50 yıllık planını çökertti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat'ın doğusuna operasyonun başladığını duyurdu. Bu operasyon sonrası uzmanlar Türkiye'nin ABD ve Batı'ya rağmen ortaya koyduğu bu kararlı duruş ve tarihi harekatı değerlendirdi.

Haberler 10.10.2019 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Fratn dousuna operasyonun baladn duyurdu. Uzmanlar da Bar Pnar Harekatn yorumlad. D politika uzaman Nedret Ersenal ABD ve srailin 50 yllk planlarn çökertiyorsun. Bu ülkelerin oyunlar bitmez ama artk çok batan balamas gerekecek. Prof. dris Karda Terör örgütü YPGnin varl bitene kadar bu operasyon devam edecek. Prof. Kemal nat Cumhurbakannn ABD Bakan Trumpla yapt görüme etkili oldu. SETA Aratrma Koordinatörü Doç. Dr. Hasan Basri Yalçn ise Asl öncü olacamz M4 karayolu yani Suriyenin kuzeyini doudan batya doru kesen bölgenin en öncelikli hedefimiz olduunu biliyoruz. Operasyonun ilk safhas tamamlanana kadar Türkiyenin bu M4 karayolunu bütünüyle kendi eline geçirebilecek bir bölgeyi kapsayacan düünmek doru olacaktr dedi.

DI POLTKA UZMANI NEDRET ERSANEL: ABDNN 50 YILLIK PLANI çÖKTÜ

Öncelikle Allah ordumuzu muzaffer etsin. Son 20 ylda bölgede yaplm en hakl harekt. Bu ülke ve bu ordu bölgeye bar getirecek tek adres. Türkiye haricinde hiçbir ülke bunu baaramaz. ki sebepten dolay oradayz. Terör örgütlerini oradan ayklamak için oradayz. Bu harekat sonras herkes görecek ki, bölgede dengelerin yerine oturacak. ABD ve srailin 50 yllk planlarn çökertiyorsun. Bu ülkelerin oyunlar bitmez ama artk çok batan balamas gerekecek. Misafirlerimizi orada iskan etmek istiyoruz. Dier ülkelerden gelen kabul ve itirazlar bizi ilgilendirmiyor. Biz u an sözün bittii yerdeyiz. Türkiye, teröristlere ve onlar besleyenlere anlad dilden konuuyor.

PROF. DRS KARDA: ÖRGÜTLERN SONU GELECEK

Prof. Dr. dris Karda: Harekatn parça parça olaca zaten belliydi. Askeri kaynaklar bunun daha salkl olduunu söylüyorlard. Ne kadar sürecei belli deil. Sivillerin olduu alana Mehmetçik dikkat ettiinden biraz mesele uzayabilir. Terör örgütü YPGnin varl bitene kadar bu operasyon devam edecek. Operasyon hem DAE hem de YPGyi sona erdirmek için yaplyor. Türkiye tüm bat ve dier ülkelere ramen terör örgütlerini bir devlet olmadan tek bana sonunu getirecek.

PROF. KEMAL NAT: BARI PINARI LE TÜM BÖLGE HUZURA KAVUACAK

Türkiye bu operasyonu yapmakta kararlyd. Türkiye bu operasyonu yapmak zorunluydu. çeride Türkiyeye kar saldrlarda bulunan bir terör örgütü. Bu operasyonu zorlayacak olay ABD askerlerinin orada olmasyd. Bu risk ortadan kalkt. Bunda sayn Cumhurbakannn ABD Bakan Trumpla yapt görüme etkili oldu. Derin ABDnin PKK ile yanl politikalarn Trump desteklemedi. Türkiyenin bu tür operasyonlarda tecrübesi var. Türk ordusu çok baarl bir operasyon yeteneine sahip. Bar Pnar harekat ile tüm bölge huzura kavuacak.

PROF. CAIN: SURYE HALKINI ÖZGÜRLETRMEK çN GDYORUZ

Kahraman TSKy ve onlarn komutanlarn ve askerlerini Allah muzaffer klsn. Türkiye hiçbir zaman bir terör devletine teslim olmayacan bütün dünyaya duyurmutur. Bundan sonra Türkiyenin kararl terörle mücadeledir ve bu baar ayn zamanda ABDli müttefiklerimizle yaplan dostane ilikilerinde diplomatik baarsdr. Türk milletinin tam destei oradadr. Hukuki ve siyasi olarak milletle ve orduyla birlik olduk. çok önemli bir harekattr. Biz oray ykmaya, katliama deil bütün oradaki Suriye halkn özgürletirmek için gidiyoruz.

