İttihadin mayası kardeşliktir!

Katılımcılar Ustad Bediüzzaman'ın "Vicdanın ziyası, ulum-u diniyedir. Aklın nuru, fünun-u medeniyedir. İkisinin imtizacıyla hakikat tecelli eder." sözlerini hatırlatarak, "İttihat ve birliğin mayası, kardeşliktir" dediler.

Haberler 15.04.2019 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul lim ve Kültür Vakf ile ekercihan Derneince organize edilen ttihad- slam ve ra program stanbul Kongre Merkezinde gerçekletirildi. Prof. Dr. shak Özgel:- Nursi, ttihad- slam zamann en büyük farz vazifesi olarak görür. Nursi, ura ile ittihat ve uhuvvet arasnda da çok anlaml bir iliki kurmutur.

Gazeteci Yazar Ahmet Tagetiren:- Resulullah Aleyhissalatü Vesselam hayatlarnda muhabbetin, merhametin harmanlad bir kardelik toplumu ina etmitir. Adavet (dümanlk) eytann kalpleri vuran silahdr. Uhuvvet Risalesi ile slam toplumlarna da musallat olan dümanlk ve kin belasna kar kalpleri koruma babnda çok önemli deerlendirmeler yapmtr

Mahmut Eren de Müslümanlarn fert plannda deil, ümmet merkezli düünmesi gerektiine dikkati çekti. Müslümanlar bir insann uzuvlarna benzeten Eren, uzuvlarn farkllna ramen gayenin ayn ve ilay kelimetullah olduunu iaret ederek, ttihat ve birliin mayas, kardeliktir. Fikren, aklen, ruhen Kuran- Kerimden beslenenler kardetiler. ifadelerini kulland.

Ustadn talebelerinden Mehmed Frnc da teekkür konumas yapt. Bediüzzamann ura ve meveret hakikatlerine verdii öneme deinen Frnc, Nursinin Vicdann ziyas, ulum-u diniyedir. Akln nuru, fünun-u medeniyedir. kisinin imtizacyla hakikat tecelli eder. sözlerini hatrlatarak, fen ve din ilimlerinin birlikte anlalmasnn önemine deindi.

HABER MERKEZ

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin vefatnn 59. yl dolaysyla, stanbul lim ve Kültür Vakf ile ekercihan Derneince ttihad- slam ve ra anma program düzenlendi.

stanbul Kongre Merkezinde, ttihad- slam temasyla gerçekletirilen anma programnda konuan Prof. Dr. shak Özgel, Ustad Bediüzzaman Said Nursinin en önemli gayelerinden birinin, ümmetin arasnda uhuvvet ve ittihadn tesisi olduunu söyledi. ngiliz Meclisinde Sömürge Bakannn Bu Kuran- Kerim, slamlarn elinde bulundukça biz onlara hakim olamayz. Ne yapp yapmal, Kuran- Kerimi onlarn elinden kaldrmalyz yahut Müslümanlar Kuran- Kerimden soutmalyz... sözlerini hatrlatan Özgel, Nursi, bu sözün Kurann ahkam ve prensiplerini düünce dünyamzdan, ahkamn hayatmzdan, sevgisini kalplerimizden çkartmak manasna geldiini idrak etmitir. Kurandan soutulmu bir ümmetin arasna ihtilaf tohumlar ekmenin kolay hale gelecei bilinciyle Kuran, sünnet ve iman slam kalesini uhuvvet ve ttihad- slam ile tahkime çalmtr. dedi.

TEVHD- MAN, ELBETTE TEVHD- KULUBU STER

Bediüzzamann, ttihad- slam çok yönlü bir perspektifle deerlendirdiini dile getiren Özgel, konumasn öyle sürdürdü: ttihad zahiren sosyolojik bir hadise olarak görülse de Tevhid-i imani, elbette tevhid-i kulubu ister. Ve vahdet-i itikad dahi, vahdet-i içtimaiyeyi iktiza eder... diyerek ittihadn düünce, inanç ve amel ile sk bir iliki içinde olduuna dikkat çekmitir. Nursinin ttihad- slam zamann en büyük farz vazifesi olarak görür. Nursi, ura ile ittihat ve uhuvvet arasnda da çok anlaml bir iliki kurmutur. Kardeinin görüüne ehemmiyet verip ortak aklla hareket etmeyi hem düünce baznda hem de ameli açdan ittihad olarak görmütür. Zira meveret ben merkezli hareket yerine biz merkezli bir düünce ve davrann yani ittihadn ilk ve en önemli admdr. Ona göre slam Ümmetinin saadeti, Ehl-i iman birbirine balayan nurani rabtalar bilmek ve meveret-i eriyeye hayatiyet vermekle mümkün olacaktr.

TTHAT VE BRLK MAYASI, KARDELKTR

Erenler lim ve Hizmet Vakf Bakan Mahmut Eren de Müslümanlarn fert plannda deil, ümmet merkezli düünmesi gerektiine dikkati çekti.

