5 bin kişi istihdam!

Güzeloğlu, dağınık şekilde üretim yapan esnafı temelini atacakları 2 milyon 500 bin metrekarelik Küçük Sanayi Sitesi'ne taşıyacaklarını ve bu alanda bulunan işletmelerin 5 bin kişiye istihdam sağlayacağını müjdeledi.

Haberler 22.01.2020 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleen l stihdam Kurulu toplantsnda konuan Vali ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolu, dank ekilde üretim yapan esnaf temelini atacaklar 2 milyon 500 bin metrekarelik Küçük Sanayi Sitesine tayacaklarn ve bu alanda bulunan iletmelerin 5 bin kiiye istihdam salayacan söyledi.

2019 i gücü piyasas ve istihdam analizlerinin deerlendirilmesinin yapld, istihdamn kalc olmas için atlmas gereken admlarn masaya yatrld l stihdam Kurulu toplants Diyarbakr Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolunun bakanlnda gerçekleti. Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonunda yaplan toplantya Güzelolunun yan sra OSB Yönetim Kurulu Bakan Aziz Odaba ve üyeler, DTSO ile DESOB yetkilileri, STK temsilcileri, kurum müdürleri ve i adamlar katld. Toplant KUR l Müdürü smail Koçun 2019un deerlendirilmesi ve 2020 hedeflerini belirleyen sunumuyla balad.

stihdam birincil hedefimizdir

Güzelolu, istihdamn Cumhurbakan ve kendilerinin birinci hedefi olduunu belirterek, istihdamn il genelinde ele alnmas ve tüm kesimlerle ortak stratejik bir anlayla meseleye yaklalmas gerektiini ifade etti. Sadece bir kurum ile istihdam kalc klmann mümkün olmadn belirten Vali Güzelolu, bunun için istihdam üretenlerin kucaklanmas gerektiini söyledi. Vali Güzelolu, göreve baladklar 3 yl önce bu dorultuda stratejik bir bak açsn bütün kurumlar merkezi veya ekonomik ve sosyal sivil ve özel bir bütünlük içerisinde ele alnmas ortak hedeflerin belirlenerek bu hedeflere doru kararl salkl ve istikrarl admlar atlmas çalmalarn balattklarn aktard.

Silvan projesiyle 300 bin kii i sahibi olacak

Diyarbakrn kalknma alannda en önemsedikleri baln tarm olduuna vurgu yapan Güzelolu, çeitli tarm ürünlerinde Diyarbakrn ilk sralarda bulunduunu aktard. GAPtan sonra en büyük projenin Silvanda gerçekletirildiini belirten Güzelolu, Silvan projesiyle 8 baraj ve 23 sulama kanalnn 235 bin hektar alan suyla buluturacan ve 300 bin kiiye istihdam imkan salayacan ifade etti. Bismil ve Silvanda sanayi alt yap tanzim çalmalarnn sürdüüne deinen Güzelolu, üretilen tarm ürünlerinin markal ürünlere dönütürülmesi gerektiini iletti. Silvan projesinin 2023 hedeflerinde önemli bir yere sahip olduunu dile getiren Güzelolu, projenin hayata geçmesiyle dardan i gücü almlarnn balayacan söyledi.

Diyarbakr dünyaya açlacak

Kent için önemli ve hayati derecede olan htisas Organize Bölgesinin kurulmas için çalmalarn aralksz ekilde sürdürdüklerine dikkat çeken Güzelolu, bu alann hizmete girmesiyle 7-8 bin kiiye istihdam salanacan ve Diyarbakrn pamua dayal tekstil üretim merkezi olacan ifade etti. Bir dier istihdam artlarnn da Lojistik Organize Bölgesi olduunu hatrlatan Vali Güzelolu, 2 milyon 300 bin metrekarelik merkezde Büyükehir Belediyesi olarak altyap çalmalarn yürüteceklerini kaydetti.

Büyükehir Belediyesinin fuar ve sergi merkeziyle ilgili çalma yürüteceini vurgulayan Vali Güzelolu, Büyükehir Belediyesi olarak projelerimizin arasnda bu balamda yer alan bir büyük fuar ve sergi merkezi bununla ilgili dorudan transfer edilecek ve yln 12 ay açk olacak bir ihrac ürünleri sergisi. Bunlar lojistik merkezinin tamamlayc unsurlar ve yatrmlardr. Bölgesel ölçekte Ortadou ve Körfezler bir anlamda oradan Afrikaya açlm Diyarbakr Türkiye için kaps ve balantsdr. Bunu doru yönettiimiz zaman tarihten gelen birikimi zenginlii dinamikleriyle Diyarbakr lojistiin tayc bir merkezi olmasnn yan sra ve istihdam alannda da yine en az lojistikte de inallah 10 bin kiiye varan bir istihdam beklentimiz karlanacaktr diye konutu.

