33 bin göçmeni sahipleniyoruz!

Her yıl savaş, açlık ve yoksulluk nedeniyle ülkelerinden kaçan binlerce insan, sığındıkları Türkiye'de yeni bir yaşama başlıyor. Diyarbakır'da yaşayan sığınmacılar, "özgürlüğü, sevgiyi ve barışı burada yaşıyoruz" dedi.

Haberler 18.12.2019 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülkelerindeki iç sava, açlk ve yoksulluktan kaçan göçmenler umutla sndklar Türkiyede yaama tutunurken, Diyarbakr göçmenlerin yeni bir yaama balad iller arasnda 33 bin kiiye ev sahiplii yapyor.

Tarih boyunca doa olaylarnn sonucu olarak ortaya çkan açlk ve ktlk nedeniyle yaanan göç, bugün yerini igal, sava ve terör saldrlarna brakt. Türkiyenin yakn corafyasnda yer alan Suriye ve Irakn yan sra Afganistan, Pakistan, Yemen ve Filistinde benzer skntlardan ve güvensiz ortamdan kaçan binlerce göçmen, daha iyi bir yaam için vatan topraklarn geride brakarak umuda yolculua çkyor.

Göçmenlerden bazlar yasa d yollarla ölümü göze alarak çktklar bu tehlikeli yolculukta kimi zaman karl dalarda kimi zaman denizlerde hayatn kaybediyor.

Birlemi Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserlii raporuna göre, dünyada zorla yerlerinden edilen 70,8 milyon kiiden 20,4 milyonu mülteci durumuna dütü.

Son yllarda hem yakn hem de uzak corafyada daha iyi bir yaam için çklan bu tehlikeli yolculukta Türkiye tercih edilen ülke haline geldi.

Topraklarna snan 4 milyon kii ile dünyadaki göçmenlerin yüzde 20sine ev sahiplii yapan Türkiye, Avrupaya kaçmaya çalrken tehlikeli yolculukta yaknlarn kaybeden ve güvenlik güçlerince kurtarlan kimilerinin yaralarn sararken, kimi gençlerin de yarm kalan eitim hayallerini gerçekletiriyor.

KIZIMIN DENZE BATIINI GÖRDÜM

Türkiyede göçmenlerin yeni bir yaama balad iller arasnda 33 bin kiiye ev sahiplii yapan Diyarbakr da yer alyor.

Umuda yolculukta eini, 2 çocuunu, 2 kardeini ve 3 yaknn kaybeden ve Diyarbakrda yaralarn sarmaya çalan Suriyeli Cahit eyho (40), Kürtçe yapt açklamada, kaçak yollarla Yunanistana geçmeye çalrken 6 kez Sahil Güvenlik Komutanl ekiplerince yakalandn anlatt.

eyho, son kez anslarn denemek için bindikleri teknenin 23 Mart 2017de Kuadas açklarnda batmas sonucu ei, 2 çocuu, 2 kz kardei, enitesi ve 2 yeeninin hayatn kaybettiini, kznn denizde batt ann gözlerinin önünden gitmediini belirtti.

Olayda kendisinin ve 9 aylk bebei Muratn kurtulduunu dile getiren eyho, Su seviyesi çok yükseldi, bot su ald. Kaptan can yeleini giyip suya atlad. Botla birlikte suya battk. Ben sudan çkar çkmaz gördüm ki; kimse kalmam. Kzmn denize batn gördüm. 9 aylk olum Murat hayatta kald. Kaptan onu kurtard. dedi.

YAAMA TÜRKYEDE TUTUNDUM

Bu faciann ardndan Yunanistana geçmeye çalmaktan büyük pimanlk duyduunu dile getiren eyho, Mazlum olarak buraya geldik, bizi kucakladlar. Ne söylesem azdr. Allah Türkiyeyi bütün kazalardan, belalardan korusun. Yaama Türkiyede tutundum. Teekkürler Türkiye, Allah sizden raz olsun. diye konutu.

eyho, Afrinde yaad skntlara deinerek, terör örgütü YPG/PKKnn basksna dayanamadklarn, bu nedenle göç etmeye karar verdiklerini aktard.

