Şiddete Oy Veremeyiz!

PKK'lı Karayılan'ın HDP'ye oy istemesi Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak'taki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderlerince tepki ile karşılanırken, "şiddete oy verilmez" dediler.

Haberler 22.06.2018 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesindeki kanaat önderi ve sivil toplum kurulularnn temsilcileri, PKKnn Kandildeki sözde lideri Murat Karaylann örgütün yayn organlar ANFye verdii röportajla HDPye oy verin çarsnda bulunmasna tepkisini dile getirdi.

Cihannüma Dayanma ve birlii Platformu Dernei (Cihannüma) Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Alaattin Parlak, AA muhabirine yapt açklamada, Karaylann bu açklama ile siyasi partileri ve AK Partiyi hedef göstererek seçmen üzerinde bir bask kurup, seçmeni yönlendirmek istediini söyledi.

Parlak, demokrasinin temel hedeflerinden birinin seçmenin kendi özgür iradesini sand yanstmas olduunu ifade ederek maalesef terör örgütünün bask ve iddet yoluyla seçmenin iradesini deitirmek istediini, bunu yaparken de AK Parti tekilatlarn ve milletvekili adaylarn hedef gösterdiini aktard.

- kisi arasndaki ban ne kadar güçlü olduunu gösteriyor

Bunun kabul edilebilecek bir durum olmadn vurgulayan Parlak, Terörle balants olmadn ifade eden bir siyasi partiye, terör örgütünün destek vermi olmas aslnda ikisi arasndaki ban ne kadar güçlü olduunu gösteriyor. Bu açklamayla bu ban toplum tarafndan bilinmesine yönelik bir açklama olduunu düünüyorum. Elinde silah bulunduran bir örgütün siyasi bir partiye destek vermesi kabul edilecek bir durum deil. dedi.

Kürt seçmenin PKKnn sözde yöneticilerinden birisinin HDPye açk bir eklide oy istemesini irdeleyeceini dile getiren Parlak, Kürt seçmenin PKKnn son yllarda bölgede yapt ykm düünerek sanda gideceine inandn belirtti.

Parlak, Kürtlerin buna tepki göstereceini anlatarak Bölge kan, iddet ve gözyana bouldu. Elinde silah bulunanlarn siyasete müdahale etmeye hakk yok. Artk yeter. Silahlarn gölgesinde oy isteyenlere seçmen sandkta en güzel cevab verecek. diye konutu.

- PKKnn tehditleri milletin iradesine engel olamayacaktr

Diyarbakr nanç Özgürlüü Platformu Koordinatörü brahim Gökdemir, PKKnn bölgede bask, tehdit, antaj ile kan dökerek ve iddet uygulayarak hiçbir farkl sese tahammül göstermeyerek millet iradesini yok saydn söyledi.

HDP Kürt halknn iradesini ve taleplerini yok sayarak sadece PKK/Kandil ve d güçlerin güdümünde hareket eden bir siyasi oluum olduunu ispatlamtr. ifadelerini kullanan Gökdemir, u deerlendirmeyi yapt:

Karaylann son hezeyanlar olarak AK Parti ve bölgedeki bamsz milletvekillerini tehdit ederek çekilmeye zorlamas ve halk HDPye oy vermeye çarmas HDPnin PKKnn bir siyasi kolu ve sözcüsü olduunu göstermitir. Bu hezeyanlar ve korkular HDPnin baraj aamayacann göstergesidir. 24 Haziran seçimleri ile bölgenin mütedeyyin Kürt halk, PKKnn tüm bu hezeyan ve tehditlerine prim vermeden özgür iradeleri ile huzuru, güveni, bar ve kardelii tercih ederek sanda gidecek, 30 yldr bölgeyi kasp kavuran PKK/HDP kabusundan kurtulma zaman geldiini ilan edecektir.

- HDP zaten Kandilin sözcülüünü yapan bir partidir

rnak Güvenlik Korucular ve ehit Aileleri Federasyon Bakan Mehmet Güngör, Karaylann seçime yönelik yönlendirme yapmasn knadklarn ve bunu hadsizlik olarak gördüklerini aktararak öyle konutu:

Eli kanl bir örgütün bir siyasete müdahale etmesi, milleti bir yere kanalize etmesine armamakla beraber yine de haddini aan bir durum olarak deerlendiriyorum. HDP zaten Kandilin sözcülüünü yapan bir partidir ancak bunu maalesef herkes göremiyor. Daha düne kadar bu bölgede kazd çukurlar ve hendeklerle binlerce gencimizin ölmesinin müsebbibi olan bir zat, millete korku vermek için seçimlere yön vermeye çalyor.

Güngör, halkn bu oyuna gelmeyerek hür iradeleriyle oy kullanacaklarn düündüünü anlatt.

- HDP ve PKKnn ilikisi deifre oldu

TÜGVA Siirt l Temsilcisi brahim Ethem Göztok, HDP ve PKKnn ayrlmaz bir ikili olduunu bildiklerini ifade ederek nanyorum ki bölge halk HDPnin, PKKnn bir siyasi ayann olduunun farknda olup bu oyunlara gelmeyecektir. Bu açklamay bir iddet, tehdit olarak görüyorum. Buna meydan vermeyeceklerine inanyorum. nallah bu oyunlar bozacaklar. dedi.

Siirt mam Hatip Okullar Platformu Bakan Nihat Altunç da Türkiyenin bir bütün olduunu, bu bütünlüü bozacak her türlü eylem ve harekete kar olduklarn dile getirerek unlar söyledi:

Bu çarlara olumlu cevap veren siyasi partiler de maalesef ülkenin bütünlüünden yana tavr almadklar imajn ortaya koyarlar. Bu açklama Güneydou ve ülke halkna bir katk sunmayacaktr. Sadece Kürtlerin huzuruna ve Kürtlerin gelecee ilikin vizyonuna da zarar verir. PKK çkt günden beri ülkenin bütünlüüne zarar vermi, ülkenin insanna zarar vermitir, bunu herkes görüyor. Siyasi partilerden de herhangi biri eer PKKya srtn dayayarak bir politika üretiyorsa yanl yapyor. Türk milleti yorulmu, bezmitir ve bunun cevabn da sandkta Türkiyenin bütünlüünden yana tavr alarak gösterecektir.

- Halka korku salarak yönlendirmeye çalyorlar

Mardindeki kanaat önderlerinden Mehmet Timuraaolu, elinde silah olan bir örgütün demokrasiden bahsetmesinin mümkün olmadna iaret etti.

Bir ans verilerek HDPnin Meclise gönderildiini belirten Timuraaolu, Ancak milletin onlara verdii yetkiyi kötüye kullanarak ii insanlarn kan üzerinden siyaset yapmaya götürdüler. Bunlarn doru olmadn ve yanl olduunu görüyoruz. Örgütün silahlarn gölgesinde demokrasiden bahsetmesi siyasete müdahale etmeye çalmasdr. dedi.

Amaçlarnn demokrasi olmadn, halka korku salarak yönlendirmeye çaltklarna iaret eden Timuraaolu, Milleti bir yere kanalize etmeye çalyorlar. Ama devletimizin burada salad güven ve huzurla bunun boa çkacana inanyoruz. Milletimiz de inallah bunu güzel okur ve gereini yapar. diye konutu.

Ana Sayfaya Git