36 yıldır kan döküyor

Türkiye'deki ilk silahlı eylemini 15 Ağustos 1984'te gerçekleştiren PKK'nın ülkede 36 yıldır düzenlediği saldırılarda, başta güvenlik güçleri olmak üzere aralarında bebek, çocuk ve kadınların da bulunduğu 15 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi, binlerce kişi yaralandı

Haberler 15.08.2020 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyedeki ilk silahl saldry 15 Austos 1984te gerçekletiren bölücü terör örgütü PKK, 36 yldr yurt içinde ve yurt dnda yapt katliamlarla hafzalara kaznd.

AA muhabirinin derledii bilgilere göre, bar ve huzuru bozmaya yönelik bombal ve silahl saldrlarla güvenlik güçlerinin yan sra sivilleri de hedef alan bölücü terör örgütü PKK, Türkiyede 36 yldr gerçekletirdii saldrlarda, bata güvenlik güçleri olmak üzere aralarnda bebek, çocuk ve kadnlarn da bulunduu 15 bini akn kiinin hayatn kaybetmesine, binlerce kiinin yaralanmasna neden oldu.

Türkiye ve Irakta PKK/KCK, Suriyede YPG/PYD, randa ise PJAK adyla insan yaamn hedef alan katliamlarn sürdüren bölücü örgüt, igal ettii yerlerde insanlar göçe zorlayp demografik yapy deitirmeye çalyor.

Kanl saldrlaryla binlerce kiinin yaam hakkn elinden alan, yarallar kaybettikleri uzuvlaryla hayatlarn sürdürmek durumunda brakan terör örgütü, binlerce çocuu öksüz ve yetim, kadnlar dul, anne ve babalar evlatsz brakt.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN KANLI TARH

Diyarbakrn Lice ilçesinin Fis köyünde 1978 ylnda yaplan toplantyla kuruluunu ilan eden terör örgütü PKKnn faaliyetlerinin güvenlik güçleri tarafndan deifre edilmesiyle teröristler, Suriye üzerinden Lübnana geçerek Bekaa Vadisine yerleti.

Teröristba Abdullah Öcalan Suriyenin bakenti am karargah olarak seçerken 12 Eylül 1980 askeri darbesinde yurt dna kaçamayan birçok örgüt mensubu yakaland. Terör örgütü bu dönemde emir ve eitim merkezini yurt dna tad.

amda 20-25 Austos 1982de 2. kongresini yapan terör örgütü, bamsz bir sözde Kürdistan devletinin silahl mücadele yoluyla kurulmas, eitim gören örgüt mensuplarnn saldr yapmalar için Türkiyeye gönderilmesi karar ald.

Bu kararn ardndan 15 Austos 1984 gecesi Siirtin Eruh ve Hakkarinin emdinli ilçelerindeki jandarma karakollar ve subay lojmanlarna basknlar düzenlendi. PKKnn bu saldrlar asker, polis ve sivillere yönelik silahl ve bombal katliamlarla sürdü.

Terör örgütü eleba Öcalann, Kenyada yakalanmasnn ardndan 23 Ocak 2000de ran-Irak snrnn kuzeyindeki Kandil bölgesinde yaplan 7. kongrede, terör örgütünün silahl eylemlerine sözde ara verildii ve tümüyle siyasallama sürecinin balatld iddia edildi.

Bölücü terör örgütü, snr hattnda oluturduu yaplanma ve yurt içinde gerçekletirdii kanl eylemleriyle büyük bir tehdit oldu.

BEBEK KATL OLARAK TESCLLEND

Siirtin Eruh ve Hakkarinin emdinli ilçelerinde 15 Austos 1984te ilk saldrlarn düzenleyen terör örgütü, en büyük katliamlarn Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde sivil halka yönelik gerçekletirdi.

Terör örgütünün 1990a kadarki süreçte yerleim yerlerine ve güvenlik noktalarna gerçekletirdii basknlarda güvenlik güçlerinin yan sra kundaktaki bebekler, çocuk ve kadnlarn da aralarnda bulunduu çok sayda sivil hedef alnd.

Siirtin Baykan ilçesine bal Derince köyünde 21 Ekim 1993te PKKl teröristlerin okul bahçesinde kuruna dizdii 13ü çocuk 22 kii arasnda yer alan, 3 yanda kefene sarl bedeni kurunlanm küçük Serkann fotorafn çeken gazeteciler, terörün acmasz yüzünü dünya kamuoyuna da göstermi oldu. Terör örgütü eleba Abdullah Öcalan da bu katliamdan sonra bebek katili olarak hafzalara kaznd.

