İstinaf'tan geri döndü,

İstinaf, yerel mahkeminin 'işe iadeye ret' kararını kaldırdı, yeterli araştırma ve inceleme yapılmadığını gerekçe gösterdi.

Haberler 09.02.2018 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRn Kayapnar lçe Belediyesine hizmet veren taeron irkette çalrken, kanun hükmünde kararname ile milli güvenlie kar yap ve oluumlara iltisak ve irtibat olduu gerekçesiyle iten çkarlan Mehmet Ali Karagözün Mahkemesinde açt ie iade davas reddedildi.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine bavuran Karagözün dosyay inceleyen 9uncu Hukuk Dairesi, yeterli aratrma ve inceleme yaplmadan davann reddedilmesinin isabetli olmadn belirterek, yerel mahkemenin davann reddine ilikin kararn kaldrd.

Kayapnar lçe Belediyesine hizmet veren taeron temizlik firmasnda 2003 ylndan bu yana içi olarak çalan Mehmet Ali Karagöz, 28 ubat 2017 tarihinde 677 sayl kanun hükmünde kararname ile iten çkarld. Kdem ve ihbar tazminat ödenmeyen Karagöz, avukat araclyla Diyarbakr Mahkemesine ie iade davas açt. Bunun üzerine Diyarbakr 1inci Mahkemesi, Kayapnar Belediyesi ve taeron irketten savunma istedi. Kayapnar Belediyesinden gönderilen savunma yazsnda, Karagözün sözlemesinin KHK ile feshedildii, kararname yürürlükte olduu sürece ie iade ve tazminat davas taleplerinin mahkemece kabul edilmemesi gerektii belirtilerek, davann reddine karar verilmesi istendi. Taeron irket ise içi almlarnda irketin belirleyiciliinin olmadn belirterek, belediyenin talebi dorultusunda davacnn sözlemesinin feshedildiini bildirdi.

MAHKEME: ÜYELK VE MENSUBYET ZORUNLU DEL

Mahkemesi, Karagözün ie iade davasn reddetti. Kararnda 667 sayl KHKya dikkat çeken mahkeme, Davacnn terör örgütlerine veya MGK tarafndan devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum veya gruplara üyelii, mensubiyeti veya iltisak olduundan bahisle i sözlemesinin feshedildii anlaldndan davann reddine karar verilmitir ifadelerine yer verdi.

Davann reddi üzerine Mehmet Ali Karagözün avukat Vedat Barut, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine istinaf bavurusu yapt. Dilekçesinde yerel mahkemenin davac hakknda aratrma yapma gerei duymadan davay reddettiini belirten Barut, Kayapnar Belediyesinin yönetim yetkisini kötüye kullanarak soyut ve keyfi bir ekilde Karagözün i sözlemesini feshettiini ve bunun hukuka aykr olduunu ifade etti.

STNAF MAHKEMES:YETERL ARATIRMA YAPILMAMI

Dosyay inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi 9uncu Hukuk Dairesi, davacnn i sözlemesinin feshine dayanak bilgi belge ve taraf delillerinin tam olarak toplanmadn, bu ekilde yeterli inceleme ve aratrma yaplmadan davann reddedilmesinin isabetli olmadn belirterek, yerel mahkemenin ret kararn kaldrd. Kararda u ifadelere yer verildi, Mahkemece yaplmas gereken i, davacnn i akdinin feshine dayanak varsa adli ve idari soruturma dosyalarnn, mahalinde yaplacak emniyet, jandarma ve ilgili kurumlarndan varsa bunu, yoksa bu yönde aratrma yaplarak, güvenlik aratrma raporu dosyaya kazandrlmal, yaplan deerlendirme neticesinde terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum veya gruplara üyelii, mensubiyeti veya iltisak yahut bunlarla irtibat yönünden deerlendirilmesi neticesinde bir karar vermesi gerekirken yazl ekilde hüküm tesisi isabetli olmamtr. lk derece mahkemesi kararna kar davac tarafndan yaplan istinaf bavurusunun kabulüne, kararn kaldrlarak gönderilmesine karar vermek gerekmitir.denildi.

9uncu Hukuk Dairesinin bozma kararnn ardndan dosya yeniden yerel mahkemeye gönderildi. Dosyay inceleyen 1inci Mahkemesi, Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl ve Kayapnar Belediyesine, Karagöz hakknda idari soruturma olup olmad, iten çkarlmasna dayanak bilgi ve belgeler ile hakknda soruturma yaplp yaplmadnnn sorulmasna karar verdi. stenen belgelerin gönderilmesinin ardndan mahkemenin kararn açklayaca örenildi.

Ana Sayfaya Git