilerini yakndan takip etmektedir. denildi.

stanbul Valiliinden yaplan dier açklamada da Deprem nedeniyle ilimizdeki ilk ve orta dereceli okullarmzda tedbiren bugün eitimin geçici olarak tatil edilmesine karar verilmitir. bilgisi verildi.

çevre illerden de hissedilen deprem nedeniyle Bursa ve Yalovada eitime ara verildi.

- Cumhurbakan Erdoan açklama yapt

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, ABDden dönüünde Atatürk Havaliman Devlet Konukevinde açklama yapt.

New Yorktan yurda dönerken Türkiye hava sahasna girdiklerinde stanbul ve çevresini etkileyen Silivri merkezli bir deprem haberi aldklarn belirten Erdoan, Depremin büyüklüü AFAD ölçümlerine göre 5,8 olarak ölçüldü. u an itibaryla 28 artç sarsnt kaydedildi. Artçlar daha da devam mümkün olan bir durum. u an 28, daha sonra artabilir de... diye konutu.

Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay koordinesinde stanbulda Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinin faaliyete geçtiini aktaran Erdoan, bata stanbul Valisi olmak üzere l Jandarma Komutan ve dier ilgili mercilerin bu çalmalar bugün ve yarn devam ettireceini vurgulad.

Erdoan, depremle ilgili tüm koordinasyonun ilgili bakanlk ve kurumlarn katmyla bu merkezden yönetildiine iaret ederek, unlar söyledi:

Bu tür zamanlarda çok açklama yapanlar olur. Bu tür açklamalar kimseyi yanltmasn, artmasn. Az önce sosyal medyada baktm bir kadn bir tweet atm, bu tweette köprüleri kullanmayn, köprü halatlar koptu... Böyle densizlik yapanlar da var. Bunu adeta frsata çevirmek isteyenler var. Böyle bir ey söz konusu deil. Allaha hamdolsun 8 kadar bir yaralanma olay söz konusu. Bunlar da hafif yaral olanlar. Bunun dnda binalarda baz yerlerde hafif hasarlar söz konusu. Bunlar da yakn takipte devam ediyor. Oldukça ciddi saylabilecek büyüklükteki bu depreme ramen küçük birtakm hasarlar dnda yüreimizi yakacak bir haber u ana kadar almadk. Bütün kaymakamlklarmz, hepsi AFADn stanbul genelindeki bütün birimleri yakn takipte. Olaylar takip ediliyor.

Hafif yaral vatandalara gerekli müdahalelerin yapldn vurgulayan Erdoan, Binalarla ilgili hasar tespit çalmalar da u anda devam ediyor. stanbullular bata olmak üzere, ben tüm milletimize geçmi olsun dileklerimi iletiyorum. dedi.

Cumhurbakan Erdoan, toplanma alanlarna ilikin baz açklamalarn yapldn belirterek, öyle konutu:

stanbulda AFADn brakn yüzlerce, binlerce, on binlerce u anda ilan edilmi toplanma alanlar söz konusudur, vardr. Ve bunlar kendi sitesinden da AFADn sürekli olarak yaymlanmaktadr. Bunun tabii bir de sürekli güncellenmesi de söz konusudur. Öyle toplanma alanlar vardr ki bugün toplanma alandr ama yarn il veya ilçe planlarnda yaplan deiiklikle belki sahipleri oray farkl ekilde deerlendirir, onun yerine daha farkl yerde bir baka toplanma alanna da AFAD ilan edebilir. Yani bunlarn hepsi deikendir.

Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay da basn mensuplarna yapt açklamada, u ana kadar kendilerine gelen bilgilerde ciddi bir yaralanmann söz konusu olmadn belirterek, Tüm tedbirler alnm durumda, panik gerektirecek hiçbir ey söz konusu deil. Tüm bakanlarmz da ve bakanlklarmzn tekilatlar da teyakkuz halindeler. diye konutu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez ise BEDAta 22 tane trafo merkezimizde kesinti oldu. 12 tanesini devreye aldk. dedi.

- 28 artç meydana geldi

AFAD, en büyüü 4,1 büyüklüünde 28 artçnn olutuu deprem sonras Boazdaki üç köprüde de yapsal bir sorun olmad belirlendiini açklad. stanbuldaki deprem sonras enerji hatlar ve altyapda bir sorun tespit edilmediini bildirdi.

Baz ilçelerdeki binalarda çatlaklar olduu ve Avclarda bir minarenin ksmen ykld bilgisine ulaldn aktaran AFAD, irinevlerde bir binann tahliye edildiini, Sultangazi ve Eyüpte iki binada hasar olutuu belirtti.

AFAD koordinasyonunda Salk Bakanl ve Türk Kzlay ekipleri bölgeye sevk edilirken emniyet, jandarma ve Genelkurmaya ait hava araçlarnn, stanbulun yukardan gözlenmesi için havaland, Salk Bakanl ve Türk Kzlaydan ekiplerin olay yerine intikal ettii, AFAD Afet Lojistik Merkezlerinin ise hazr halde bekletildii kaydedildi.

- Vatandalara uyar

AFADn açklamasnda, afet bölgesindeki hasarl yaplara kesinlikle girilmemesi gerektii uyarsnda bulunuldu. Yollarn acil yardm araçlar için bo braklmas, doal gaz ve su vanalar ile elektrik alterlerinin kapatlmas gerektii belirtilerek, yardma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yal ve engellilere destek olunmas, yollarn acil yardm araçlar için bo braklmas istendi.

Son depremleri, afad.gov.tr ve deprem.gov.tr adreslerinden 7 gün 24 saat, anlk olarak takip edebilecei, AFAD Deprem Dairesinin, ülkedeki her 5 istasyondan 4ünü ilettii ve 1056 deprem gözlem istasyonuyla depremleri çözümledii kaydedildi.

AFAD, Twitter hesabndan yapt duyuruda da Silivride meydana gelen deprem sonras bölgedeki hasarl yaplara kesinlikle girilmemesi uyarsn yapt.

- Riskli görülen binalarda gaz keserek tedbir alyoruz

stanbul Büyükehir Belediye Bakan Ekrem mamolu, stanbuldaki depremde can kaybnn ve ciddi yaralanma ihbarnn olmadn belirterek, unlar söyledi:

stanbulda u anda tespit ettiimiz 2 caminin minaresi hasar gördü. Daha dorusu yere düen ksm var. Avclar ve Saryerde yaplarla ilgili çokça ihbar aldk ancak bir ksm aslsz. Bir ksmyla ilgili de ekiplerimiz dalm durumda. Riskli görülen binalarda gaz keserek tedbir alyoruz. stanbulda yeni 859 adet deprem toplanma yeri tespit ettik. Bu konuda hazr olanlar var, olmayanlar var. Bunlarn hazrlk çalmalarn yapacaz. dedi.

Beyolu Belediye Bakan Haydar Ali Yldz, stanbuldaki depremle ilgili 7 i yeri, 4 konut olmak üzere 11 bamsz bölümün tahliye edilip mühürlendiini kaydetti.

Silivri Belediye Bakan Volkan Ylmaz, depremde çeitli yerlerinden hafif yaral 8 vatanda olduunu belirterek, Bunlarn çou panik halinde oluan yaralanmalar. Hepsi ayakta tedavi edilip taburcu edildi. dedi.

- Vatandalar açk alanlarda topland

Deprem nedeniyle itfaiye ve polise çok sayda ihbar yapld.

Kent genelindeki okul ve hastaneler bata olmak üzere kamu ve özel i yerlerindeki vatandalar tahliye edilirken, vatandalar açk alanlarda topland.

Ana Sayfaya Git