Krsalda umduunu bulamad için eylemlerini ehir merkezlerine tayan PKK, çok sayda sivilin yaam hakkn elinden ald. Hain saldrlar, çocuklar öksüz veya yetim, kadnlar dul, binlerce sivili sakat brakt, evlatlarn yitirenlere ömür boyu sürecek yürek acs yaatt.

BABALARDA 33 SVL KATLETTLER

PKKl teröristler, 5 Temmuz 1993te Erzincann Babalar köyündeki kanl eylemlerinde 33 vatanda kuruna dizdikten sonra köyü atee verdi.

Ankarada 22 Mays 2007de Anafartalar çarsna bombal saldr düzenlendi. Saldrda 9 kii hayatn kaybetti, 100den fazla kii yaraland.

stanbul Güngörende 27 Temmuz 2008de PKKllarn brakt iki bombann 10 dakika arayla patlatlmas sonucu 5i çocuk 18 kii hayatn kaybetti, yaralanan 154 kii tedavi altna alnd.

Dershane önünde bombal saldr

Diyarbakrn merkez Yeniehir ilçesindeki dershanenin önünde 3 Ocak 2008de PKKl teröristlerce askeri servis aracna yönelik bombal saldrda 6s dershane örencisi 7 kiinin yaamn yitirmesi hafzalardan silinmedi. 7 eve ate düüren hain saldrda 73 kii yaraland.

SVLLERN BULUNDUU ARAçLARA ATE AçTILAR

PKKl teröristler, 20 Eylül 2011de 6 genç kz hedef ald. Zeynep Evin, arkadalaryla otomobille gezerken teröristler araca ate açt. Otomobilde bulunan genç kzlardan 4ü hayatn kaybetti, ikisi yaraland.

Batmanda 26 Eylül 2011de terör örgütü mensuplar hac yolculuuna hazrlanan anne ve babasn ziyaretten dönen Talat Doru ve ailesinin bulunduu araca ate açan teröristlerin kanl eyleminde, 4 çocuk annesi ve 8 aylk hamile Mizgin Doru (31) ile kz Sultan Doru (4) yaamn yitirdi. Anne karnndaki erkek bebek, olay sonrasnda sezaryenle kurtarld ancak hastanede bir gün yaayabildi. Baba Doru ile bir kz da saldrda ar yaraland.

35 LDE GERçEKLETRLEN SALDIRILARDA 31 K HAYATINI KAYBETT

HDP Merkez Yürütme Kurulunun çars üzerine 6-7 Ekim 2014te Aynularab (Kobani) bahanesiyle YPG/PKK yandalarnn gerçekletirdii saldrlarda, Diyarbakrda Kurban Bayram dolaysyla yoksullara kurban eti datan Yasin Börü ve üç arkadann da aralarnda bulunduu 31 kii hayatn kaybetti, 221 vatanda ile 139 polis yaraland.

Terör örgütü yandalarnn saldrlar sonucu çok sayda ev ve i yeri ile okul, Kuran kursu, kültür merkezi, müze ve yurt binasnda hasar olutu, olaylar nedeniyle zarar gören esnafa devlet tarafndan yaklak 50 milyon liralk ödenek salanrken iddet eylemlerinin devlete maliyeti 300 milyon lirann üzerinde oldu.

SEBZE ALMAK çN EVDEN çIKTI, HAYATINI KAYBETT

Diyarbakrn Silvan ilçesinde 30 Austos 2015te evinden sebze almak için çkan 6. snf örencisi 13 yandaki Frat Simpil, terör örgütü PKK mensuplarnca yola yerletirilen patlaycnn infilak ettirilmesi sonucu yaamn yitirdi.

EL KANLI ÖRGÜT, KAYMAKAMI EHT ETT

Derik Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Muhammed Fatih Safitürkün makam odasna 10 Kasm 2016da PKKl teröristlerce yerletirilen el yapm patlayc infilak ettirildi. Saldrda Kaymakam Safitürk ehit oldu.

