35 yıllık afet evleri yıkıldı

Sinop’un Ayancık ilçesinde, 9 kişinin hayatını kaybettiği, altyapıda hasarların oluştuğu sel felaketinin izleri silinmeye çalışılıyor. 526 afetzedenin helikopterlerle alınarak kurtarıldığı ilçede selden en fazla etkilenen Babaçay köyünde yıkılan 40 yapının da 37 yıl önce heyelan sonrası afet evleri olarak inşa edildiği ortaya çıktı. Babaçay'da bulunan kereste deposundaki tomrukların sel sularıyla sürüklenip, dereyi tıkamasının afete neden öne sürüldü.

Haberler 16.08.2021 - 05:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sinop Ayanckta, 11 Austosta, 24 saatte metrekareye düen 240 kilogram yan ardndan sel ve heyelanlar meydana geldi, 9 kii hayatn kaybetti. Debisi yükselen Ayanck çay, ilçe merkezine tat, cadde ve sokaklar nehre döndü. Mahsur kalanlar, helikopterlerle güvenli bölgelere sevk edildi. Ev ve i yerlerinin zemin ve bodrum katlar suyla doldu, araçlar sürüklendi. lçenin altyapsnda ar hasarlar olutu, tarm arazileri ile yollar çöktü; su, elektrik ve telefon hatlar hasar gördü.

SEL TEMZL SÜRÜYOR

Ayanckta balçk dolan ev ve i yerleri ile cadde ve sokaklarda balatlan temizlik çalmas bugün de sürüyor. çok sayda ekip, caddeleri çamur ve balçktan arndryor. makineleri ile enkaz ve molozun kaldrld cadde ve sokaklar, ykanyor. Ev ve i yerlerine dolan sular, tahliye ediliyor. Bölgede yürütülen çalmalarla 526 afetzede, 2 helikopterle tahliye edildi. Kentte hasar tespit çalmalar ile yol ve enerji nakil hatlarnda onarm çalmalar sürdürülüyor. Helikopterler, köprüsü yklan ve ulam salanamayan alanlara, helikopterle erzak yardmlar ulatryor.

BAKAN KARASMALOLU BÖLGEDE

Ulatrma ve Altyap Bakan Adil Karaismailolu da selin vurduu Ayanck ve çevre ilçelerde incelemelerini sürdürüyor. lçede en çok selden etkilenen yerlerden biri de Ayancka bal Babaçay köyü oldu. Köyde sel nedeniyle ulam salanan köprü ykld. Köyde yklan 40 yapnn da 37 yl önce meydana gelen heyelan sonras afet evleri olarak ina edildii ortaya çkt. Babaçayda bulunan depodaki tomruklarn ise sel sularyla sürüklenip, dereyi tkamas sonucu afete neden olduu öne sürüldü.

35 SENE ÖNCE HEYELAN, MD SEL VURDU

35 sene önce heyelan sonucu yklan evleri yerine Babaçay Mahallesinde yaplan afet konutlarna yerletirilen eref ahin, Biz zaten yukarda baka bir mahallede oturuyorduk. Orada 35 sene önce toprak kaymas oldu. Bizim 19 haneyi buraya yaptlar. Sanki memlekette hiç yer bulamamlar gibi çayn içine yerletirdiler bizi. imdi de geldi sel vurdu bizi dedi.

ÜST KATA çIKTIK

Gülizar ahin ise, Biz beyimle yatyorduk, kzm geldi bizi kaldrd. Camdan bakarak seli izledik, bizim kapda iki arabamz vard. Yukardan da 10 araba selle beraber geldi gittiler. Üst kata çktk, su iyice yükselince çatya çktk ve orada mahsur kaldk. Bizi helikopter ald ve yurda yerletirdi diye konutu.

17 K BR EVE SIINDIK

Yan etkili olduu mahsur kaldklar yerden helikopterle kurtarldklarn anlatan ve yan artmaya baladn görünce ailesini de alarak üst mahallelere kaçtklarn söyleyen Cafer Karadeniz, Gece saat 2den sonra ya balad. Biz burada oturuyorduk. Sabahn erken saatlerinde sel vurmaya balad. Eimi de alarak buradan zor kaçtm. Saat 7 gibi yukar köye ulatk. Orada bir vatanda bizi Allah raz olsun misafir etti. 17 kii bir evde kaldk. Sandalyelerde, koltuklarda yattk. Sabahta helikopter gelip bizi ald ve Ayanck merkeze geldik. Sokaklardan akan su, çay suyu gibiydi. Arka tarafta bizden hariç en az 30 ev vard, imdi hiçbiri yok. Kendimizi kurtardktan sonra olanlar bir film gibi izledik diye konutu.

EVMN YIKILIINI ZLEDM

Sel sularnn 5 katl evini yktn belirten Turan Akn, çaydan gelen sesleri duyunca ben uyandm. çocuklarm da uyandrdm. çayn geliini görünce buradan kaçtk. Arabamza geçtik. Sabaha kar yamur durdu. Durunca, çok ükür yrttk dedik. Ama sonrasnda yeniden balad ve adeta kurun gibi üzerimize yad. Yukardaki binalar söktü ald. Arabaya binip yukar köye çktk. Dada bekledik. Evimin ykln izledim dedi.

BR BAKTIM, çAY KÖPRÜNÜN ÜZERNDEN GEçYOR

Selin ardndan 2 gece çatda mahsur kaldklarn ifade eden Osman Aydn da, Selin son anna kadar buradaydm. ki gece bir gün çatda kaldm. Helikopter gelerek bizi ald. Gece 3 gibi eim geldi, beni uyandrd. Kalk sel geliyor dedi. Bir kalktm ki, su köprünün üzerinden geçiyor. Burada bir sürü ev vard, benim tahminim 56-57 ev var burada yklan. Geçmi olsun dedi.

2 GÜNDE 301 KLO YAI

Bu arada selin vurduu ve austos ay ortalama ya miktar son 5 ylda metrekareye 55,7 kilogram olarak ölçülen Ayanck ilçesinde, 2 günde metrekareye toplam 301 kilogram ya dütüü örenildi.

AYANCIKA YEN KÖPRÜ çN çALIMALAR BALADI

Sinopun Ayanck ilçesinde, 9 kiinin hayatn kaybettii, altyap ve üstyapda hasarlarn olutuu sel felaketinin izleri silinmeye çallyor. Sel felaketinin ardndan ilçede ulamn saland 3 köprüden 2si yklm, dier köprü ise hasar görmütü. Zaman zaman sarsnt hissedilen köprüde araç trafiine izin verilmezken, vatandalar köprüyü yaya olarak kullanabiliyor. Köprünün kullanm d kalma riskine karlk Karayollar ve Devlet Su leri tarafndan hasarl köprüye yaklak 300 metre mesafede yeni köprü çalmalarna baland. Geçici amaçl yaplacak köprünün ksa bir süre içerisinde hizmete alnmas planlanyor.

Ana Sayfaya Git