5G ile yeni teknolojilerin yerli üretimi artacak

BTK öncülüğünde hazırlanan 5G'nin yol haritası niteliğindeki Beyaz Kitap'ta, bu teknolojiyle 10 farklı sektörde geliştirilebilecek hizmet ve uygulama önerilerine yer verildi.

Haberler 26.07.2018 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumu (BTK) öncülüünde hazrlanan 5Gnin yol haritas niteliindeki Beyaz Kitapta, bu teknolojiyle 10 farkl sektörde gelitirilebilecek hizmet ve uygulama önerilerine yer verildi.

BTK, ilgili kamu kurumlar, iletmeciler ve STKler tarafndan Türkiye için 5G teknolojisinde yaplmas gerekenleri ortaya koyan ve yol haritas nitelii tayan Beyaz Kitap doküman hazrland.

Beyaz Kitapta, çekirdek ve fiziksel a ile standardizasyon gibi teknik konularn yannda, 5G teknolojilerinin hizmet ve uygulama alanlarna ilikin de bir bölüm yer ald. Bu bölümü, özel sektör temsilcilerinden oluan çalma grubu hazrlad.

Bu kapsamda, 5G teknolojileriyle 10 farkl sektörde gelitirilebilecek hizmet ve uygulamalara yer verildi. Buna göre özel sektör tarafndan 5G teknolojilerinin kullanlmasnn önerildii uygulama ve hizmetler öyle:

Otomotiv: Araçlarn birbirleri ve ehir altyapsyla haberlemesi için modüller gelitirilebilir.

Ulam ve lojistik: Trafik verilerini ileyip sonuç çkartacak hzl bir veri iletim ve iletme sistemine ihtiyaç duyulacak. ehir altyaplar balantl ve akll olarak gelitirilebilir.

Sanayi: Endüstriyel olarak nesnelerin interneti alannda akll ve model fabrika çalmalar gelitirilmeli.

Enerji: Akll sayaç teknolojisinin yaygnlamasyla maliyetlerin dümesi salanabilir. 5Gye uyumlu akll sayaçlar gelitirilebilir.

Salk: Robotik kollarla uzaktan ameliyat yaplmas, anlk görüntülerle bir cerrahn baka bir cerrah yönlendirmesi gibi gelimeler gündemde. Vücudun içine yerletirilen çiplerle gelitirilen salk çözümleri de mevcut. Bunlarn etik ve hukuki boyutlar da tartlmal.

çevre ve tarm: Su tüketimi aklllatrlarak, su tasarrufu salanp maliyetler düürülebilir. Drone veya uydudan verimlilik takibi yaplabilir.

Medya ve elence: Sanal, artrlm ya da derinlemesine gerçeklik gibi uygulamalarn artmas bekleniyor. Özellikle sanal gerçeklik cihazlar, oyun ve dier elence türlerinin gelimesinde önemli frsat var. Bu cihazlar imdiye kadar kablolu olarak kullanlrken, 5G ile kablolardan kurtulacak ve kullanm alanlar genileyecek. Bu cihazlarn Türkiyede üretilmesi ve kullanmnn artmas öneriliyor. Örnein müzeleri gezerken sanal gerçeklikten yararlanlacak, bir stadyum ve konserde bulunmadan, televizyondan izlemekten farkl olarak 3 boyutlu ekilde ordaym gibi derinlemesine deneyim salanacak.

Eitim: Laboratuvarlara uzaktan eriim salanmas, sanal gerçeklik cihazlarnn eitim için kullanlmas gibi hizmet ve uygulamalar gelitirilebilir.

Güvenlik: Sivil güvenlik alannda önemli çözümler gelitirilebilir. Güvenlik kameralarndan veri toplamak için anlk görüntü aktarm imkanna kavuulabilir.

Finans: Finans hizmeti sunan irketler, daha hzl ve büyük kapasiteli ebekelere geçebilecek. Blok zinciri gibi yeni teknolojiler de finans sektöründe ciddi deiimler yaratabilir. Buna uygun yeni hizmet ve uygulamalar gelitirilmesi için çalma yaplmas gerekiyor.

Ana Sayfaya Git