SYASETçLER DE HEDEF ALINDI

Dicle ilçe merkezi çknda kendisine ait akaryakt istasyonunda bulunan AK Parti Dicle lçe Bakan Deryan Aktert, 10 Ekim 2016da teröristlerce uzun namlulu silahlarla ate açlmas sonucu olay yerinde hayatn kaybetti.

Hakkarinin Yüksekova ilçesinde 9 Mart 2017de AK Parti Esendere Belde Bakan Tayfun Ayhan ve aabeyi Murat Ayhan, teröristlerin silahl saldrs sonucu yaraland. Murat Ayhan, tedavi gördüü hastanede müdahaleye ramen kurtarlamad.

Diyarbakrda 30 Haziran 2017de AK Parti Lice lçe Bakan Yardmcs Orhan Mercan evinin önünde urad silahl saldr sonucu hayatn kaybetti.

16 KY KATLETTLER, 36 çOCUU YETM BIRAKTILAR

Teröristler, 12 Mays 2017de 15 ton patlayc yükledikleri kamyonu Diyarbakrn Dürümlü mezrasnda infilak ettirdi. Patlamada 16 kii yaamn yitirdi, 23 kii yaraland. Saldr 36 çocuun yetim, 8 kadnn da dul kalmasna neden oldu.

ETMCLER HEDEF ALAN SALDIRILAR

Batmann Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017de teröristlerce düzenlenen silahl saldrda karne datm töreninin ardndan evine giden müzik öretmeni 22 yandaki enay Aybüke Yalçn ar yaraland. Yalçn, kaldrld Kozluk Devlet Hastanesinde ehit oldu.

Teröristler, 16 Haziran 2017 günü de snf öretmeni olarak görev yapt anlurfann Siverek ilçesine bal çiftçiba köyünden memleketi Gümühaneye giden Necmettin Ylmaz otomobilini kurunladktan sonra kaçrd.

Tuncelide 12 Temmuz 2017de Pülümür çaynn kenarnda bulunan erkek cesedinin DNA incelemesi sonucu Ylmaza ait olduu belirlendi.

EREN BÜLBÜLÜ EHT ETTLER

Eli kanl teröristler, Trabzonun Maçka ilçesi krsalnda 11 Austos 2017de evden erzak çalan örgüt mensuplarnn yerini güvenlik güçlerine gösteren 16 yandaki Eren Bülbül ile Jandarma Kdemli Baçavu Ferhat Gediki ehit etti. Saldrda bir güvenlik görevlisi yaraland.

VEFA EKPLERNE DE SALDIRDILAR

Bölgede devlet ve millet bütünlemesini de engellemeye çalan PKKl teröristler, devletin salad yardmlar vatandan ayana götüren görevlilere de saldrmaktan geri durmad.

Vanda, yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamnda karantinaya alnan Özalp ilçesine bal Eribelen Mahallesine yardm götüren Vefa Sosyal Destek Grubunu tayan araca teröristlerce 14 Mays 2020de uzun namlulu silahlarla saldr düzenlendi.

Saldrda, belediye çalan Yldrm Demir ile araçtaki Kinyaz Karalolu ehit oldu.

YOL çALIMASI YÜRÜTEN çLER HEDEF ALDI

PKKl teröristler, 8 Haziran 2020de Van çatakta yol çalmas yapan firmann sivil servis aracna yönelik el yapm patlaycyla saldr düzenledi, saldrda iki içi ehit oldu, 8 içi yaraland.

17 Haziran 2020de rnakn Silopi ilçesinde Görümlü beldesinden Cudi Dana doru devam eden yol yapm çalmas srasnda Kurtik Tepe mevkisinde yüklenici firmaya ait i makinalarna yakt tayan pikabn geçii srasnda PKKl teröristlerce yola önceden yerletirilen el yapm patlaycnn infilak ettirilmesiyle 4 içi hayatn kaybetti.

EHR MERKEZLERNE çUKUR KAZDILAR, BOMBA TUZAKLADILAR

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde kanl saldrlar düzenleyen ancak krsalda umduunu bulamayan PKK, 2000li yllardan sonra yeni strateji gelitirdi.

ehir merkezlerini hedef seçen terör örgütü, Muun Varto, Diyarbakrn Bismil, Sur ve Silvan, Mardinin Dargeçit ve Derik, rnak merkez ile dil, Silopi ve Cizre ile Hakkarinin Yüksekova ilçelerinde çukur kazp barikat kurarak silahl ve bombal saldrlar gerçekletirdi.

