44 bombalı aracın eylemi önlendi

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, güvenlik güçlerinin geçen yıl il genelinde düzenledikleri terör operasyonlarında kullanılmaya hazır 44 bombalı araçn ele geçirildiğini açıkladı. Vali Güzeloğlu, "Ele geçirilen 44 motorlu araç, ilimiz ve ülkemizde eylem amaçlı kullanılması için hazırlanan araçlardır. Arkadaşlarımız çok başarı çalışmayla bunlar yakalandı. Güvenlik güçlerimizin başarılı çalışmaları sonucunda böylesi ihanet eyleminin yaşanmamasına dönük çok büyük bir başarı elde edildi" dedi.

Haberler 12.01.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn, 2017 yl genel güvenlik deerlendirme toplants yapld. l Valisi Hasan Basri Güzelolu bakanlnda Jandarma Bölge Komutan Tümgeneral Halis Zafer Koç, Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, l Jandarma Kotuman Tugeneral Ali Demirin katlmyla gerçekleen toplantya, yerel ve ulusal basn youn ilgi gösterdi.

2017 ylnda terör operasyonlar, uyuturcuyla mücadele, güvenlik alannda yürütülen çalmalar anlatan Vali Güzelolu, bombal saldrlarda kullanlmas için hazrlanan 44 motorlu aracn ele geçirildiini söyledi.

DYARBAKIRIN HUZUR YILI

Ele geçirilen bu araçlarn Diyarbakr ve ülke genelinde eylem amaçl kullanlmas için hazrlanan araçlar olduunu ifade eden Vali Güzelolu, öyle dedi: Arkadalarmzn çok baar çalmasyla bunlar yakaland. Güvenlik güçlerimizin baarl çalmalar sonucunda böylesi ihanet eyleminin yaanmamasna dönük çok büyük bir baar elde edildi. Bu kararllmz devam edecektir. Diyarbakrn geneliyle ilgili bütün deerlendirmeler göstermektedir ki, 2017 ylnda her köesine bu anlamda, geçmiteki alglar uyuturucudan teröre kadar kullanlan her bölgesine devletimiz hakimdir ve kontrolü elindedir.

OPERASYONLAR KATLAMALI ARTTI

l Jandarma Komutanl ve l Emniyet Müdürlüü tarafndan geçtiimiz yl yaplan operasyonlarla terörle mücadelede büyük baarlar elde edildiini kaydeden Vali Güzelolu, 2016 ylnda 973 olan operasyon saysnn 2017 ylnda yüzde 378lik bir artla 3 bin 677ye ulatn söyledi. Polis ve jandarma ekiplerinin geçen yl yaptklar operasyonlarda 98 PKKlnn etkesiz hale getirildiini ifade eden Güzelolu, öyle konutu:

2017 yl polis ve jandarma sorumluluk bölgesinde düzenlenen operasyonlarda 74ü ölü, 19u sa ve 5i teslim olmak üzere toplam 98 PKK terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmitir. Bu örgüt mensuplar arasnda, sözde orta saha sorumlusu, orta saha muhaberecisi, enyayla alan sorumlusu, enyayla YJA-Star (Terör örgütü PKKnn kadn kolu) sorumlusu, enyayla alannda sorumlu düzeyde faaliyet yürüten ve çileri Bakanlnn gri renkli arananlar listesinde yer alan teröristler de bulunmaktadr. Ayrca bu operasyonlarda teröristlerce kullanlan 280 snak, 50 adet doal maara ve 21 avc boy çukuru tespit edilmeye müteakip tahrip edilerek kullanlamaz hale getirilmitir. Terör örgüt mensuplarnca, yamalanma sonrasnda bombal araç saldrs eylemlerinde kullanlaca deerlendirilen 44 motorlu tat ele geçirilmitir. 3 bin 999 ahs hakknda adli ilem yaplm olup; bunlardan 643ü tutuklanmtr.

523 KAMU çALIANI HRAç EDLD

Vali Güzelolu, 2017 yl içerisinde PKK/KCK ve dier terör örgütleri ile ilgili olarak kamu kurumlarnda yaplan idari soruturmalar kapsamnda Diyarbakrdaki kamu kurumlarndan 473 personel hakknda görevden uzaklatrma tedbiri uygulandn belirterek, öyle konutu:

Yl içerisinde toplam 523 personel kamu görevinden ihraç edildi. çileri Bakanlmzca yaplan soruturmalar neticesinde ilimizde görevden alnan Belediye bakanlarnn yerine görevlendirme yaplan Belediyelerde görevli olup terör örgütüyle irtibatl olduu deerlendirilen personele yönelik olarak yaplan çalmalar sonucunda; limiz genelinde 497 mahalli idareler personeli kamu görevinden ihraç edilmi olup bunlardan 185 tanesi 2016 ylnda çkarlan 677 sayl KHK ile 312 tanesi ise 2017 ylnda çkarlan 692 sayl KHK ile kamu görevinden ihraç edilmilerdir.

