4 üniversiteden fayın kalbinde inceleme

Elazığ depreminin ardından 4 üniversiteden bir araya gelen bilim insanları, bölgeye giderek fay üzerinde inceleme başlattı.

Haberler 29.01.2020 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elaz Sivricede cuma akam meydana gelen 6.8 büyüklüündeki deprem üzerine, daha önce Dou Anadolu Fay üzerinde çalma yapp uyarda bulunan bilim adamlar tekrar bölgeye gitti. Bilim insanlar fayn krlmasyla oluan yarklarda inceleme yapyor.

PROJE 2014TEN BER YÜRÜTÜLÜYOR

Dou Anadolu Fay, Palu ve Pütürge bölümleri üzerinde 2014 ylndan beri devam eden proje kapsamnda yaplan çalmalar, Yldz Teknik Üniversitesi Harita Mühendislii Bölümü, Boaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, stanbul Teknik Üniversitesi ve Frat Üniversitesi Jeoloji Mühendislii bölümlerinden bilim insanlar birlikte yürütüyor. Elazda meydana gelen depremin hemen ardndan projeyi yürüten ekip, Elaza giderek Dou Anadolu Faynda alan aratrmasna balad.

ALANDA FOTORAFLAR çEKLD

Deprem sonras saha çalmalarna Frat Üniversitesi Jeoloji Mühendislii Öretim Eleman Dr. Mehmet Köküm, TÜ Jeoloji Mühendislii Bölümü Öretim üyeleri Prof. Dr. H. Serdar Akyüz, Dr. Ör. Üyesi. Cengiz Zabc ve Aratrma Görevlisi Müge Yazc katld. Ayrca, Yldz Teknik Üniversitesi ve Boaziçi Üniversitesi saha çalmalar kapsamnda, 25 adet GPS noktasndan veri topluyor.

çalmalar esnasnda çekilen fotoraflarda, depremle ilikili yüzey deformasyonlar, heyelanlar ve kaya dümeleri olduu görülüyor. Oluan yarklarda özel cihazlar ile ölçüm ve incelemeler yaplyor.

Ana Sayfaya Git