5 yıllık husumet son buldu

Térkan aşiretine mensup iki aile arasında 5 yıl önce yaşanan husumet, bölgenin ileri gelenlerinin araya girmesiyle son buldu.

Haberler 04.03.2019 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Eil ilçesine bal Düzlük köyü ile Dicle ilçesine bal Üzümlü köyüne mensup aileler arasndan 5 yl önce yaanan husumet, bölgenin ileri gelenlerinin giriimleri sonucu sona erdi. Husumetin bitmesi vesilesiyle bar yemei verildi.

Eil ilçesine bal Düzlük (Kupyan) köyünden Burak (Hac Ahmedi Xezei) ile Dicle ilçesinin Üzümlü (bka) köyüne bal çolaan mezralarnda, halk içerisinde Mala Resul Emo ve Mala Haci Dewo olarak bilinen ailelerin arasnda 5 yl önce husumet yaand. Bu nedenle airet büyükleri ve bölgenin ileri gelenlerinin giriimleri ile kavgal aileler bir araya getirildi.

Diyarbakr Merkez Kayapnar ilçesinde bir taziye evinde bir araya gelen husumetli ailelerin fertleri, Kuran- Kerimin altndan geçti ve husumetlerin tekrarlanmamasna yönelik yemin etti.

5 YILLIK HUSUMET

Ailelerin barmasnda araclk yapan Halid Aydn, Olayn olduu köyde bende yayorum. Olay 5 yl önce sradan bir tartma sonucu Trkan bölgesinde cereyan etmi. Her bölgenin ileri gelen insanlar vardr. Alimi, hocas, aas, begi vardr. Tabi ki bu insanlarn çabasyla, giriimiyle, ikna gücüyle aileler bir araya geldi. 300-400 kiilik yemek verdik. Kurann altndan geçerek yemin ettiler. Bir daha olayn olmayacana, tekrarlanmayacana dair söz verdiler. Her iki aileye de bara saladklar katkdan dolay teekkür ediyorum. Olayn daha geni boyutlara sçramamas için bizi, bölge insann, hocalar dinlediler. dedi.

BARIA YEMN ETTLER

nsanlarn bilinçlenmesi gerektiini ve bu konuda eitimin çok önemli olduunu vurgulayan Aydn, Dinimiz bar dinidir. Allahn verdii can ancak o alr. Bundan dolay bilinçlenmek lazm. Büyüklerimize i düüyor. Husumetli taraflar ikna etmeleri, yanl olduunu anlatmalar lazm. Biri mezara gidiyor, ötekisi ise cezaevine gidiyor. Hiçbiri çözüm deildir. Her savan sonunda bar vardr. Dikkat etmek ve bilinçli olmak ve bu olaylara meydan vermemek lazm. ifadelerini kulland.

Ailelerin bir araya gelmesinden dolay memnuniyetini dile getiren Hac Mustafa Tokay, var olan sorunlar düzelteceklerini ifade etti.

Bar istediklerini ve her zaman bara hazr olduklarn dile getiren Tokay, Ben çocukluumdan beri çevremde oluan davalara el atarak düzeltmiim. Biz bar seviyoruz ve ayet halkmz müsait olduu müddetçe bizler bar tesis edeceiz. nallah gönülden bartlar. Allah herkesin hayrn kabul etsin. Gelenlerden ve sebep olanlardan Allah raz olsun. diye konutu.

Ana Sayfaya Git