40 gündür karanlıktalar

Eğil ilçesine bağlı Meşeler Mahallesinin Ara mezrası sakinleri, enerji verilmeyen tesisat abonelerine bir ayda birden fazla fatura kesildiğini söylediler.

Haberler 30.01.2020 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahalleli olarak ilgiden mahrum brakldklarn belirten eski mahalle muhtar Ali Kurt, Burada çok sknt yayoruz, kimse bizimle ilgilenmiyor. Elektrik olmadndan dolay ebeke skntmz yüzde 100. Telefon ebekemiz olmadndan dolay bir hastamz olsa iletiim kuramyoruz. Devlete skntlarmzn giderilmesi için çarda bulunuyorum. Biz burada 50 hanelik bir köyüz, maduruz. dedi.

Elektrik olmadndan dolay suyu tedarik etmekte zorluk çektiklerini ifade eden Kurt, u anda kadnlarmz, kzlarmz, gelinlerimiz 100 yl önce olduu gibi kovalarla su tayor, suyu atete starak elbiselerini ykyorlar. Elektriimiz yok, suyumuz da elektrie balantl olduundan 100 yl önceki gibi tenekelerle kuyulardan su tayoruz. eklinde konutu.

Bir ay içerisinde kendisine iki kez fatura tebliat yapldn aktaran Kurt, Kendi ahsma gelen elektrik faturas 257 liradr. Soruyorum: ben bu elektrikle kaçak kullanm mym? Ben kaçak kullanmadm, diye bana 257 lira fatura gelmi. Gidip itirazda bulundum, imdi mesaj gelmi ve ayn bu ay içerisinde 2nci kez benden fatura tahsilat istiyorlar. dedi.

Kafalarna göre 120-130 liralk endeks yazyorlar

DEDA sayaç okuma elemanlarnn keyfi tutum sergilediini dile getiren mahalle sakinlerinden Bedrettin Kurt, Dicle EDA sayaç okuma elamanlar da sayaçlarmz kafasna göre tahmini 120-130 liralk endeks olarak okuyup gidiyor. Zaten 40 güne yakn süredir elektriimiz yok, bir de gelip sayaç okuyorlar. alterler bozuk, elektrik paramz ödememize ramen gelip deitirmiyorlar. Köyde 50 hane var ve herkes borcunu ödüyor. Müracaat ettiimizde gelip alteri deitiriyorlar ama deitirmelerine ramen yine de kaldrmyorlar. Yeni trafo istedik, onu da getirmediler. Depo da elektrie bal olduundan dolay suyumuz da yok. Her sene bu maduriyeti yayoruz. Hele ki k aylarnda, daha çok bu tür skntlar yayoruz. eklinde konutu.

Trafonun voltaj düük olduu için yeterli elektrik salanmadn belirten Bedrettin Kurt, 50 hanelik köye 150lik trafo verilmesi lazmken u anki trafo 100lük olduundan dolay yetersiz kalyor. Bize, elektrie çok yüklendiimizi ve ondan dolay trafonun yetersiz kaldn söylüyorlar. Halbuki çevre köyler hane olarak bizle ayn saydadr ve trafolar 150lik, bizimki ise 100lüktür, ondan dolay kaldrmyor. dedi.

Kaçnc yüzyldayz? Elektrik yok, su yok, ebeke yok

Elektrik olmadndan dolay örencilerin ders çalamadklarn söyleyen Hüseyin Kurt, 40 gündür elektrik olmadndan dolay du alamyoruz, ihtiyaçlarmz karlayamyoruz. Bu k mevsiminde ne yapalm? Nasl su stalm? Bu soukta soba kullanmayalm m? diyerek sitem etti.