2 BN 301 FETÖ MUNSUBU

15 Temmuz darbesi giriiminin ardndan Diyarbakrda FETÖ mensuplarna yönelik yürütülen soruturmalar hakknda da bilgi veren Vali Hasan Basri Güzelolu, 2 bin 301 kii kamu görevlisinin ihraç edildiini de dile getirerek, öyle devam etti:

2017 yl içerisinde FETÖ/PDY terör örgütü ile ilgili yaplan idari soruturmalar kapsamnda ilimiz kurumlarndan toplam 639 personel hakknda görevden uzaklatrma tedbiri uygulanm, yl içerisinde 444 personel kamu görevinden ihraç edilmitir. 15 Temmuz 2016 hain darbe giriiminin ardndan devletimizi ele geçirmeye çalan FETÖnün er odaklarna kar günümüze kadar yaplan mücadele kapsamnda ilimiz kurumlarndan FETÖ/PDY terör örgütü ile ilgili yaplan idari soruturmalar kapsamnda 3 bin 267 personel hakknda idari ilem yaplm, bunlardan 2 bin 301 personel kamu görevinden ihraç edilmi, 966 personelin ise idari soruturmalar halen devam etmekte olup görevden uzaklatrma tedbirleri devam etmektedir.

FNANS KAYNAKLAR KURUTULDU

Vali Güzelolu, güvenlik güçlerinin PKK ve FETÖnün finans kaynaklarna yönelik düzenledikleri operasyonlarda, önemli baarlar elde edildiini ifade ederek, unlar söyledi:

l Jandarma Komutanlmz tarafndan düzenlenen bir operasyonda etkisiz hale getirilen 3 teröristin üzerinden elde edilen örgütsel dokümanlarn incelenmesi neticesinde PKK/KCK terör örgütü mensuplarnca, terörizmin finansman balamnda, insan gücü, silah, mühimmat, erzak, yaam ve giyim malzemelerinin temini ile terörist eylemlerinin gerçekletirilebilmesi maksadyla, baz ahs ve irketlerden 9 milyon 124 bin TL, 474 bin 900 dolar ve 50 bin euro para alnmas ya da anlan ahs ve irketlerce PKK/KCK terör örgütü mensuplarna yardmda bulunulmasyla ilgili yürütülen soruturma kapsamnda, davet edilerek çarlan 65 ahs, irket üphelisinden 14 kii tutuklanm, 11i adli kontrol artyla olmak üzere 51 ahs serbest braklmtr. Ayrca PKKnn finans kaynaklaryla ile mücadele kapsamnda 5 irketin FETÖnün finans kaynaklaryla mücadele kapsamnda da 11 irketin mal varlklar ile irket yönetimlerine denetim kayyumu atanmas sonrasnda, terörizmin finansmannn önlenmesi konusunda etkili ve baarl sonuçlar elde edilmitir.

UYUTURUCU EKM ALANI AZALDI

Vali Güzelolu, polis ve jandarma ekiplerinin uyuturcuyla mücadele kapsamnda yürüttükleri operasyonlarla uyuturucu ekim alannda yüzde 90 orannda bir azalma olduunu da ifade ederek, öyle devam etti:

Güvenlik kuvvetlerimizin 2017 yl içerisinde uyuturucu madde ticareti yapan ahs veya organizasyonlara yönelik olarak yaplan operasyonlar kapsamnda, 7 milyon 772 bin 77 kök kenevir bitkisi, 47 bin 48 kilo kubar esrar, 72 bin 247 kilo toz esrar maddesi ile çeitli miktarlarda eroin, kokain, metamfetamin, ecstasy, sentetik ecza gibi uyuturucu maddeler ele geçirilmitir. Güvenlik kuvvetlerimizce yaplan operasyonlarda ele geçirilen uyuturucu maddelerin piyasa deeri 3 milyar 820 milyon 140 bin 875 liradr. Ayrca bu operasyonlarda 2 bin 96 ahs hakknda adli ilem yaplm olup; bunlardan 531i tutuklanm, 214ü adli kontrol artyla olmak üzere bin 565i serbest braklmtr. 2016 yl içerisinde ele geçirilen kenevir bitkilerinin 4 bin 843 dönümlük alana ekildii 2017 yl içerisinde bu alann 504 dönüme dütüü tespit edilmi, kenevir ekimi yaplan bölgelerde 2016 ylna göre yüzde 90 orannda azalma meydana geldii görülmütür. Uyuturucu yakalanmas oran da geçen yla göre çok ciddi bir art salanmtr.

Ana Sayfaya Git