58 bin 500 kişi tek tip giyecek

KHK kapsamındaki düzenlemeyle, darbeye teşebbüs etme suçundan yargılanan 6 bin 800 kişi badem kurusu, terör örgütü üyeliği, yöneticiliği ve diğer terör suçlarından yargılanan 51 bin 700 kişi gri tulum giyerek duruşmalara katılacak.

Haberler 28.12.2017 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Olaanüstü hal (OHAL) çerçevesinde çkartlan 696 sayl Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamndaki düzenlemeyle, 6 bin 800ü badem kurusu, 51 bin 700ü gri olmak üzere, toplam 58 bin 500 hükümlü ve tutuklu tulum giyerek durumalara katlacak.

58 bin 500 kiiyi kapsyor

KHKda yer alan tek tip kyafet uygulamasnn kaç hükümlü ve tutukluyu kapsad belli oldu. Yeni düzenleme, darbeye teebbüs edenlerin yan sra Fetullahç Terör Örgütü (FETÖ), PKK, DHKP-C, DEA gibi terör örgütlerinin üyesi ve yöneticisi olmak suçlarndan yarglanan toplam 58 bin 500 hükümlü ve tutukluyu kapsyor.

Türk Ceza Kanununun (TCK), darbeye teebbüsle ilgili suçlar düzenleyen Anayasal düzene ve bu düzenin ileyiine kar suçlar balkl beinci bölümünde yer alan 309, 311, 312. maddelerindeki suçlar ile 310. maddedeki cumhurbakanna suikast suçu nedeniyle hükümlü ve tutuklu olanlar badem kurusu renginde tulum giyecek.

Bu kapsamda, 15 Temmuz 2016da darbeye teebbüs ettikleri gerekçesiyle tutuklu ve hükümlü bulunan 6 bin 800 kii badem kurusu renginde tulum giyerek durumalara katlacak.

- Örgüt üyelerine gri renk

Aralarnda örgütlere mali destek salayanlarn da bulunduu silahl terör örgütü kurmak, silahl terör örgütüne üye olmak, örgütlere silah salamak gibi suçlardan hükümlü ve tutuklu bulunan 51 bin 700 kii de gri renkte tulum giyerek hakim karna çkacak.

Bu çerçevede, FETÖye üye olmak suçundan yarglananlar gri tulum giyecek. Gri tulumla durumaya katlmak zorunda olanlar arasnda PKK, DHKP-C, DEA gibi terör örgütlerine üye olmakla suçlanan hükümlü ve tutuklular da yer alacak.

- Yönetmelik çkartlacak

Öte yandan, söz konusu düzenlemenin yürürlüe girmesi için gerekli olan ve KHKnn yaymland tarihten itibaren bir ay içerisinde çkartlmas gereken yönetmelikle ilgili Adalet Bakanl çalma balatt.

Kadn tutuklu ve hükümlülerin durumalara katlrken giyecekleri badem kurusu ve gri renkli kyafetlerin eklinin nasl olacan da düzenleyecek yönetmelik, Bakanln çalmasnn ardndan yürürlüe konulacak. Tek tip kyafet uygulamas yönetmeliin yürürlüe girmesinin ardndan uygulanabilecek.

Kadn hükümlü ve tutuklular

KHKdaki hükme göre, hamile kadnlar ve çocuklar söz konusu uygulamann dnda tutulacak. Söz konusu hükümlü ve tutuklular sadece durumalara katlmak üzere cezaevlerinden çkartldklarnda bu kyafetleri giymek zorunda olacak.

Ana Sayfaya Git