Bu saldrlarda güvenlik güçlerini ve sivilleri hedef alan teröristlere yönelik güvenlik güçlerince müterek operasyonlar yapld. 700ü akn güvenlik görevlisinin ehit olduu operasyonlarda 4 binin üzerinde terörist etkisiz hale getirildi, teröristlerin saldrs sonucu çok sayda sivil de yaamn yitirdi.

PKKNIN EN BÜYÜK FNANS KAYNAI UYUTURUCU

En büyük finans kayna uyuturucu olan terör örgütü PKK, yurt içi ve dndaki saldrlarn gerçekletirmek için esrar ve eroin üretimi ile kaçakçln sürdürüyor.

Terör örgütü PKK/KCK, bir insanlk suçu olarak deerlendirilen uyuturucu kaçakçl yaptn yllarca saklamaya çalsa da operasyonlarda terör örgütünün uyuturucu madde ticaretinin tüm aamalarnda rol oynad ortaya çkyor.

Örgüt eleba Abdullah Öcalan bata olmak üzere yakalanan sözde yöneticilerin önemli itiraflarda bulunmas ve son yllardaki terör balantl uyuturucu operasyonlar, terör örgütü PKK/KCKnn uyuturucu suçlarna kartnn ulusal ve uluslararas kamuoyunca görülmesini salad.

PKKnn bata Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyann birçok ülkesinde aktif olarak uyuturucu ticareti yapt, düzenlenen operasyonlarla tescillendi.

Türkiyeyi uyuturucunun Avrupaya sevkiyatnda transit ülke, Avrupada üretilen sentetik uyuturucular bakmndan da hedef ülke haline getiren PKKnn, Irakn kuzeyindeki kamplarda kurduu imalathanelerde eroin imal ettii, ticaretinde de aktif rol ald raporlara yansyor.

imdilerde Irakn kuzeyindeki kamplarda ve Türkiye snrna yakn köylerde uyuturucu imal ederek dünya pazarna sunan örgüt, özellikle Afgan afyonunu ileyerek elde ettii eroini Avrupaya pazarlyor.

Uyuturucunun dünya üzerindeki en önemli üretim merkezlerinin Afganistan, Pakistan ve ran olduu dikkate alndnda terör örgütü, Türkiyeyi bu ülkeler ile Avrupa arasnda transit geçi noktas olarak kullanyor.

Bu güzergah, terör örgütü PKK/KCKnn ürettii veya kaynandan temin ettii uyuturucular Avrupaya ulatrmasn salyor.

Terör örgütü PKKnn Balkanlar, Kuzey ve Güney Afrika ile Kafkaslar olmak üzere uyuturucu sevkiyatnda 4 önemli rotasnn olduu görülüyor.

Bunlara ek olarak, örgütün Afrikann çeitli yerlerinde uyuturucu temin ettii veya tad durak noktalar bulunuyor.

PKK genellikle bu rotalar kendini ifa etmeyecek yöntemlerle kullanarak, uyuturucuyu esas pazar olarak gördüü Avrupaya tayor. Örgütün sklkla kulland ve örtülü ekilde uyuturucu kaçrd rotalarn banda Balkanlar geliyor. Bu rota corafi olarak srasyla Afganistan-ran-Türkiye-Balkan ülkeleri-Avrupa istikametinden oluuyor.

Terör örgütü Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki vatandalar kenevir ekimi için zorlayarak, sözde vergi adyla toplad paralarla terör saldrlarn finanse etmeye çalyor.

Birçok farkl suç türünden gelir elde eden terör örgütünün, yalnzca uyuturucu kaçakçlndan ylda 1,5 milyar ile 3 milyar dolar arasnda gelir salad belirtiliyor. PKK, bu geliri örgüt mensuplarnn barnmas ve silahlanmada kullanyor.

Türkiyede güvenlik güçleri tarafndan krsalda ve ehir merkezlerinde yürütülen narko-terör operasyonlaryla terör örgütüne olduu kadar finans kayna uyuturucuya da büyük darbe vuruluyor.

2019 dünya uyuturucu raporunda, 2017de dünyada ele geçirilen eroinin yüzde 17sinin Türkiye tarafndan yakaland da yer alyor.

