5 yıl sonra ilk duruşma

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin, katıldığı bir basın açıklaması sırasında silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmesine ilişkin davanın ilk duruşması bugün görülecek. Dava dosyasına son dakikada, sanık Yakışır hakkında 15 Eylül'de hazırlanan bir iddianame daha kanıt olarak konuldu.

Haberler 21.10.2020 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu Bakan Tahir Elçinin, 28 Kasm 2015te, Dört Ayakl Minare ve Diyarbakr Surdaki tarihi yaplarn çatmalardan korunmas için basn açklamas yaptktan sonra öldürülmesine ilikin davann ilk durumas, cinayetten 5 yl sonra, bugün görülecek.

nsan Haklar Ortak Platformu, faillerin cezasz kalmamas çarsnda bulundu.

Yaklak 4 yl 5 ay yl sonra hazrlanan iddianamede, üç polis memuru ve Uur Yakr sank olarak yer alyor. Tutuksuz yarglanan sank polisler F.T., S.T. ile M.S.nin bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 3 yldan 9 yla kadar hapsi isteniyor. ddianamede, hem Tahir Elçi hem de ayn gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet çiftaslan cinayetleriyle suçlanan firari sank Yakrn ise üç kez arlatrlm müebbet ve 45 yla kadar hapis cezas isteniyor.

lk iddianamede, Elçiyi, kimin vurduunun net olarak tespit edilemedii vurgulanmasna ramen dava dosyasna Uur Yakr hakknda 15 Eylül 2020de hazrlanan bir iddianame daha kant olarak konuldu. Bu iddianamede de firari durumdaki Yakrn, devletin birliini bozmak ve Kasten öldürmek suçlarndan cezalandrlmas talep edildi. Tahir Elçi cinayeti ile olay yeri tutana olay yerinde deil, TEMde hazrland. Olay yeri tutananda sank polislerin imzas bulunuyor.

SON ANDA GZL TANIK FADESYLE YEN DDANAME HAZIRLANDI

ddianamede, Yakrn Elçiyi vurduu iddiasna, 61BR10KM55TM46Z kod isimli gizli tann ifadesi kant gösterildi.

Gizli tann, Bu örgüt mensubunu haki XIZGNAS kod olarak biliyorum. Bu örgüt mensubu Tahir Elçiyi öldüren, 2 polis memurunu ehit eden ahstr anlatmlar, iddianamenin tek delili. ki sayfalk iddianamenin kalannda, PKKnin tarihi ve amaçlar anlatlyor. Durumadan hemen önce, olaydan 5 yl sonra hazrlanan iddianamenin dava dosyasna konulmas, eletirilere de yol açt. Avukatlar, iddianamenin, polislerin sorumluluunu gizlemek, faili belirsizletirmek amacyla hazrland ve dosyaya konulduu eletirilerini yöneltti.

ORTAK AçIKLAMA YAPILDI

nsan Haklar Ortak Platformu içerisinde yer alan, Eit Haklar çin zleme Dernei, Hak nisiyatifi Dernei, nsan Haklar Dernei, nsan Haklar Gündemi Dernei, Uluslararas Af Örgütü Türkiye ubesi ve Yurttalk Dernei 2015 ylnda öldürülen Diyarbakr Barosu Bakan Tahir Elçinin davasna ilikin yazl açklama yapt. Yaynlanan açklamada, Elçinin davasnn cezaszlkla sonlanmamas gerektiinin alt çizildi. Elçinin her eye ramen bar ve insan haklar mücadele verdii belirtilen açklamada, verdii mücadele nedeniyle Elçinin, Barn Elçisi olarak anld vurguland.

Ana Sayfaya Git