Şaibeli ihaleye Yargı dur dedi

Şaibeli ihaleyle gündeme gelen Dicle Üniversitesi'nin "Temiz İhalesiyle" ilgili yürütmeye, 1'inci İdare Mahkemesinden "Dur" kararı geldi. Mahkeme "hukuka aykırı" hareket edildiği ve takdir yetkisinin aşıldığı gerekçesiyle, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Haberler 18.10.2017 - 08:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Aratrma Hastanesi tarafndan yaplan, Temizlik halesiyle ilgili skandal yeni bir boyut kazand. çok sayda içinin iten çkarlmas ve eski müteahhit firmann ihaleye gerekçesiz katlmn engellemeye yönelik, Rektörlük ve Hastane Yönetiminin yargya tanan uygulamalarna, Diyarbakr 1inci dare Mahkemesi, dur dedi. dare Mahkemesi, Dicle Üniversitesinin takdir yetkisinin snrlarn aarak davacya yönelik hukukun çinendii gerekçesiyle yürütmeyi durdurma karar ald.

DARE MAHKEMESNE DAVA

Dicle Üniversitesinde ihalelerin belirli kiilere verildiini ve kendilerine haksz gerekçelerle engeller çkarld iddiasnda bulunan Nokta Destek ve Bakm Hizmetleri firmas, Dicle Üniversitesi Hastaneleri Rektörlüüne yönelik Yürütmenin Durdurulmas için Diyarbakr dare Mahkemesine dava açt. dare Mahkemesi, Dicle Üniversitesinin takdir yetkisinin snrlarn aarak davacya yönelik hukukun çinendii gerekçe göstererek, itiraz kapal olarak yürütmeyi durdurma karar ald.

HALEYE KATILMASI ENGELLEND

Dava Dicle Üniversitesi Rektörlüü Döner Sermaye letme Müdürlüünün nokta Destek ve Bakm hizmetleri firmasnn Dicle Üniversitesi Hastaneleri ile bal birimlerin 3 aylk Dekanlk, çocuk Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Kalp Hastanesi, Acil ve Travmatoloji Hastanesi, Hasta Destek Hizmetleri, Temizlik Hizmetleri dari Ve Teknik Destek Hizmetleri Alm i ihalesine katlmasna, yönetimin gerekçe göstermeden, izin verilmemesi üzerine açlmt.

HALEDE KEYF MUAMELE VAR

dare Mahkemesinin ald kararda davac firmann ihaleye davet mektubunun reddedilmesinin Eit muamele ve Rekabet ilkeleri ile badamadna dikkat çekti.

HUKUKA AYKIRILIK TEKL EDYOR

Mahkeme, idarece, ihaleye davac firmann davet edilmeme gerekçesi olarak daha önce ilk olarak yaplan açk ihale usulü ile ihaleye ve ikinci yaplan pazarlk usulü ile ihale davac irket tarafndan Kamu hale Kurumun ikayet yoluyla itiraz edilmesinin gösterilmesi karsnda, Anayasann 36nc maddesinde düzenlenen Hak Arama Hürriyeti kapsamnda meru vasta ve yollardan faydalanmak suretiyle yasal haklarn kullanan davac tarafn cezalandrlmas Saikliyle tesis edildii sonucuna varlan dava konusu ilemde, idarece takdir yetkisinin snrlarnn ald sonucuna varldn ifade etti.

1inci dare Mahkemesi verdii kararnda ayrca, mali ve teknik yeterlilikleri deerlendirilmeksizin ve daha önce yaplan ihalelere davac tarafndan Kamu hale Kurumuna itirazen ikayet edildiinden bahisle tesis edilen pazarlk usulüyle yaplan ihaleye davet edilme ileminin reddine ilikin dava konusu ilemde ve hakl bir sebep gösterilmeden davacnn katlm salanmakszn gerçekletirilen ihalede hukuka uygunluk bulunmadn belirtti.