UYUTURUCU SEVKYATI YAPILAN BETON TÜNELLER BULUNDU

Türk Silahl Kuvvetlerince, Suriyenin Afrin bölgesine yönelik Zeytin Dal Harekatnda ar darbe alan PKK, bu bölgede yürüttüü uyuturucu faaliyetlerini Münbiçe kaydrm, Afrinde ortaya çkarlan kilometrelerce uzunluktaki beton tüneller, uyuturucunun Türkiyeye transferinde kullanldnn kant olmutu.

Türkiyede sadece 1980-2017 yllarnda güvenlik güçlerince düzenlenen 414 narko-terör operasyonunda 62 ton 610 kilogram esrar, 5 ton 413 kilogram eroin, 88 milyonu akn Hint keneviri ele geçirildi, bin 325 üpheli hakknda ilem yapld.

PKK Suriyedeki varln YPG/PYD üzerinden sürdürüyor

Terör örgütü PKKnn, Suriyede yaklak 16 yl önce kurdurduu YPG/PYD, örgütün bu ülkedeki eylemlerini sürdürmek için PKKnn taktiklerini kullanyor.

Kadrosu Kandil Danda eitilen YPG/PYD, iç savan balamasndan sonra Suriyenin kuzeyinde hzla yuvaland. DEA ile mücadele bahanesiyle youn uluslararas destek alan terör örgütü, Suriye-Türkiye snrnn yüzde 65inde kurduu igal düzenini pekitirmek için halk göçe zorlad ve silah altna ald.

Suriyede Mart 2011de Esed rejimine kar balayan gösterileri frsata çeviren terör örgütü PYD/PKK, ülkenin kuzeyindeki yuvalanma faaliyetlerine hz verdi.

2015ten itibaren DEA ile mücadele ettii iddiasyla PYDye gönderilen d yardmn artmasyla, örgüt, ana gövdesi PKKya silah ve mühimmat aktarmaya balad.

Terör örgütü PKK tarafndan seçilen PYD üst düzey terörist kadrolarnda Kandildeki kamplarda bulunmu çok sayda PKK üyesi yer alyor.

PKK ile örgütün Suriyedeki yaplanmas PYDnin elebalar arasndaki ba 1980li yllara dayanyor.

PYDnin ilk sözde e bakan Barzani Muhammedin, PKKnn elebalarndan Murat Karaylan ile bir dier eski e bakan Salih Müslimin ise PKKnn eleba Abdullah Öcalan ile eskiye dayanan ilikileri olduu biliniyor. Bu dörtlünün ilikilerini gözler önüne seren fotoraflar internet üzerinde de bulunuyor.

PKKnn Türkiyedeki terör eylemlerini yürüttüü silahl kanad HPGnin birçok eski sorumlusu, Suriyeye geçerek PYDnin silahl kanadn oluturan YPG yöneticileri arasnda yer alyor.

Yine PKKnn Türkiye, Suriye, Irak ve randaki unsurlarnn bal olduu çat örgütü KCK yaplanmasnda halihazrda rol üstlenen baz teröristler, PYDnin Suriyedeki mali ve silahl faaliyetlerinden sorumlu.

PKK LE PYD BRL

Terör örgütü PKK, Türkiye, Irak, ran ve Suriyedeki tüm silahl faaliyetlerini, Murat Karaylana bal HPG ad üzerinden yönetiyor.

PKK ve Suriyedeki kolu PYD, silahl kanatlar HPG ve YPG vastasyla Suriyedeki faaliyetlerini e güdümlü sürdürüyor. Bu yap içinde Irakn kuzeyinden getirilen teröristler, Suriyede PYD/PKK saflarnda savayor.

Türk güvenlik güçleri, 2015 ve 2016da Türkiye-Suriye snr hattnda PKKnn Türkiyedeki üyelerine ulatrmak istedii çok miktarda patlayc madde, silah ve mühimmat ile örgütsel malzemeyi ele geçirmiti.

Snr hattnda örgüte ait olduu tespit edilen ve imha edilen tüneller, örgütler arasndaki silah ve mühimmat ilikisini ortaya çkarmt.

