40 yıl hapis istendi!

Van'da katıldığı bazı etkinliklerde terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığı gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan'ın 11 yıldan 40 yıla kadar hapsi istendi.

Haberler 29.11.2016 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yasama dokunulmazlnn kaldrlmasna ilikin Anayasada deiiklik yaplmasn öngören kanunun Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girmesiyle, milletvekilleri hakkndaki dosyalarn gönderildii adliyelerde soruturmalar sürüyor.

Van Cumhuriyet Basavcl, Anayasa deiiklii kapsamnda dokunulmazl kaldrlan HDP milletvekili Botann geçen yl 27 Nisan, 12 Ekim ve 9 Kasmda yapt konumalarla ilgili yürüttüü soruturmay tamamlad. Hazrlanan iddianame Van 2. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, Botann yapt konumalarda terör örgütünün eleban, terör ve iddet eylemlerini övdüü ve örgütün propagandasn yapt belirtilerek, üphelinin terör örgütü propagandas yapmak, Suç ilemeye alenen tahrik ve silahl terör örgütüne üye olmak suçlarndan 11 yldan 40 yla kadar hapisle cezalandrlmas talep edildi.

Terör örgütü PKKnn, cebir ve iddet kullanarak, bask, korkutma, yldrma, sindirme veya tehdit yöntemleriyle, Anayasada belirtilen cumhuriyetin niteliklerini, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüünü bozmak, Türkiye Cumhuriyeti devletinin varln tehlikeye düürmek, kamu düzenini veya genel sal bozmak amacyla kurulduu ifade edilen iddianamede, örgütün bu amaç için birçok silahl eylem gerçekletirdii, bu eylemlerine devam ettii aktarld.

- YPG, YPJ vurgusu

Botann 27 Nisan 2015te, HDPnin seçim bürosu açlnda yapt konumaya yer verilen iddianamede, Lezgin Botan, konumasnda, Selamlarmz hürmetlerimizi bakan apoya iletiyoruz. Firavunlaan zat muhterem beye kar Allah serok apoyu bamzdan eksik etmesin. Kimsesizlerin kimsesi var, YPG, YPJ var. demekle PKK terör örgütüne bal olan YPGyi ve terör örgütü liderini övmekle, üzerine atl terör örgütü propagandas yapmak suçunu ilemitir. denildi.

ddianamede, Botann 12 Ekim 2015te HDP Van l Bakanlna ait seçim irtibat bürosunun açlndaki konumasnda ise terör örgütü PKK mensubu olup da ölenler için yoldalarmza rahmet diliyorum, ehitler ölmez dedii vurgulanarak, üphelinin bu sözlerle ölen teröristlerin eylemlerinin doru olduunu, onlara ehit diyerek terör ve iddet eylemlerini övdüü kaydedildi.

üphelinin, DBP ve HDP Van l Bakanlklarnca organize edilen gösteride terör örgütü eleba Abdullah Öcalann resminin bulunduu pankart tadnn belirtildii iddianamede, Botann bu eylemlerle terör örgütünün propagandasn yapt aktarld.

- Örgüt üyesi olmak suçu

Botan hakknda, Van Cumhuriyet Basavclnca yürütülen soruturma kapsamnda 4 Ekim 2011de terör örgütüne üye olmak suçundan açlan davada mahkumiyet karar verildiine iaret edilen iddianamede, u ifadeler yer ald:

Bu tarihten sonra yukarda belirttiimiz 3 ayr terör örgütü propagandas yapmak suçu ile suç ilemeye alenen tahrik etme suçunu silahl terör örgütüne üyelik faaliyeti çerçevesinde iledii neticesine varlmtr. Zira hem eylemlerinin çokluu-younluu hem de çeitli olmas Yargtay 16. Ceza Dairesi karar uyarnca silahl terör örgütüne üye olma suçunu oluturmaktadr. Kald ki Lezgin Botann belirttiimiz Van 2. Ar Ceza Mahkemesinin mahkumiyet karar ile silahl terör örgütüne üyeliine karar verildii, bu iddianamemize konu eylemleri de terör örgütüne üyelik faaliyeti çerçevesinde iledii neticesine varlmtr.

ddianamede, üphelinin savunmasnn alnmas amacyla usule uygun yaplan çar kad tebliine ramen Van Cumhuriyet Basavclna müracaat etmedii vurgulanarak, ilgili sevk maddelerince cezalandrlmas talep edildi.

Ana Sayfaya Git