Müslümanlar bir insann uzuvlarna benzeten Eren, uzuvlarn farkllna ramen gayenin ayn ve ilay kelimetullah olduunu iaret ederek, ttihat ve birliin mayas, kardeliktir. Fikren, aklen, ruhen Kuran- Kerimden beslenenler kardetiler. ifadelerini kulland.

Eren, Müslümanlarn aralarndaki rabtalarda uur kaybna uradn ve yeniden ihya ve ina imkannn Müslümanlarn elinde olduunu hatrlatt. Yahudilerin, bir arada olmadkça yaama hakk olmadna inandklarn ve birbirlerine kar dümanlklarn minimize ettiklerini aktaran Eren, Müslümanlarn da Batnn süslü ve marur batln slam birliiyle boa çkarp, marifet nuruyla tenvir etmesi gerekir. diye konutu.

ALMLERMZLE MUHABBET, ÜMMETN BRLDR

Aziz Mahmud Hüdayi Vakf Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Adem Ergül de Said Nursinin hakkal yakin bir iman tattn söyleyerek, onun ismi anlnca Kuran- Kerim deryasndan yüce bir nasibe eriini, kainat kitabn hikmet penceresinden satr satr okuyuunu, ilim ve irfana dair muhteem tespitlerini ve hak yolunda tam bir adanmlk içinde ömürlük cihadn hatrladklarn vurgulad.

Ergül, konumasna öyle devam etti:

Gerçek alimler ile hakiki arifler arasnda hiçbir zaman niza ve ceng-ü cidal olmamtr. Böylesi durumlar, kendini alim zanneden cahillerle ham ve kaba softalar arasnda cereyan etmitir. Alimlerimize ve ariflerimize sayg ve muhabbet, ümmet birliinin ve kardeliinin en güçlü amillerinden biridir. Bu yönüyle Said Nursi ve emsali büyüklerimize millet ve ümmet olarak muhabbet ve sayg göstermek, hem imanmzdan kaynaklanan bir vefa tezahürü ve hem de yüce bir kadirinaslktr.

ADAVET, EYTANIN KALPLER VURAN SLAHIDIR

Semerkand Vakf Yönetim Kurulu Bakan Yardmcs Dr. Mustafa Bahadrolu da Said Nursinin tpk mutasavvf Mevlana Halid-i Badadi gibi ilim ve irfanda zülcenaheyn zirve bir ahsiyet olarak asr yeniden okuyan ve slah için Kuran ve sünnet eczanesinden en ifal reçeteleri sunan bir müceddit olduunu belirtti.

Said Nursinin merebi ve hayat serancamesi sufilerden pek farkl ve uzakta olmadn dile getiren Bahadrolu, Nursinin sufiyye taifesinin büyüklerine her daim muhabbetini izhar ettiini anlatt. Bahadrolu, Nursinin Zaman tarikat zaman deil belki iman kurtarma zamandr sözünü hatrlatarak, Nursinin bu sözünden tarikat inkar etmesinin veya artk tarikata ihtiyaç kalmad gibi bir anlam kastetmesinin mümkün olmadn söyledi.

K KARDENZN ARASINI DÜZELTN

Gazeteci yazar Ahmet Tagetiren de Müminler ancak kardetirler, öyleyse iki kardeinizin arasn düzeltin, Allaha itaatsizlikten saknn ki rahmetine mazhar olasnz. eklindeki Hucurat Suresinin 10. ayeti kerimesini hatrlatarak, unlar kaydetti:

Resulullah Aleyhissalatü Vesselam hayatlarnda muhabbetin, merhametin harmanlad bir kardelik toplumu ina etmitir. Adavet (dümanlk) eytann kalpleri vuran silahdr. Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, Uhuvvet Risalesi ile slam toplumlarna da musallat olan dümanlk ve kin belasna kar kalpleri koruma babnda çok önemli deerlendirmeler yapmtr. Aramzdaki kardeilik ve sevgi balarn kuvvetlendirmek için kalplerimizi avuçlarmzn içine alp, tabiri caiz ise adeta yourmamz ve kinden uzak durmamz gerekiyor. Müslümanlar olarak, birbirimize kar kin duygularndan arnmak için sürekli dua etmemiz lazm.

FIRINCI ABDEN TEEKKÜR KONUMASI

Bediüzzamann talebelerinden Mehmed Frnc da programn gerçekletirilmesinden duyduu memnuniyeti dile getirerek, emei geçenleri tebrik etti. Bediüzzamann ura ve meveret hakikatlerine verdii öneme deinen Frnc, Nursinin Vicdann ziyas, ulum-u diniyedir. Akln nuru, fünun-u medeniyedir. kisinin imtizacyla hakikat tecelli eder. sözlerini hatrlatarak, fen ve din ilimlerinin birlikte anlalmasnn önemini ttihad- slam ve ura açsndan önemli bulduunu dile getirdi.

Kuran- Kerim tilavetiyle balayan program, Dursun Ali Erzincanl iirleriyle son bulurken, sinevizyon gösterileri esnasnda duygu dolu anlar yaand. Konumalarn ardnda katlmclara çeitli hediyeler ve plaket takdim edildi. Programa, akademisyenler, STK temsilcileri ve çok sayda vatanda katld.

Ana Sayfaya Git