554 gün sonra pardon denildi

6 çocuk babası hiç gitmediği İstanbul'da uyuşturucu satıcılığı yaptığı iddiasıyla başkasının yerine cezaevine girdi, 554 gün sonra devlet 'Pardon' diyerek serbest bıraktı.

Haberler 28.04.2018 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda, bir kargo irketinde çalan 6 çocuk babas Engin lgen (44), hiç gitmedii stanbulda kokain ticareti yapt iddiasyla 6 yl 3 ay hapis cezasna çarptrld. Yeniden yaplan yarglamada, asl suçlunun lgen adna sahte kimlik düzenledii belirlendi. Hayat altüst olan ve suçsuz yere 554 gün cezaevinde tutulan Engin lgenin cezasnn iptaline ve 60 bin lira tazminat ödenmesine hükmedildi. Avukat Burak Göncü karara itiraz ettiklerini söyledi.

stanbulda 2006 ylnda yaplan bir operasyonda 950 gram kokain ele geçirilirken, aralarnda Diyarbakrda kargo irketinde çalan Engin lgenin kimliini kullanan bir kiinin de bulunduu 5 kii yakalanp gözaltna alnd. Haklarnda dava açlan 5 sank, stanbul 11inci Ar Ceza Mahkemesince, 5 Ekim 2007 günü Uyuturucu madde ticareti yapmak suçundan 6ar yl 3er ay hapis cezasna çarptrlp, tahliye edildi. Engin lgenin kimlii ile 20 ay tutuklu kaldktan sonra tahliye edilen kii ise serbest brakldktan sonra kayplara kart. Güvenlik güçlerinin tüm aramalarna ramen uyuturucu suçundan ceza alan kiinin izine bir daha rastlanamad.

CEZAEVNDE ÖREND

sminin uyuturucu kaçakçl suçuna kartndan habersiz olan 6 çocuk babas Engin lgen ise 25 ubat 2015 günü, kardeini ziyaret etmek üzere Mardine giderken yaplan yol kontrolü srasnda gözaltna alnd. Otobüste oturduu koltuun kenarna sktrlm pakette 45 gram eroin bulunan lgen, kan ve idrar tahlilinde uyuturucu kullancs olmad tespit edilince serbest brakld. 30 Mart 2015 günü arkadan ziyaret etmek için Antalyaya giden Engin lgen, polis kontrolünde hakknda tutuklama karar çktn örendi. Tutuklanarak Antalya Cezaevine konulan ve hakim karsna çkmay bekleyen lgene, bu kez 2006 ylnda stanbulda kokain ticareti yapt için 6 yl 3 ay kesinlemi cezas olduu karar tebli edildi. Karara aran Engin lgen, hayat boyunca stanbula hiç gitmediini söyledi. Hakkndaki karar kesinletii için itiraz dikkate alnmayan Engin lgen, hükümlü olarak hapis yatmaya devam etti. lgen, cezaevinden çok sayda dilekçe gönderip asl suçlunun kendisi olmadn bildirdi, ancak dilekçelerine ilem yaplmad.

12,5 YIL CEZASI YARGITAYDA BOZULDU, BERAAT ETT

Mardindeki otobüste ele geçirilen 45 gram eroin nedeniyle ayrca 12,5 yl hapis cezasna çarptrlan Engin lgen, karara itiraz etti. Yargtay 9uncu Ceza Dairesi, 24 ubat 2016 mahkumiyet kararn bozup, lgenin tahliyesine karar verdi. Mardindeki dosyadan tahliye edilen Engin lgen, stanbuldaki uyuturucu dosyasndan hükümlü olduu için serbest braklmad. Yargtayn hükmü bozmas üzerine Mardindeki olayla ilgili yeniden yaplan yarglamada, üzerinde herhangi bir uyuturucu madde ele geçirilmedii gerekçesiyle lgenin beraatine karar verildi.

554 GÜN SONRA SERBEST BIRAKILDI

Mardindeki olaydan beraat eden Engin lgen, hükümlü bulunduu dosyadaki cezas tamamlanmad için 2017 ylna kadar cezaevinde tutuldu. Bu süreçte sürekli adli makamlara bavuran lgene cevap verilmedi. lemedii bir suçtan dolay 554 gün cezaevinde yatan lgen, 16 Ocak 2017 tarihinde infaz süresi tamamland için denetimli serbestlik tedbiri ile tahliye edildi.