Terör örgütü mensuplarnn ilettii lokantaya gelerek, kendisinden yardm ad altnda haraç istediini ve paray vermemesi halinde zarar göreceini söyleyerek tehdit ettiklerini anlatan eyho, Topladn 10 teneke zeytinin 3ünü onlara vermek zorundaydn. Zeytinin yoksa para verecektin. Paran da yoksa rezil olurdun. 2 çocuun varsa biri senin biri onlarn, vermezsen ya seni öldürürler ya da hapse atarlar. Erkek çocuun yoksa kz çocuunu alrlar. Bunlarn yüzünden kaçp Türkiyeye geldim. Burada selamet bulduk. Millet ve devlet bize yardmc oldu. dedi.

TÜRKYEDE GÜVENDEYZ, HUZUR çERSNDEYZ

Afganistandaki iç karklktan kaçarak rana giden daha sonra iyi bir yaam umuduyla ailesiyle kaçak yollarla Türkiyeye gelen Seura Abdullah (29) da Diyarbakrn Bismil ilçesinde geçirdikleri trafik kazasnda eini kaybetti.

Kazada yaralanan ve bir ay youn bakmda süren tedavisinin ardndan taburcu edilen Abdullah, 3 çocuuyla yaama tutunmaya çalt.

Abdullah, Farsça yapt açklamada, Afganistandaki kötü kaderden kaçtklarn söyledi.

mkanlarmz yoktu. Yaammz sürdüremiyorduk. Hep risk vard, korkuyorduk. Afganistandan rana geldik. ran, Afgan olduumuz için çocuklarmz okula almyordu. diyen Abdullah, çocuklarnn eitimi için Türkiyeyi tercih ettiklerini belirtti.

çocuklarnn eitimi ve iyi bir gelecek için Türkiyeye geldiklerini anlatan Abdullah, Türkiye devleti bize çok yardm etti. Burada huzur var. çocuklarmz burada kendini gelitirsin istiyoruz. Hepimiz Türkiyeyi seviyoruz. Herkes bize çok yardm etti. Türkiyede güvendeyiz, huzur içerisindeyiz. ifadesini kulland.

TÜRKYE BZ KUCAKLADI

Suriyenin Kaml kentinden 6 yl önce gelen Hadi Necmettin (42) de hayatta kalabilmek için Türkiyeye kaçtklarn aktard.

Bakent amda güzel sanatlar bölümününden mezun olduktan sonra televizyonlarda ressam ve animatör olarak çalmaya baladn dile getiren Necmettin, 2011de sava balad ve yaam tehlikeli oldu. O yüzden ailemle Kamlya döndüm. 1,5 yl orada kaldk. Artk Kamlda yaam biraz daha zorlamt. Sava, patlama; artk güvenlik yoktu. Huzur kalmamt, Türkiyeye sndk. eklinde konutu.

Mazlumduk. Türkiye bizi kucaklad. Bize güven ve huzur verdi. Türkiye denilince aklma huzur, emniyet, insan haklar, medeniyet, güç geliyor. Türkiye bize kucak açt. Teekkürler Türkiye. ifadelerini kullanan Necmettin, yaama tutunmak için sndklar Türkiyede bulunmaktan duyduu memnuniyeti dile getirdi.

Yemenden eitim için Diyarbakra gelen ve Dicle Üniversitesi (DÜ) Mimarlk Fakültesinde okuyan Asem Amr (20) ise Taiz kentinde sava nedeniyle eitim almann güç olduunu anlatt.

Amr, Kültürümüz Avrupaya nazaran Türkiyeye daha yakn olduu için buraya geldim. Türkiye denildiinde aklma özgürlük, sevgi ve bar geliyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git