"3'ü bir arada uygulaması"na günde 95 bin başvuru

Kimlik kartı, ehliyet ve pasaport işlemleri, uluslararası standartlara uygun, vatandaşların sahtecilik ve mükerrerlikten dolayı mağduriyet yaşamamaları için gerekli tüm kontroller yapılarak yerine getiriliyor

Haberler 30.09.2018 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kimlik kart, ehliyet ve pasaport ilemleri, uluslararas standartlara uygun, vatandalarn sahtecilik ve mükerrerlikten dolay maduriyet yaamamalar için gerekli tüm kontroller yaplarak yerine getiriliyor.

Emniyet Genel Müdürlüü tarafndan yürütülen ehliyet ve pasaport ilemleri, 2 Nisan 2018 itibaryla Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüüne devredildi.

Yaplan yeni düzenlemenin ardndan Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüü, ilemler srasnda parmak izin alnan vatandalarn sahtecilikten dolay maduriyet yaamalarnn engellenmesi amacyla biyometrik verilerin sorunsuz bir ekilde alnmas için youn mesai harcad.

Bu kapsamda parmak izi alm ilemleri, uluslararas NIST Fingerprint Image Quality (NFIQ) standartlarnda FBI Appendix-F sertifikal sistem tarafndan gerçekletirildi.

ZLER SAHTECLE KARI KONTROL EDLYOR

Bu standartlar dorultusunda, 10 parmak düz basm ve çevirmeli parmak izi almlarnda alnan izlerin srasnn kontrolü yapld ve kalite eik deerlerinin olumamas durumunda iz alm yenilendi. Söz konusu kontrollerin, vatandalarn sahtecilikle kar karya kalp maduriyet yaamamas için hayati öneme sahip olduu belirtildi.

Yeni düzenleme, kimlik kart, ehliyet ve pasaport ilemlerinden herhangi birisi için verilecek parmak izinin, dier ilemlerde de kullanlmasna imkan tand. Böylece vatandalarn her bir ilem için ayr ayr parmak izi vermesinin önüne geçildi.

Parmak izi alnan bir kiinin, daha sonra yapaca bavurular srasnda sadece parmak izinin dorulanmasyla ilemini tamamlamasnn ve çevirmeli izler ile kriminal olay yeri inceleme sonucunda kiinin kimlik tespitinin yaplmasnn, alnan bu izlerinin srasna ve düz ya da çevirmeli alnp alnmadna bal olduu bildirildi.

- YARIM LEM BATAN BALATILIYOR

Alnan izlerin verimli kullanlabilmesi için ilem srasnda sebebi ne olursa olsun yarda kalan iz alm ileminin kald yerden balatlmamas gerektii vurguland.

Balatlmas durumunda yaplan kontrollerin bozulaca, bunun da bir sonraki bavurusunda vatandan dorulanamamas ve yaanacak kriminal olayda olay yerinde kimlik tespitinin yaplamamas sorunlarn ortaya çkarabilecei kaydedildi.

Bu nedenle ilemler srasnda bir aksaklk yaanmas durumunda kayt kald yerden deil, bilinçli olarak en batan balatld.

- MÜKERRERLK KONTROLÜ

l ve ilçe nüfus müdürlüklerinde belgelerin mükerrerlik kontrolünün yaplmasna da ayrca önem verildi.

Sahteciliin ve vatandalarn yaayabilecekleri maduriyetlerin önüne geçmek için yaplan bu kontrol, elektronik belge bavurusu almann ve belgenin en güvenli ekilde kiiselletirilmesinin olmazsa olmaz olarak deerlendirildi.

lemler srasnda alnan her bir parmak izinde, Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüünün veri tabanndaki tüm parmak izlerine kar mükerrerlik kontrolü yapldktan sonra ilgili belgenin üretimine onay verildi.

- VATANDA-MEMUR ETKLEM

Parmak izi almnn en iyi ekilde yaplabilmesi için izi alan memur ile vatandan etkileimine de özel önem gösterildi.

Bu dorultuda görevli memurdan parmak izini veren vatanda yönlendirmesi, mümkünse vatandan elini tutarak izi bizzat kendisinin almas istendi.

Yetkililer, devir ilemlerinin üzerinden yaklak 6 ay geçmesine ramen amaçlanan hedeflere ulalmak üzere olduunu belirterek, günlük alnan ortalama 95 bin bavurunun, dönem dönem 120 bine çktn ve alnan verilere ilikin dorulamalarn ilgili birimler tarafndan sürekli tekrar edildiini bildirdi.

Ana Sayfaya Git