Şüpheden suç doğmaz

'Ceza yargılamasında mahkumiyet, büyük veya küçük olasılığa değil, her türlü kuşkudan uzak bir kesinliğe dayanmalıdır. Adli hataların önüne geçilmesinin başka bir yolu da bulunmamaktadır.'

Haberler 06.07.2019 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay Ceza Genel Kurulu, içtihat metni niteliinde tarihi bir karara imza att. Adli hatalarn önüne geçilebilmesinin en önemli ilkelerinden biri olan in dubio pro reo (kukudan sank yararlanr) ilkesi olduuna dikkat çeken Kurul, sann bir suçtan cezalandrlmasnn temel koulunun, suçun kukuya yer vermeyen bir kesinlikle ispat edilmesine bal olduuna karar verdi.

Adli bir vakadan ötürü 1. Ar Ceza Mahkemesinde yarglanan iki sank toplamda 12 yl 6 ay hapis cezasna çarptrld. Suçlamalar reddeden sanklar karar temyiz etti. Yargtay 9. Ceza Dairesi, her türlü üpheden uzak kesin ve inandrc, delil bulunmad gerekçesiyle sanklar hakknda verilen mahkumiyet kararn bozdu.

Davay ikinci kez deerlendiren Ar Ceza Mahkemesi, ilk kararnda direndi. Devreye giren Yargtay Ceza Genel Kurulu, emsal nitelikte bir karara imza att. Kararda; ceza yarglamasnn en önemli ilkelerinden biri olan in dubio pro reo (kukudan sank yararlanr) ilkesi uyarnca, sann bir suçtan cezalandrlmasnn temel koulunun, suçun kukuya yer vermeyen bir kesinlikle ispat edilmesine bal olduu hatrlatld. Gerçekleme eklinin kukulu ve tam olarak aydnlatlamam olaylar ve iddialarn sann aleyhine yorumlanarak mahkumiyet hükmü kurulamayaca vurguland.

YÜKSEK DE OLSA BR OLASILIA DAYANARAK SANIA CEZA VERLEMEZ

Kararda öyle denildi:

Oldukça geni bir uygulama alan bulunan bu kural, bir suçun gerçekten ilenip ilenmedii veya ilenmi ise gerçekletirme biçimi konusunda kuku belirmesi halinde uygulanabilecei gibi, suç niteliinin belirlenmesi bakmndan da geçerlidir. Ceza mahkumiyeti, kesin ve açk bir ispata dayanmaldr.

Bu ispat, hiçbir kuku ve baka türlü bir olua olanak vermeyecek açklkta olmaldr. Yüksek de olsa bir olasla dayanlarak san cezalandrmak, ceza yarglamasnn en önemli amac olan gerçee ulamadan, varsayma dayal olarak hüküm vermek anlamna gelir. O halde ceza yarglamasnda mahkumiyet, büyük veya küçük bir olasla deil, her türlü kukudan uzak bir kesinlie dayanmaldr. Adli hatalarn önüne geçilebilmesinin baka bir yolu da bulunmamaktadr. Mahkemenin direnme kararnn bozulmasna oy birlii ile hükmedilmitir.

Ana Sayfaya Git