PKK VE PYDNN BRLN GÖSTEREN ULUSLARARASI AçIKLAMALAR

NATOya bal teröre Kar Savunma Mülkiyet Merkezinin yllk dergisi Defence Against Terrorismde (Terörizme Kar Savunma) Andrew Self ve Jared Ferris imzal ve Dead Men Tell No Lies: Using Killed in Actions (KIA) Data to Expose PKKs Regional Shells Game (Ölü nsanlar Yalan Söylemez: PKKnn Bölgesel Klf Oyununu Aça çkarmak çin Ölü Datalar Kullanmak) balkl makalede, Suriye iç savanda PYD/YPG, saflarnda bulunan teröristlerin büyük ölçüde Türkiye, Irak ve randan gelen PKKllar olduu, bu teröristlerin yüzde 16snn Türkiyeden geldii, PKKnn web sayfasndaki ölüm ilanlarnda doum ve katlm yerlerinin PKK-PYD-YPG- arasndaki geçikenlii ortaya koyduu vurgulanmt.

Eski ABD Savunma Bakan Ashton Carter da 28 Nisan 2016da kongredeki oturumda terör örgütü PKK/KCK ile YPG/PYD arasnda iliki bulunduunu açkça ifade etmiti.

spanya polisinin YPG saflarnda savamak için Suriye ve Iraka adam gönderen ahslara yönelik operasyona ilikin Ocak 2017de tamamlanan dava dosyasnda sanklara isnat edilen suçlar bölümünde, PKK ile ilikili yaplara adam kazandrmak, eitim vermek ve eitilen ahslarn YPG saflarnda savamak üzere sava bölgelerine gidilerine destek salamak ifadelerine yer verilmiti.

PYD/PKK, YÜZ BNLERCE SVL YERNDEN ETT

Terör örgütü PYD/PKK, Suriyenin kuzeyinde igal ettii bölgelerde halk bask yaparak göçe zorluyor.

Suriyenin kuzeyinin Kürtlere ait olduunu öne süren PYD/PKK, Kürtlerin aznlk olduu ya da Kürt nüfusun hiç olmad bölgeleri bile ele geçirmeye çalyor.

DEMOGRAFK YAPIYI DETRMEY AMAçLIYOR

PYD/PKK, bu hedefle bask ve ikence yapt yüz binlerce sivili yerinden etti.

Terör örgütü, ele geçirdii bölgelerden kaçan sivillerin evlerine dönmesine de izin vermiyor. Örgüt, bölge halknn kimlik ve tapularnn sakl olduu merkezleri de tahrip ediyor, bölgenin Kürtlere ait olmadnn ispat edilmemesi için demografik yapy deitirmeyi amaçlyor.

Terör örgütü PYD/PKKnn, 2012den itibaren youn biçimde silahlanarak Suriyenin kuzeyindeki farkl noktalarda Arap, Kürt, Süryani ve Türkmen nüfusa yönelik tehcire bavurduu, Afrin civarndaki bölgeler haricinde örgütün zorla göç ettirdii nüfusun 2 milyona ulat belirtiliyor.

Afrinin güneydousunda yer alan Tel Rfat ilçesi ve çevresindeki 60 yerleimde 250 bin civarnda sivilin terör örgütü PYD/PKK tarafndan göç ettirildii kaydediliyor.

BADETHANELERE HAN SALDIRILAR

Binlerce kiiyi katleden bölücü terör örgütü PKK/PYD, hain saldrlarnda ibadethaneleri de hedef alyor.

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde yllardr yüzlerce camiyi tahrip edip yakan ve mühimmat deposu olarak kullanan PKK, camilerde ibadet eden cemaat ile imamlar da katletti.

Baz kiliseleri de tahrip eden eli kanl terör örgütünün, Diyarbakrn Silvan ilçesine bal Yolaç (Susa) köyünde 26 Haziran 1992de camide ibadet eden masum ikisi çocuk 10 kii ile 5 Temmuz 1993te Erzincann Kemaliye ilçesine bal Babalar köyünde aralarnda camiden çkan vatandalarn da bulunduu 33 kiiyi katletmesi, hafzalardan silinmedi.

500 YILLIK CAMY K KEZ ATEE VERDLER

Diyarbakrn Sur ilçesinde 1516-1520 yllarnda dönemin valisi Bykl Mehmet Paa tarafndan yaptrlan ve kubbelerinin kurunla kapl olmas dolaysyla Kurunlu diye de anlan, kentteki ilk Osmanl eseri Fatihpaa Camisi, PKKl teröristlerce iki kez atee verildi. Bu saldrlar nedeniyle tarihi cami büyük zarar gördü.

Teröristler, Surda 2015 ylnda aralarnda iki kilisenin de bulunduu 11 tarihi esere zarar verdi.

