6-7 ekim olayları önergesine red!

CHP ve HDP'nin grup önerileri kabul edilmedi

Haberler 22.10.2020 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Genel Kurulunda, CHP ve HDPnin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda, HDPnin, 6-7 Ekim olaylarnn idari ve siyasi sorumlularnn aratrlmas ile ilgili verdii aratrma önergesinin bugün ele alnmas önerisi görüüldü.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, DEAn Kobanide, Suriyenin herhangi bir kentinde yapt katliam, barbarl protesto etmenin insan hakk olduunu ifade ederek, bunu suç saymann suç olduunu öne sürdü.

Kobani, Afrin ve dlibi igal etmenin suç olduunu söyleyen Bülbül, Bu suç maalesef fiili, dolayl ve direkt olarak halen devam ediyor. ifadesini kulland.

Bunun üzerine söz alan AK Parti Krkkale Milletvekili Ramazan Can, Bülbülün, Türkiye Cumhuriyetini Afrin ve Kobaniyi igal etmekle suçladn dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyetinin, Afrin ve Kobanide emperyalist güçlerin tetikçilerini topraa gömdüünü, gömmeye devam edeceini belirten Can, HDPli Bülbülün sözlerini geri almas gerektiini söyledi.

- 6-7 EKM OLAYLARI DEYNCE AKLIMIZA YASN BÖRÜ GELYOR

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, 6-7 Ekim olaylar deyince aklmza Yasin Börü, insanlar kaosa, yakp ykmaya çaranlar, vatandalarmzn kan eline bulaanlar, kaostan beslenenler, terör örgütleri YPG/PKK ile DEA geliyor. dedi.

Gözgeç, teröre srtn dayayanlarn, terör örgütlerinin talimatlaryla hareket edenlerin masumlar katlettiini, yakp yktn söyledi.

HDP Grup Bakanvekili Meral Dan Beta, bütün saldrlara ramen HDPnin etkisizletirilemediini ve Kobani protestolarnn devreye sokulduunu savundu. Beta, Kimseyi 6 yl sonra suç vasfn deitirerek; evinde, iinde olan insanlar tekrar tutuklayarak bu operasyonun hukuki olduuna inandramazsnz. diye konutu.

99 ülkede Kobaniyle dayanma gösterileri yapldn ifade eden Beta, 15 Temmuzda Erdoann yapt çar neyse HDPnin yapt çar da odur. Katliam önlemektir. Sivillerin, 200 bin Kobanilinin ID saldrsndan kurtarlmas amacn tamaktadr. dedi.

- HER EYN BR SINIRI VAR

AK Parti Grup Bakanvekili Özlem Zengin, Betaa tepki göstererek, darbe giriimi srasnda ülkenin meru cumhurbakannn, Ey halkm, sokaa çkn, darbe var. demesi ile insanlar, terör örgütlerini sokaa çarmann ayn ey olmadn belirtti.

Zengin, Siz insanlara Hukuku, siyaseti tanmayn. Hendekleri kazn. Sokaa çkmayn. Dükkannz açmayn. Terör örgütüyle yan yana yürüyün. diyorsunuz. Sizin insanlarnz size isyan etti. Nasl yan yana örnek verirsiniz? Artk yeter. Her eyin bir snr var. Sabr ta olsa çatlar. ifadelerini kulland.

Oylama sonras HDP grup önerisi kabul edilmedi.

- OHAL LEMLER NCELEME KOMSYONU FL CEZALANDIRMA LEV GÖRÜYOR

Daha sonra CHPnin OHAL lemleri nceleme Komisyonu çalmalarna ilikin çeitli iddialarn incelenmesi konusunda verdii aratrma önergesinin, bugün görüülmesine dair grup önerisi ele alnd.

CHP stanbul Milletvekili brahim Kabolu, 3 ay için ilan edilen OHALin 24 ay sürdüünü, hukuk düzeninde köklü ve onarlmaz deiiklikler yapldn savundu.

ki yllna kurulan OHAL lemleri nceleme Komisyonunun, 4 yldr ilemlerini tamamlayamadn söyleyen Kabolu, komisyondan ret yant almak için yllarca beklenildiini söyledi.

Adil yarglama hakknn tamamen ortadan kaldrldn ileri süren Kabolu, Komisyon süzgeç ilevi görme yerine yarg yolunu kapatma, fiili cezalandrma ilevi gördü. dedi.

Kabolu, OHAL lemleri nceleme Komisyonunun, yarg kararlarnn gereklerini yerine getirmediini öne sürerek, Komisyon, hak arama özgürlüünün önünde ciddi bir engel oluturuyor. Meclisin, hakszlklarn giderilmesi için bu duruma el atmas gerekiyor. diye konutu.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, OHAL lemleri nceleme Komisyonunun, FETÖnün 15 Temmuz darbe giriiminden sonra kurulan idari bir organ olduunu belirtti.

FETÖnün, Cumhuriyet tarihinin en gizli ve sinsi örgütlerinden olduunu vurgulayan Özkaya, FETÖnün, uzun süreli planlar sonucunda devletin klcal damarlarna girdiini ve 15 Temmuz günü de darbeye teebbüs ettiini hatrlatt.

Darbe giriiminin, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann öncülüünde, Türk milletinin kahramanca mücadelesiyle durdurulduunu dile getiren Özkaya, FETÖ, klasik terör örgütlerinden farkl olup devlet içindeki kamu görevlileri olduu için mecburen çok hzl ve etkin mücadele yapmak gerekiyordu ki bozulan kamu düzeni ve otoritesi salanabilsin. Buna göre ilgili kiiler, tespit edilenler hzl ekilde KHKlerle ihraç edildi. dedi.

Daha sonra OHAL lemleri nceleme Komisyonunun kurulduunu anlatan Özkaya, Komisyon bu süreçte faaliyetine etkin ekilde devam ediyor. Son olarak 126 bin 300 dosyadan 12 bin 790 kabul, 98 bin 10u ret olmu, 110 bin 800ü de sonuçlanm. 15 bin 500 dosya kalm. diye konutu.

CHP grup önerisi de kabul edilmedi.

Grup önerilerinin görümelerinin tamamlanmasndan sonra Gda, Tarm ve Orman Alannda Baz Düzenlemeler Yaplmas Hakknda Kanun Teklifinin görümelerine geçildi.

Ana Sayfaya Git