48 ilde FETÖ operasyonu: 271 askere gözaltı kararı

FETTULLAHÇI Terör Örgütü bünyesindeki mahrem imamlarla ankesorlü telefonlar üzerinden irtibat kurdukları tespit edilen 271 askere yönelik 48 ilde operasyon başlatıldı. İstanbul GATA yapılanmasına sızdırılmış ankesörlü hatlarla irtibatları tespit edilen tamamı tabip sınıfından 7 şüpheli ve biri emekli hava tuğgeneralin de gözaltı listesinde olduğu öğrenildi.

Haberler 07.07.2018 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul Cumhuriyet Basavcl Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca yürütülen soruturma kapsamnda, bu sabah 48 ilde operasyon yapld. Hakknda gözalt karar verilen üphelilerden 120sinin darbe giriimi öncesinde askeri örenci, 29unun çeitli nedenlerle TSKdan iliii kesilen ve 122sinin de muvazzaf asker olduu kaydedildi. Gözalt kararna ilikin detaylara göre, FETÖnün TSK içindeki yaplanmasnn mahrem hizmetler olarak isimlendirildii belirtildi. Söz konusu yaplanmada gizlilie azami derecede riayet edildii, örgüt mensubu askerlerle ve bu askerlerin sözde sorumlular olan öretmen, müdür, müdür yardmcs ahslar arasnda deifre olmay engellemek maksadyla farkl bir iletiim modeli kullanld anlatld.

BYLOCKTAN UZAK DURMULAR

Bu nedenle örgütün haberleme program Bylock tan uzak durduklar, 212 bin 319 muvvazzaf personelden 3 bin 61nin Bylock kullancs olduu anlald, Bylock kulland tespit edilen asker saysnn TSK içerisine szdrlan örgüt üyesine göre çok az olmasnn bu durumu açkça gösterdii ifade edildi. Soruturmada, terör örgütünün darbe giriiminde nispeten çok az üyesinin kulland, terör örgütüne yönelik bilinen Bylock, Bank Asya hesap açma/artrma gibi kriterleri tamayan dier mensuplarn ikinci bir darbe giriiminde veya örgütsel baka bir faaliyette kullanmak üzere hazr olarak beklettiinin deerlendirildii kaydedildi.

HER KUVVETTEN YÜZDE 10U HRAç EDLM

Kara, Hava, Deniz Kuvvetleriyle Jandarma Genel ve Sahil Güvenlik Komutanlklarndan gelen soruturma kapsamnda 24 Mart 2017 tarihli cevabi yazlara göre her kuvvette görev yapan rütbelilerden en fazla yüzde 10unun ihraç edildii veya görevden uzaklatrld anlatld. Hava Kuvvetlerindeki bin 505 yüzbadan 136snn, 7 bin 978 Astsubay Kdemli Baçavuundan 129unun, Deniz Kuvvetlerinde 738 Albaydan 86snn, Kara Kuvvetlerinde ise 3 bin 672 Albaydan 386snn bu kapsamda olduu belirtildi.

ANKESÖRLÜ HATLARLA ÖRGÜT MENSUPLARINA TALMAT VERDLER

tirafç ifadelerine göre 80li yllardan beri terör örgütünün TSK içine szmaya balad, 90l yllardan beri szmann sistematik ekilde olduu da kaydedildi. Örgüt eylemlerinin deifre edilmesine yönelik çalmalarda askeri personellerden sorumlu olan ve örgütsel olarak öretmen tabir edilen yönetici düzeyindeki ahslarn kamuya açk ve birbirinden bamsz market, büfe, lokanta gibi iletmelerde kurulu sabit hatlar ile kamuya açk yerlerde kurulu ankesörlü telefonlar kullanarak sorumlu bulunduklar örgüt mensuplarna talimatlar verdikleri belirtildi.

448 ASKER HAKKINDA HENÜZ ADL LEM YAPILAMADI

stanbulda bu amaçla kullanlan 485 sabit hattan 4ünün soruturma konusu olduu, bu hatlardan toplam 934 asker ahsla irtibat kurulduunun tespit edildii kaydedildi. Tespit edilen askerler hakknda 10 Nisan31 Mays tarihine kadar yaplan sorgulamada 372sinin darbe giriimi veya örgüt mensubiyeti nedeniyle tutuklu olduu veya adli ilem tesis edildii, 114ü hakknda soruturma/kovuturma bulunduu, 448i hakknda ise adli ilem tesis edilemedii belirtildi.

271 ÜPHEL ASKERE GÖZALTI KARARI

Buna göre örgütsel hatlarla irtibat salad tespit edilen 122si muvazzaf 256 üpheli ile mahrem nitelikli sözde stanbul GATA yaplanmasna szdrlm ankesörlü hatlarla irtibatlar tespit edilen tamam tabip snfndan 7 üpheli ve biri emekli hava tugenerel olmak üzere 8 üpheli olmak üzere toplam 271 üpheli hakknda gözalt karar verildii anlatld.

Ana Sayfaya Git