CAMLER MÜHMMAT DEPOSU OLARAK KULLANILDI

Mardinin Nusaybin ilçesinde 2014 ylnda terör örgütü PKKnn gençlik yaplanmas tarafndan karargah gibi kullanlan emsettin Yosma Camisinde abdest alnan yerin üstünde 24 molotofkokteyli ele geçirildi. Cami içi ve çevresinde yaplan incelemede üstü seccadeyle örtülü çok sayda roketatar, uzun namlulu silah, mermi ve örgütsel doküman ele geçirildi.

Diyarbakrn Silvan ilçesinde Demirkuyu Mahallesi Toklar mezrasndaki cami ve çevresinde 2015 ylnda çok sayda tüpün içine yerletirilmi bomba düzenei, patlayc yapmnda kullanlan amonyum nitrat, uzun namlulu silaha ait mermi, örgütsel doküman, tbbi malzeme ve çeitli malzemeler bulundu.

YPG/PKK ERMEN KLSESN DE KARARGAH OLARAK KULLANDI

Terör örgütü YPG/PKKnn, Frat Nehrinin dousundaki Tel Abyad ilçe merkezinde Ermenilere ait kiliseyi karargaha çevirdii ortay çkt.

AAnn görüntüledii kilisede papazn dua etmek ya da vaaz vermek üzere kulland ksmn, terör örgütü eleba Abdullah Öcalan posterleriyle donatld göze çarpyor.

Teröristbann iki ayr posterinin asl bulunduu duvarda, bunlarn hemen üzerinde haç ve dini semboller yer alyor.

Ermenilerin horan adn verdikleri bu bölüm, Hristiyanlar açsndan mahremiyeti bulunan ve sadece papazn girebilecei bir alan olarak biliniyor. Kilisenin dier duvarnda da üzerinde Ermenice yazlar bulunan ve vaftiz havuzunun yer ald bölüm görünüyor.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN BASKI VE TACZ POLTKASI

Terör örgütü PKK/PYD, igal altnda tuttuu bölgelerde baskyla taciz politikasn sürdürüyor.

Yllardr farkl etnik ve dini unsurlarn iç içe yaad ve u anda YPG/PYD/PKKnn igal altnda tuttuu bölgelerde aznlk unsurlara yaam ile inanç hakk tannmyor.

nsanlar zorla evlerinden ve yurtlarndan eden, zorunlu askerlik ad altnda kadnlar, çocuklar kullanan terör örgütünün insan haklar ihlalleri raporlara yansyor.

GENçLER ZORLA SLAH ALTINA ALIYORLAR

Eleman temin etmek için çocuklar dahi hedef seçen eli kanl örgüt, yurt içi ve dnda uluslararas toplumun tüm çarlarna ramen çocuklar kullanarak sava suçu iliyor, insan haklarn ihlal ediyor.

Türkiyede PKK, Suriyede terör örgütü DEA ile mücadele kisvesi altna saklanan PYD/PKK, younlukla 2015ten itibaren 14 ile 18 ya aras çocuklar terör örgütü saflarna katarak silahl ve bombal saldrlarda kullanyor.

Terör örgütü PKKnn Suriye kolu PYD, silahl kadrolarn güçlendirmek ve yuvaland bölgelerin igalini salamlatrmak için bu yola skça bavuruyor.

PYD, igal ettii bölgelerde yaayan ailelerin çocuklarnn bask ve tehdit ile örgüt saflarna katlmn salyor. Örgütün safnda yer almak istemeyen çok sayda genç bölgeden kaçmak zorunda kalyor. Örgüt, böylece kontrol ettii bölgelerdeki aileleri de parçalyor.

TERÖRE DARBE

En büyük finans kayna uyuturucu olan terör örgütüne narko-terör operasyonlaryla yurt içinde ar darbe vuran Türkiye, güney snrnda oluturulmaya çallan terör koridorunu yok etmek, terör örgütünün igali altndaki bölgelere bar ve huzur getirmek amacyla da Zeytin Dal, Pençe 1-2-3, Bar Pnar harekatlar ve hava operasyonlaryla terör örgütüne kar mücadelesini kararllkla sürdürüyor.

