500 gündür direniyorlar!

Dağa kaçırılan çocukları için HDP Diyarbakır İl Başkanlığı binası önünde oturma eylemi yapan ailelerin evlat nöbeti 500'üncü gününde.

Haberler 15.01.2021 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda anne Hacire Akar, olunun HDPliler araclyla daa kaçrldn iddia ederek, HDP l Bakanl binas önünde 22 Austos 2019da oturma eylemi balatt. Oturma eylemi sonuç veren anne Akar, kararl mücadelesiyle 24 Austosta evladna kavutu.

Hacire Akarn olu için gösterdii mücadele, benzer acy yaayan dier ailelere de örnek oldu. Akarn mücadelesi ile umutlar artan ailelerin 3 Eylül 2019da balatt oturma eylemine katlm günden güne artarak, 188e ulat.

EYLEME HçBR EY ENGEL OLAMADI

Aileler, yaz k, yamur çamur demeden eylemlerini sürdürdü. Anneler, kimi zaman da oturma eylemine eleriyle nöbetlee devam etti. Anneler nöbetteyken babalar evdeki çocuklarna hem babalk hem annelik yapt.

Annelerden bazlar küçük çocuklaryla katld eylemi zor artlar altnda sürdürdü, yorgunluktan bazen kaldrmda uyudu, kimi zaman da baygnlk geçirdi.

Aileler, tüm dünyay etkisi altna alan yeni tip koronavirüs salgn döneminde bile gerekli tedbirleri alp, eylemlerinden vazgeçmedi.

Evladna kavuan her bir aile eylem yapan anne ve babalara sevinç ile hüznü bir arada yaatt. Aileler, terör örgütünden kaçp gelen her evlat için kendi çocuuymu gibi sevinirken, yürei evlat hasretiyle yanan anneler kimi zaman da duyguland, gözya döktü.

Evladna kavuan aileler zaman zaman HDP il binas önüne gelerek oturma eylemine katlarak annelere destek verdi.

Annelerin kararl duruu, HDPye kepenk indirtti. Ailelerin aclaryla yüzlemek istemeyen HDPliler, çareyi bir süre kepenkleri kapatmakta buldu.

EYLEMDEN VAZGEçRMEK çN KAçIRDIKLARI çOCUKLARI KONUTURDULAR

Terör örgütü, aileleri eylemlerinden vazgeçirmek için her yolu denedi.

HDP il binasna gelen baz partililerin hakaretlerine urayan Diyarbakr anneleri, evlerine giderken veya çarda dolarken tehditlere maruz kald.

Terör örgütü, kendine müzahir yayn organlarnda da açk açk tehdit ettii ailelerin hakl mücadelesini itibarszlatrma yoluna gitti.

Kimi ailelerin yllardr sesini bile duymadklar çocuklarnn örgüte müzahir yayn organlarnda röportajlarn yaymlayarak oturma eyleminin sonlandrlmas istendi. çocuklarnn konumasn gözyalaryla izleyen aileler, terör örgütüne tepki gösterdi. Aileler, yaadklar zor sürece ramen eylemlerine kararllkla devam etti, ellerinde çocuklarnn fotoraf ile bekleyiini sürdürdü.

TOPLUMUN TÜM KESMLERNDEN DESTEK GELD

Tek arzular terör örgütünün kendilerinden kopard evlatlarna kavumak olan ailelerin sesini tüm Türkiye duydu.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann desteini her zaman ifade ettii Diyarbakr annelerini, Cumhurbakan Erdoann ei Emine Erdoan, çileri Bakan Süleyman Soylu, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Avrupa Parlamentosu üyesi Tomas Zdechovsky ve büyükelçilerin yan sra siyasetçi, sanatç, gazeteci, yazar, sporcu, sivil toplum kuruluu temsilcisi, kanaat önderi, din adam, ehit ailesi, gazi, esnaf, muhtar, öretmen ve gurbetçiler olmak üzere toplumun her kesiminden binlerce kii ziyaret etti.

Aclarn paylald, desteklerin iletildii ziyaretlerde kimi zaman dualar okundu kimi zaman da duygusal anlar yaand, gözya döküldü. çok sayda sanatç, gazeteci, yazar ve televizyon sunucusu da ailelerle görütü, yaadklarn dinledi, desteklerini iletti.

EYLEM ÜLKE SINIRLARINI ATI

Diyarbakr annelerinin, çocuklar terörün pençesine düen annelere yapt çar Almanyann bakenti Berlinde de karlk buldu. Burada yaayan ve terör örgütü PKK yandalarnca kaçrlan Nilüfer Tnin annesi Maide T, 12 Kasm 2019dan beri haber alamad kzn bulmak için 29 ubatta terör örgütüne müzahir bir dernein önünde oturma eylemi balatt.

Anne Maide T, daha sonra Alman yetkililerinin duyarszl nedeniyle Babakanlk binas önünde eylemine devam etti.