AVUKAT GÖNCÜNÜN ARATIRMASI LE ORTAYA çIKTI

Serbest brakldktan sonra Diyarbakra dönen Engin lgen, avukat Burak Göncüden yardm istedi. stanbula giderek, 11inci Ar Ceza Mahkemesindeki dava dosyasn inceleyen Göncü, Engin lgen adna düzenlenen kimlik ile 2006da yakalanp, 20 ay tutuklu kalan kimlii belirsiz kiinin, aslnda gerçek Engin lgen olmadn tespit etti. Mahkemeye bavuran Göncü, müvekkilinin yeniden yarglanmasn talep etti. Dosyay inceleyen mahkeme heyeti, lgenin haksz yere tutuklu kaldn tespit ederek, infazn durdurulmas ve yeniden yarglanmasna karar verdi. Bu srada mahkemeye bavuran avukat Burak Göncü, 2006 ylnda tutuklanan kiinin Tekirda F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevine girdii srada alnan parmak izi ve çekilen fotoraflarnn, Engin lgenin parmak izi ve fotoraflar ile karlatrlmasn istedi.

PARMAK Z VE FOTORAFTAN SUçLU OLMADII ORTAYA çIKTI

Mahkeme heyeti, yeniden yaplan yarglama kapsamnda Tekirda Cezaevinden, 2006 ylnda tutuklanan kiinin fotoraf ve parmak izi kaytlarn istedi. Cezaevinden gönderilen kaytlarn karlatrlmas sonucunda, 2006 ylnda uyuturucu ticareti suçundan tutuklanan kiinin gerçek Engin lgen olmad ortaya çkt. Bunun üzerine 10 Kasm 2017de, lgen hakknda kesinleen 6 yl 3 ay hapis cezasnn hükmünün iptaline karar verildi. 12 yl önce tutuklanan ve bir süre Tekirda Cezaevinde kalan kiinin gerçek Engin lgen olmadn belirten mahkeme heyeti, ayrca lgenin beraatine de karar verdi. Mahkeme heyeti, gerçek suçu ileyen ve iftira atan üpheli hakknda suç duyurusunda bulundu.

554 GÜNE 60 BN LRA TAZMNAT

Kararn ardndan 554 gün haksz yere tutuklu kalan Engin lgen, avukat Burak Göncü araclyla hazine aleyhine 210 bin liralk tazminat davas açt. Tazminat davasn ksmen kabul eden mahkeme, lgene 60 bin lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

BLE BULAMIYOR

Ömrü boyunca stanbulu görmemi olan müvekkiline bakasnn iledii suçtan dolay 6 yl 3 ay hapis cezas verildiini belirten avukat Burak Göncü, unlar söyledi:

Müvekkilim, ekonomik durumu iyi olmad için hukuki yardm alamam. Cezaevinden her ay dilekçe yazp, bu kiinin kendisi olmadn ispat etmek istemi, ancak itibar edilmemi. Aratrmamzda müvekkilimin parmak izinin cezaevine giren kiinin parmak iziyle uyumad ortaya çkt. Fotoraflar kyaslannca müvekkilimin suçsuz olduu ortaya çkt. Müvekkilimin ciddi i kayb ve özgürlüünden mahrum kalmas nedeniyle tazminat bavurusu yaptk. Maalesef üzücü bir ekilde, 22 aylk maduriyetin karl 60 bin lira tazminat çkt. Bu durum hukukçu olarak bizlerin güvenini sarst. Karar üst mahkemelere tadk. Umarm bu yanlgdan bir an önce dönülür. Kiinin hiç ilemedii, hatasnn olmad bir suçtan, görmedii bir memlekette tutuklu kalmas ciddi maduriyet yaatt. Halen telafisi imkansz durumda ve bu suçla anld için i bile bulamyor. Umarm verilecek karar ypratc durumu onarc olur.

lemedii suçtan dolay cezaevinde kald için psikolojisinin bozulduunu söyleyen Engin lgen ise öyle konutu:

Cezaevinde çok kez dilekçe gönderdim. Olumlu veya olumsuz cevap verilmedi. Kimliimi kullanan kiinin fotorafn gösterdiler. Bu kii 20 yl önce bizim mahalledeydi. Sonra stanbula tandlar. Kimliimi nereden bulmu, nasl yapm bilmiyorum. smini bile hatrlamyorum. Bu olaydan çok madur oldum. Bir yldan beri i aryorum. Hükümlü olduum için kimse i vermiyor. Maduriyetimin giderilmesini istiyorum. En bata parmak izine bakp serbest brakabilirlerdi. 554 günün karl bu olmamalyd. çok yprandm, psikolojik tedavi gördüm. Sabahlara kadar yatamyorum. 6 tane çocuum var, isizim. Hükümlüyüm diye nereye i bavurusu yapsam reddediliyorum. Ailem bu sürede çok zorluk yaad, çocuklarmn psikolojisi bozuldu. imkan salanmasn istiyorum.

Ana Sayfaya Git