5 ay tutuklu kalan Kürtçe öğretmenlerine beraat

"Örgüt adına eğitim" verdikleri öne sürülerek beş ay boyunca tutuklu bulunan öğretmenler beraat etti: Kürtçeye yaklaşımdan dolayı bizim bu eğitimlerimizi illegalize ettiler.

Haberler 19.02.2020 - 11:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vanda tutuklanan Dil Kültür ve Sanat Aratrmalar Dernei (DSA-DER) eski ebakan Naim Özden, eitmen evket Acar, Dilber Akn, Mizgin Deniz, Gülsüm Bilge, Ferhan Yeil ve Celal Souk be ay tutuklu kalp tahliye olduktan sonra beraat etti. Eitimciler Örgüt üyelii iddiasyla tutuklanmt.

Vanda 27 Kasm 2018 tarihinde çocuklara Kürtçe dil eitimi verdikleri için Örgüt adna eitim verenler denilerek tutuklanan öretmenlerden evket Acar, Kürtçeye yaklamdan dolay bizim bu eitimlerimizi illegalize ettiler dedi.

Mahkeme, eitimcilere isnat edilen; Küçük yastaki çocuklara hiçbir resmi izin olmakszn okul öncesi eitim ad altnda örgütün ideolojik eitimini vermeye çaltklarna yönelik iddiayla ilgili delilerin yeterli olmad ve bu durumdan örgütsel bir ba kurulamayacana karar verdi. Mahkeme gerekçesinde u ifadelere yer verdi; Soruturma evresinde dosya kapsamyla bilgilerine bavurulan çocuklar Öretmenleriniz size ne anlatyor, polis ve askerle ilgili bir ey anlatyorlar m? seklinde sorular sorulduunda, çocuklarn ABCyi öretiyorlar, saylar öretiyorlar bunun dnda bir ey anlatmyorlar eklinde cevaplar verdikleri görülmütür. çocuklarn yaslarnn küçük olmas ve soruturma evresinde sanklar aleyhine bir anlatmlarnn bulunmamas dikkate alnarak kovuturma evresinde mahkememiz huzurunda tekrar dinlenilmelerine gerek görülmemitir.

Mahkeme eitimcilerle ilgili beraat kararn, Sanklar hakknda düzenlenen dijital materyaller incelendiinde sank savunmalar, dosya arasna giren tutanaklar, soruturma aamasnda beyanlar alnan çocuklar ve tüm dosya kapsamyla; sanklarn, çocuklara örgüt düüncelerini aktardklarna, bu ekilde örgüte eleman kazandrdklarna ilikin dosya kapsamyla bir delil elde edilemedii ve kendi iradesini örgüt iradesine terk ettiklerine, hiyerarik yapya dahil olarak her türlü emir talimat yerine getirmeye hazr olduklarna, sanklarn terör örgütü üyeliini çartrr, süreklilik, çeitlilik ve devamllk gösteren fiil ve davranlarnn tespit edilemedii ve bu hususta her türlü üpheden uzak kesin ve inandrc delil elde edilemedii anlaldndan sanklarn üzerine atl silahl terör örgütüne üye olma suçundan ayr ayr beraatlarna karar vermek gerekmitir diye açklad.

AYLARCA TUTUKLU KALDIK

Eitimcilerden evket Acar, Kayyum atanmadan önce belediye bünyesinde Kürtçe kreler açld ve biz de o krelerde çalyorduk. Daha sonra kayyumlar geldi ve kreler kapatld. O çocuklarn aileleri bizden eitimin devamn talep ettiler. Biz de kendilerine mkanmz yok dedik ama aileler evlerimize gelip bu eitimi devam ettirmemiz gerektiini söylediler. Biz de haftada birkaç gün ve birkaç saat onlara gönüllü olarak kurs verdik. Daha sonra polis tarafndan teknik takip altna alndk. Son olarak da gözaltna alnarak tutuklandk. Biz gözaltnda iken çocuklar da gözaltna alnp delil oluturmaya çaltlar ve en nihayetinde aylarca tutuklu kaldk. Ksa bir süre önce de mahkeme bizimle ilgili beraat karar verdi. Yakalanma sürecimizde medyada bir yaygara koparld. Örgüt adna eitim verenler tutukland eklinde haberler yaptlar dedi.

Ana Sayfaya Git