SETA ARATIRMA KOORDNATÖRÜ DOç. DR. BASR YALçIN:

Allah hayrl mübarek etsin. Terör örgütünün Suriye koluna kar Türkiyenin en önemli güvenlik sorununa kar balatlan bir operasyon. nallah en ksa sürede bu güvenli bölgeyi askerimiz oluturur.

lk planda güvenli bölge hesaplamalar çerçevesinde bir operasyon olacan tahmin ediyorum. Türkiyenin 30-35 kilometre zaman zaman bu oranlarda deiiklik olabilir. Asl öncü olacamz M4 karayolu yani Suriyenin kuzeyini doudan batya doru kesen bölgenin en öncelikli hedefimiz olduunu biliyoruz. Operasyonun ilk safhas tamamlanana kadar Türkiyenin bu M4 karayolunu bütünüyle kendi eline geçirebilecek bir bölgeyi kapsayacan düünmek doru olacaktr.

Cumhurbakan ile Trumpn ne kadar anlama saladn u an bilemiyoruz. Güvenli bölge pazarlklar çerçevesinde en fazla konuulan bölge M4 karayoluydu ama meselenin sadece burayla snrl kalmayaca ihtimali de son derece yüksek. Öncelikle buray hedefliyoruz. Ama devamnda Tüm Suriyenin kuzeyi konusunda nasl bir anlama var henüz bilemiyoruz. ABD tüm bölgeden mi çekilmeyi düünüyor. Türkiye ABDnin olduu tüm bölgelere yani güneye doru da inecek mi bunu da görmek lazm.

Biz PYDyi bütünüyle çökertmek istiyorsak eer o gün geldiinde ABDyle bir baka pazarln daha yaplacan düünüyorum.

HAKAN AKBA: KIBRIS BARI HAREKATINDAN SONRAK EN BÜYÜÜ

çok tarihi bir gün Türkiye için. Son 2 ylda Türkiyenin en önemli jeostratejik meselesi güvenli bölgeydi. Kbrs Bar Harekatndan sonra en büyük harekat. Burada iki ana meselemiz var. Ama en önemlisi terör unsurlarn yok etmek. Sonrasnda da Suriyedeki iç savatan sonra uzun zaman misafirimiz olan snmaclarn ülkesine dönmeleri için de dümeye baslm oldu. Bu hat çok uzun bir hat üçte birlik bir bölümünde balayan bir operasyondan bahsediyoruz. Önemli olan yaplan ynak ile en etkili girii salamak. Dolaysyla en bandan beri Amerika ile bu iki noktann aras planlanyordu. Trumpn tweetinde bahsettii 50 asker burada devriye geziyordu. Güneydouya konulandlar. Türkiye ile ABD arasndaki itilaf 15e 35 km arasndayd

DR. MURAT ASLAN: KONUMSAL ANLAMDA BR BASKIN YAPILDI

Hava Kuvvetleri ile bir yumuatma harekt yaplyor. Birliklerimizin bölgeye szmasyla birlikte terörist unsurlarn etkisiz hale getirilmesi planlanyor. Lokasyon önemli çünkü genellikle Akçakale algs yaratlmt ancak Resulayndan balatld bu harekat. Konumsal anlamda bir baskn ya da sürpriz yaratld denilebilir. Bölgeye intikal ettirilen askeri araçlarn Akçakalede younlatn görmütük. u an itibaryla Akçakaleden batlmas beklenen harekt Resulayndan balatld.

PROF. KUTAY KARACA: KARA HAREKTI KISA BR SÜRE SONRA BALAYACAKTIR

Körfez krizinden itibaren hava unsurlar önce yumuatma dediimiz bask kurma dier bir adyla kar tarafta bir bask yaratyorlar. Kara birliklerine tehdit olabilecek unsurlar yok ediliyor daha sonra da kara harekt balyor. Sanyorum ki ksa bir süre sonra da kara harekt balayacaktr. Ben kar tarafn çabuk çözüleceini düünüyorum.

Ana Sayfaya Git