Diyarbakr anneleri ile Maide T, 25 Temmuz 2020de videokonferans yöntemiyle görütü. Anneler ve babalar, Almanyada tek bana evlat mücadelesi veren Maide Tye desteklerini iletti.

Nilüfer Tnin fotoraf, eylem çadrnda bulunan, kaçrlan dier evlatlarn fotoraflarnn yanna brakld.

22 ALE EVLADINA KAVUTU

Oturma eylemine katlan 22 ailenin çocuuna kavumas, yürei evlat hasretiyle yanan ve bekleyiini sürdüren annelere moral oldu.

Anne Hacire Akarn 24 Austos 2019da olu Mehmete kavumasnn ardndan Hatice Ceylan olu Cafere, Hüsniye Kaya kz Mekiyeye, babaanne Halime Kadran torunu brahim Halil Kadrana, baba Metin Açan olu H. Açana, baba Nizamettin ve anne Aslhan Erefolu oullar Hüseyine, anne Gevriye Ayhan kz Peldaya, baba Melik ve anne Melek Aslan olu Volkana, anne Muhteber Birlik olu Veysiye, anne Cahide Alkan olu Mehmet Emine, anne ahize Altnkaynak kz Haliseye, engelli baba Cemal Erta olu Ramazana, anne Naime Dalm kz Tekoine, teslim olan Haim Açar tedavisinin sürdüü hastanede babasna, anne Sever Fidan olu Tayfura, anne Gülen çetin olu Erdala, anne Meryem ve baba Fahrettin Akku da evlatlar Erkana, anne Perihan ve baba Fettah Kaya oullar Cumaya, anne Safiye ve baba Mehmet Emin Cokun oullar brahime, anne Keziban ve baba Mehmet Yalçn kzlar Yasmine, anne Gülüzar ve baba Sdk Fidan oullar Ferdiye, anne Gülli ve baba Zeki Bal oullar Yusufa sarld, sevinç gözya döktü.

PKKDAN EVLADIMI ALACAIM

Daa kaçrlan kz Ceylan için Bursadan gelerek evlat nöbetine katlan Türkan Mutlu, AA muhabirine, evlatlarn istediklerini söyledi.

Kznn 7 yldr hayatnn, hayallerinin ve özgürlüünün elinden alndn belirten Mutlu, kaçrlmasayd ülkesinde öretmen olarak hizmet vereceini ifade etti.

Mutlu, kzn almadan HDP il binas önünde ayrlmayacan dile getirerek, 7 senedir PKK ile savayorum. nallah ölmeyeceim, PKKdan evladm alacam. Yllardr PKK annelerin cierini yakt. Onlardan biri de benim. dedi.

Mutlu, aile düzenlerinin bozulduunu, kznn kaçrlmasndan sonra geride kalan çocuklarna da annelik yapamadn aktararak, Anneler alamasn. Artk bu zehir, bu PKK, Türkiyede bitsin. diye konutu.

TEK BR çOCUK DADA KALMAYANA KADAR BURADAYIZ

Eylemin ilk gününden bu yana nöbeti sürdüren anne Songül Altnta da olunun 6 yl önce vatani görevini yaparken birliine teslim olmak için gittii srada terör örgütü PKK tarafndan kaçrldn belirtti.

Hacire Akarn evladna kavumasnn kendilerine umut olduunu aktaran Altnta, eylemlerine kararllkla devam edeceklerini söyledi.

Altnta, Sonuna kadar, tek bir çocuk dada kalmayana kadar buradayz. Kürtlerin PKKdan kurtulmasnn tek çaresi budur. HDP, Türkiyenin, Kürtlerin partisi olsayd bugün benim yanmda olurdu.

Olu Yavuz için oturma eylemini sürdüren anne Sevgi çamar ise 6 yldr evladnn sesini duymadn, ondan haber alamadn kaydetti.

Eylemimiz sayesinde daa gidiler kesildi ifadesini kullanan çamar, eylemi sonuna kadar sürdüreceklerini ifade etti.

çOCUKLARIMIZI YA ALACAIZ YA ALACAIZ

Oturma eylemini ilk balatan ailelerden Zekiye Bozda, 30 Austos 2019da daa kaçrlan kardei Süleyman için oturma eylemine annesi, babas ve dier kardeleriyle baladklarn hatrlatt.

Bozda, 500 sene de geçse biz beklemeye devam edeceiz. çocuklarmz ya alacaz ya alacaz. diye konutu.

Kardeine güvenlik güçlerine teslim olmas çarsnda bulunan Bozda, Benim için deil, annem için gel, teslim ol. O çok üzülüyor, çok alyor. Her gün gözü yolda, gözü yal seni bekliyor. Eylem sayesinde 22 aile evladna kavutu. çok mutlu olduk. nallah dars bütün ailelerin bana biz de o sevinci yaarz.sözlerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git