Türk Silahl Kuvvetleri (TSK), Emniyet Genel Müdürlüü (EGM), Jandarma Genel Komutanl ve Milli stihbarat Tekilat (MT) Bakanlnn, ülkenin huzurunu bozmaya çalan terör örgütlerine yönelik amansz takibi, güvenlik korucularnn da desteiyle kararllkla devam ediyor.

Gece gündüz demeden ehir merkezi ile krsal alanlarn yan sra yurt dnda da teröristlerin peini brakmayan, olumsuz hava koullar ve zorlu arazi artlarna ramen haftalarca arazide kalarak operasyonlarn sürdüren güvenlik güçlerince sadece bir ylda, aralarnda çeitli kategorilerde arananlar listesinde yer alan örgüt mensuplarnn da bulunduu yüzlerce terörist etkisiz hale getirildi, yüzlerce terörist de yakaland.

Bu kapsamda sadece terör örgütünün k üslenmesini bertaraf etmek için yaplan operasyonlarda 118 terörist etkisiz hale getirildi.

SINIR ÖTESNDE TERÖRLE MÜCADELE

Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan, Türkiye hudutlarnda ve bölgede güvenlik ve istikrar salamak amacyla Suriyenin kuzeybatsnda Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAa mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve bölge halkn terörün bask ve zulmünden kurtarmak üzere 20 Ocak 2018de balatlan Zeytin Dal Harekat 24 Mart 2018de baaryla tamamland.

Afrinde tüm belde ve merkezler kontrol altna alnd, YPG/PKKnn sözde yönetim binasna Türk bayra çekildi, harekatta 3 bin 603 terörist etkisiz hale getirildi.

Irakn kuzeyinde bulunan Sinat-Haftanin bölgesindeki teröristleri ve kullandklar maara, snaklar imha etmek amacyla 23 Austos 2019 tarihinde balatlan Pençe-3 Operasyonu sürüyor.

120yi akn teröristin etkisiz hale getirildii, Hava Kuvvetleri uçaklar, Kara Havaclk unsurlar, SHA/HA ve Frtna obüsleri ile desteklenen operasyon planland ekilde baaryla sürüyor.

BARI PINARI HAREKATI

Türkiyenin güney snrnda oluturulmaya çallan terör koridorunu yok etmek, bölgeye bar ve huzur getirmek amacyla Türk Silahl Kuvvetlerince gerçekletirilen Bar Pnar Harekatnda, u ana kadar bölgede TSK kontrolüne geçen alan büyüklüü 4 bin 220 kilometrekareye ulat.

765 teröristin etkisiz hale getirildii harekatta 12 Ekimde Rasulayn, 13 Ekimde Tel Abyad ve meskun mahalleri ksa sürede kontrol altna alnd.

SVLLERE HAVAN VE ROKETATARLA SALDIRILAR

Terör örgütü YPG/PKKnn Suriyede igali altndaki bölgeden Mardinin Nusaybin, Kzltepe ve Derik ilçeleri ile anlurfann Akçakale, Ceylanpnar, Suruç ve Birecik ilçelerine gerçekletirilen havan ve roketatarl saldrlarda aralarnda Suriye uyruklu 9 aylk Muhammed Omarn ve çocuklarn da bulunduu 20 kii ehit oldu, 187 kii yaraland.

DAA KAçIRILAN çOCUKLAR çN EVLAT NÖBET

Diyarbakrda anne Hacire Akar, daa kaçrlan olu Mehmet Akar için 22 Austos 2019da sorumlu tuttuu HDPnin il binas önünde oturma eylemi balatt.

Olunu teröre kurban vermemek için balatt oturma eylemi sonuç veren anne Akar, kararl mücadelesiyle 24 Austosta oluna kavutu. Hacire annenin olu için gösterdii mücadele, benzer acy yaayan, yürei evladna duyduu özlemle yanan dier annelere de örnek oldu.

Akarn mücadelesini örnek alan Fevziye çetinkaya, Remziye Akkoyun ve Ayegül Biçerin 3 Eylül 2019da balatt oturma eylemine katlan ailelerin says her geçen gün artt. Partinin il binas önünde gün boyu bekleyilerini sürdüren annelerin oturma eylemine destek ziyaretleri, Türkiyenin her ilinden devam ediyor.

HDPlilerin tehdit ve hakaretlerine ramen evlatlarna kavuma özlemiyle eylemlerinden vazgeçmeyen aileler, yamur altnda da olsa evlat nöbetine devam ediyor.

Ana Sayfaya Git