Küçük Sanayi Sitesinin temelini atacaz

kinci Organize Sanayi Bölgesini 2020de hizmete açacaklarn dile getiren Vali Güzelolu, Yeni OSBnin Diyarbakr üretim merkezi konumuna getirip istihdam piyasasna ciddi katklar sunacaktr. Esnafn ehir içerisindeki dank alanlarda yapt üretimlerin toplu bir alanda Küçük Sanayi Sitesi yerlekesine tanmas önemlidir. Bu konuda her açdan ve her boyutta olduu gibi bir ibirlii içerisinde Esnaf Odalar birliimizle, Ticaret Sanayi odamzda tam bir zaten ibirlii içerisindeyiz. çok geni 2,5 milyon metrekarelik bir alanda bunu daha da büyütmenin çabas içerisindeyiz. Diyarbakrn önümüzdeki 50 ylna hizmet edecek Küçük sanayi sitelerinin temelini oluturuyoruz. Sosyal donatm alanlar salk alanlar eitim kurumlar i verimini salayacak merkezler üphesiz mesleki teknik eleman yetitirecek bunu salayacak bunu sunacak okullar bu sitede olacak. Bu alana geçile birlikte 5 bine yakn ek istihdam orada salam olacaz. Büyükehir Belediyesi olarak tam anlamyla projelendirme çalmalarnda bu konunun hem takipçisiyiz hem de yakn bir izleyicisiz dedi.

Turizm alannda tarihe imza atacaz

2020 hedeflerinde çar merkezleri ve turizm yatrmlarnn önemine deinen Vali Güzelolu, Özellikle genç ve beyaz yakal istihdamnda çar merkezlerinin önemli bir yer sahip burada minimum 3 bin kiinin istihdam edilecek. 100 yakn sektörü besleyen ve kenti dünyaya tantan turizm alannda bir dizi çalmalar bulunuyor. Bu çalmalarn istihdam piyasasna dorudan katklar salayacaktr eklinde konutu.

stihdam için firmalarla ibirlii yapacak

arayanlarn i salayanlarla bulumasnda en büyük engelin aranan nitelikte, donanmda istihdam piyasasnda bulunamamas olduuna dikkat çeken Vali Güzelolu öyle konutu: Özellikle sanayi üretiminden balayarak sanayi kollarnda bu anlamda dorudan gerekli olan tüm balklarda i gücü piyasasndaki i arayanlarn eitimi de en önemli konularn banda gelmektedir. Bunu salamak için KURun mesleki eitim ve i ba eitim programlar var. Ama ne yazk ki çok yeterli olmuyor. Eitim kurumlarn bu anlamda ihtiyaca göre dönüümü 2020 Diyarbakr hedeflerinden biridir. Bunun için Milli Eitim Müdürlüüyle tematik liselerde bireyler yetitirilecek. Üniversitenin mesleki eitim de gerek fakültelerinde gerekse meslek yüksek okullarnda Diyarbakr i piyasasnn talebi dorultusunda bölüm ve okullarn açlmas. Tüm bunlarla birlikte mezun olmu kiilere yönelik meslek edindirme kurslarnn açlmas. Bu konuda Büyükehir Belediyesi olarak DSMEK programlarn balattk. DSMEK kurslar yaklak 150 balktan oluuyor. DSMEK reel olarak i gücü piyasasnn ihtiyaç duyduu konularda düzenlenecek. Bu konuda OSB ve firmalarla i birlii yaplarak istedikleri alanlarla ilgili elemanlarn yetitirilmesi için youn bir çaba gerçekletirilecektir

Be firmaya plaket verildi

Toplantnn ardndan Vali Güzelolu, 2019 yl içerisinde -KUR üzerinden en fazla içi çaltran Ünteks Tekstil, Berat Denim Tekstil, Türkcell Global A., BM ve DEDA firmalarnn temsilcilerine, plaket verdi. Programa Vali Yardmcs Zerrin çay Beikçi de katld.

Ana Sayfaya Git