34 kişi anılıyor

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, 19'u çocuk 34 kişinin savaş uçaklarının bombardımanı sonucu hayatını kaybettiği Roboski Katliamı'nın 10'uncu yıl dönümü dolayısıyla Kayapınar ilçesindeki Rojava Parkı'nda anma eylemi yaptı. Kürtçe ve Türkçe "Roboski'yi unutma" pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Açıklama sık sık "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" ve "Roboski'yi unutma, unutturma" sloganları atıldı.

Haberler 29.12.2021 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Platformun Dönem Sözcüsü Mehmet Ceylan, cumhuriyet tarihinde Kürtlere kar ilenen katliamlarda faillerin yarglanmadn anmsatt. Roboski Katliamnda da benzer bir durumun ortaya çktna dikkati çeken Ceylan, Burada olmamzn önemli bir sebebi var. Buras Roboski Park olarak yapld ama gelen kayymlar bu parkn ismini deitirdi ve ant ykt. Kürtlerin kültürlerini yok etmeye yönelik saldrlar hiçbir zaman durmad dedi.

DSK Diyarbakr Bölge Temsilcisi Hasan Hayri Erolu, cezaszlk politikalarna dikkati çekti. Erolu, Tarih tekerrürden ibarettir deimi halkmz için bir daha gündeme gelmitir dedi. Erolu, katliamda hayatn kaybedenlerin katr srtlarnda tanan bedenlerini anmsatarak, Soruturma dosyas askeri savcla gönderildi. Müfettiler görevlendirildi, komisyonlar kuruldu ve ne yazk ki bu tür dosyalarda her zaman ahit olduumuz üzere gerçein üstü kaln bir sr perdesiyle örtüldü. Öldüler ama tazminatn da ödüyoruz denerek toplum vicdannda ar tahribatlar yaratld diye kaydetti.

CEZASIZLIK POLTKASINA TEPK

Roboski Davasnda ulusal ve uluslararas yarg mekanizmalarnn hukuka ve adalete srt dönen kararlar alarak madurlarn acsna katladn vurgulayan Erolu, Ne yazk ki bu corafya geçmiten beri bitmek tükenmek bilmeyen aclarn, kayplarn, faili meçhul cinayetlerin corafyas olmutur. çözümsüzlük politikalar, hukukun üstünlüü, demokratik deerlerden uzaklama, cezaszlk politikalar ve geçmile yüzlemekten kaçnma büyük felaketlerin ve aclarn yaanmasna sebep olmutur. Geçmile yüzlemenin kaçnlmaz olduunu, hakikatin ortaya çkarlmasndaki çözüm gücüne bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz. Eer bu salanrsa, bir nebze olsun olayn madurlarnn yaralarn saaltr, toplumda adalet duygusu oluur. Yetkililerden katliamdaki hakikatin ortaya çkarlmasn olayn faillerinin tespit edilerek yarg önüne çkarlmasn ve cezaszlk politikasnn bir an evvel son bulmasn talep ediyoruz çars yapt.

UNUTURSAK KALBMZ KURUSUN

DEVA Partisi Diyarbakr l Bakanl da, konuya dair Kayapnar ilçesindeki Rojava Parknda açklama yapt. Unutursak kalbimiz kurusun ve Roboski katliam 10 yl oldu dövizlerinin tand açklamada DEVA Diyarbakr l Bakan Cihan Ülsen konutu. Ülsen, nsan ve hafza, nisyan ile maluldür. Unutmak ve unutturmak üzerine bina edilen ve bize dayatlan bu gerçekliin üstesinden, geçmite yaananlar tekrar tekrar hatrlayarak ve hafzamz diri tutarak geleceiz dedi.

Ülsen, Gerçein üstünü kaln sis ve sr perdeleri ile örttüler. Faili meçhullerden cezaszlk politikalarna, insan haklar ihlallerinden hakikatlerin üzerinin örtülmesine kadar her eyi bu katliam özelinde bulabilirsiniz. Bütün bir memleket olarak Geçmile yüzlemek gibi koca bir derdimiz var. Özellikle helalleme meselesinin konuulduu bu zamanda biz de buradan tüm Türkiye kamuoyuna sesleniyoruz; Sözde deil özde bir helalleme yaanacaksa, helallemeye Roboski katliamn aydnlatarak ve faillerini ortaya çkararak balayn çars yapt.

Açklama, oturma eyleminin ardndan son buldu.

Ana Sayfaya Git