39 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre Haziranda 39 kadın erkekler tarafından katledildi.

Haberler 05.07.2018 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Cinayetlerini Durduracaz Platformu, 2018 Haziran ay kadn cinayetleri raporunu açklad. Rapora göre Haziran aynda 39 kadn cinayeti ilendi, çocuk istismar ve cinsel iddet de devam etti. Basndan derlenen verilerle hazrlanan rapora göre öldürülen 39 kadndan 18inin neden öldürüldüü tespit edilemedi ve cinayetlerin 14ünün faili belli deil.

Kadn Cinayetlerini Durduracaz Platformunun Haziran ay raporuna göre kadnlarn 9u üpheli ölümle hayatlarndan oldu, 18i tespit edilemedi, 5i kendi hayatna dair karar almak isterken, 4ü boanmak, 2si ayrlmak istedii ve 1i baka bir kadn korumak istedii için öldürüldü. Öldürülen kadnlarn 11i evli olduu erkek tarafndan, 5i akrabas, 3ü imam nikahl olduu erkek, 2si boand erkek, 2si erkek arkada, 1i olu ve 1i babas tarafndan öldürüldü. Öldürülen kadnlarn 9u 36-65 ya, 6s 26-35 ya, 6s 19-25 ya arasnda.

çOCUK STSMARI ORANI BLNENDEN FAZLA

Raporda çocuk istismarna dair de u veriler yer ald: çocuk istismarna dair basna yansyan haberlerden sadece 24 çocuun bu suça maruz kaldna ulald. Ancak gerçek rakamlarn bundan çok daha fazla olduunu biliyoruz. 8 yandaki Eylül Yalkarann cansz bedeni istismara uram ve gömülü halde bulundu. 2 yandaki Ecrin Ergün ise babas tarafndan öldürüldü. Basndan örendiimiz kadaryla bu ay çocuklarn 10u tanmad kiiler, 5i akrabas, 4ü öretmeni, 1i patronu, 4ü tand kiiler tarafndan istismara urad. stanbulda 10 yandaki K.C, daysnn arkada olan Hayri A. tarafndan kamusal alanda tecavüze urad. Hayri A.nn bundan önce de çocuk istismar suçundan 2013 senesinde hüküm giydii ve denetimli serbestlikten faydaland örenildi.

22 KADINA CNSEL DDET

Rapora göre 2018 Haziran aynda 22 kadna cinsel iddet uyguland. Kadnlarn 19u tanmad, 1i akrabas, 1i öretmeni ve 1i tand cinsel iddete erkekler tarafndan maruz kald. Kocaelinde 17 yanda bir genç kadn olan E.A.ya yirmiden fazla erkein tecavüz ettii iddia edildi. Tbbi kontrol sonras 24 kii gözaltnda alnd, soruturma balatld.

HADIM VE DAM NSAN HAKLARINA AYKIRI

Kadna yönelik iddet ve çocuk istismar vakalarnda artla beraber idam, hadm gibi tartmalarna da deinilen raporda Hadm, idam gibi yöntemler insan haklarna aykrdr. nsan haklarna aykr yöntemlere bavurmak çözümden kaçmaktr. çözüm için mevcut cezalar uygulanmaldr denildi. Raporda ayrca 6284 sayl Koruma Kanununun kadnlar koruduu, etkin uygulanmas gerektii vurguland.

SIINMA EVLERNDEK KADINLAR OY KULLANAMADI

24 Haziran seçimlerinde snma evlerindeki 12 bin kadnn oy kullanmasnn engellendiine de dikkat çekilen raporda, 6284 sayl Koruma Kanunu etkin uygulanmaz, somut politikalar üretilmez ve gerekli yasal admlar atlmazken; kadnlarn ayrca haklarn kullanmasnn da bizzat ilgili makamlarca engellemesi de iddetin bir baka boyutu olarak karmza çkt bu ay. Ülkenin en kritik seçimlerinden biri olan 24 Haziran seçimlerinde snma evlerindeki 12 bin kadnn oy kullanmas engellendi denildi.

Ana Sayfaya Git