OY BRLYLE YÜRÜTMEY DURDURDU

Bu itibarla, hukuka aykrl belirtilen sebeplerle açk olan dava konusu ilemlerde ihale üzerine braklan kii ile idare arasnda sözleme imzalanmas ve kamu zararnn doabilecei sebebiyle bu durumun telafisi güç ve imknsz zararlara sebep olacann da ortada olduunu ifade eden Mahkeme kararnda u ifadelere yer verildi.

Açklanan nedenlerle hukuka aykrl açk olan ve dava konusu ilemlerin uygulanmas halinde telafisi güç ve imkansz zararlar dourabileceinden 2577 sayl Kanun 27 maddesi uyarnca teminat alnmakszn yürütülmelerinin durdurulmasna, ayn kanun 20/A 2-e bendi gereinde yürütmenin durdurulmas talebine ilikin i bu karara kar itiraz yolu kapal olmak üzere, oybirliiyle karar verilmitir.

HAKLARINDA SUç DUYURUSU

Öte yandan, haleyle ilgili yürütmeyi durdurma karar aldran Nokta Destek ve Bakm Hizmetleri Turizm Sanayi ve Limitet irketi, Dicle Üniversitesi Hastaneler Bahekimlii ihale yetkilisi ve komisyon üyelerini ihaleye fesat kartrma ve görevi kötüye kullanma gerekçesiyle, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulunduu ortaya çkt.

Firma suç duyurusunda, hale yeterliliine ramen, ihaleye katlmlarnn çeitli yollarla engellenmeye çalld belirtilen firmann, Dicle Üniversitesi tarafndan ihale edilen 36 aylk hasta destek hizmetleri, temizlik hizmetleri ve idari ve teknik destek hizmet alm ihalesine yasal olarak müracaatlarn tamamlamalarna ramen 15 Ekim tarihinde yaplan ihaleye keyfi olarak davet edilmediklerini iddia etti.

PARASAL FARK BULUNUYOR

Öte yandan, Dicle Üniversitende yaanan ihale skandallaryla ilgili bir yetkili u iddialarla bulundu. Hastane yönetimi 3 yllk personel ihalesini 138 milyon TL ile sonuçlandrd. Bu ihalede tama ve temizlik malzemelerini kapsamamaktayd. Önümüzdeki dönem personel tama ve temizlik ihalesi ayrca yaplaca belirtildi. Yaplacak 3 yllk tama ve temizlik ihalesinin yaplmas halinde bu iki kalemde en az 30 milyon TL gibi bir rakama tekabül edecei belirtiliyor. Peki, hastane yönetimi geçen hafta eski firmay davet etmeden dorudan temin yolu ile yapt ve her üç kalemi kapsayan ihaleyi kaça yapt biliyor musunuz? 12 milyon TL.

BAST BR HESAPLAMA YAPILIRSA

Ayn yetkili, ihalenin hesaplamasyla ilgili olarak u ifadelerle dikkat çekti. Basit bir hesap yapalm 36 aylk sadece personel ihalesi 138 milyon TLye yaplrken, 3 aylk 3 kalem ihale 12 milyon TLye yaplm oldu. Bunu 3 yllk hesaplarsak 144 milyon TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Aradaki fark sadece 6 milyon TL. O halde henüz yaplmayan ve yaklak 30 milyon TLye yaplacak olan tama ve temizlik ihale bedellerini eklediinizde 170 milyon gibi devasa bir rakam ortaya çkmaktadr. Her üç kalem dhil toplam ihale yaplsa idi 144 milyon TL iken ihale bölündüü için bu rakam iirilerek 168 milyona çkarlm oluyor. Peki, soruyoruz bu 24 milyon TLlik fark nereye gidecek? Bu sorunun cevabn hastane yönetiminin effaf bir ekilde cevap vereceini umuyoruz.

Ana Sayfaya Git