Mahalleli olarak iletiim alannda da skntlar çektiklerini hatrlatan Kurt, ebeke skntmz var, baz istasyonu için müracaata bulunmamza ramen halledilmedi. Kaçnc yüzyldayz? Bu maduriyeti yaatmalar hakszlk deil mi? Bu sesimizi inallah milletvekillerimiz ve bakanlarmz duyar. Köy camimiz ve taziye yerimiz elektriksizdir. DEDA aryoruz kimse gelmiyor. ifadelerini kulland.

brahim Kurt ise, Elektrik olmadndan dolay da su da yok. Suyu tedarik edebileceimiz ne deremiz ne de binek aracmz var. Ufak göller var, suyu kurtlu olduundan dolay içilmiyor. Devlet bize trafo göndersin, elektriimizi yapsn, biz de vatandaz, insanz, rica ediyoruz. talebinde bulundu.

Hayvanclkla uraan Osman Kurt, Dereden tedarik ettikleri suyun içilmediini, hayvanlar için suyu dereden srtlarnda tadklarn belirterek tek taleplerinin elektrik sorunun çözülmesi olduunu söyledi.

Yaadmz maduriyetten dolay stres içindeyiz

Yaam koullar açsndan 50 yl öncesini taklit ettiklerini ifade eden Nizamettin Kurt, Göründüü gibi 50 yl önceki gibi suyu ellerimizle tayoruz. çamarlarmz ve bulaklarmz su stp ykamak zorunda kalyoruz. Bu da DEDAn sorumsuzluudur. Gelip hane bana 200-300 lira ceza kesiyorlar. Kesilen ceza-i ilem de ödeniyor, neden o zaman kesintiler yaanyor? Elektrik yok kuyularda da su olmasa ne yapacaz. Bir çözüm bulmalar lazm. eklinde konutu.

DEDA ekiplerinin ziyaret ettii köylerde çkan kargaalara dikkat çeken Kurt, Kaçak elektrik yakalamak için köyleri gezdiklerinde tartmalar, kavgalar oluyor. Bunlar niye yaanyor? Ben 300 lira borcumu fazlasyla vermeme ramen elektriim yok ve hakl olduumuz için tartmak zorunda kalyoruz. Yaadmz maduriyetten dolay stres içindeyiz. Bazen aboneler bir ay içerisinde 2 defa fatura ödüyor, buna ramen elektrik yok. dedi.

Mahalle sakinlerinden Ali Kurt ise elektrik olmadndan, gece karanlk olduunda hayvanlarna bakamamaktan yaknd.

Engelli yeenim karanln verdii korkuyla kendine zarar veriyor

Zihinsel engelli yeeninin karanlkta kriz geçirerek kendine zarar verdiini ve bu skntl durumdan DEDAn habersiz olduunu belirten Hasan Kurt, Yeenim engelli olduundan dolay karanlktan korkup hep alyor. Karanln verdii korkuyla kendini trnaklayp yüzünü kanatyor. Perian bir vaziyetteyiz. Eski usulle atete su stp çamarlarmz ykyoruz. Elektrik olmadndan dolay çocuklarmz mum nda ders çalyorlar. Bu engelli çocuun bakm gece karanlnda nasl yaplabilir? ebeke zaten hiç çekmiyor, elektrik de yok. Yetkililer bizlere yardmc olsunlar. Devlet bize sahip çksn. ifadelerini kulland.

Engelli çocuun ninesi Hüsniye Kurt ise unlar söyledi:

40-50 gündür elektriimiz yok. çocuk alyor, kendine zarar veriyor. Maa da yok. Babas hasta ve annesi bir yl önce kafasndaki tümör nedeniyle vefat etti. Maddi durumlar çok kötü. Trafonun tamir edilip elektriimizin tekrar verilmesini istiyorum. Bizi bu skntdan kurtarn. Torunum özürlü olduu için elektrik olmadnda karanlkta alyor, kendine zarar veriyor. Suyumuz yok. Elbiselerimizi darda, dereye götürüp ykyoruz. Konuya ilikin Dicle EDA kurumundan herhangi bir açklama yaplmad.

Ana Sayfaya Git