66 kayıp var

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Karadeniz'deki sel nedeniyle ölenlerin sayısının 66'ya yükseldiğini bildirdi. AFAD'dan Batı Karadeniz'deki sele ilişkin yapılan açıklamada, Kastamonu'da 56, Sinop'ta 9 ve Bartın'da 1 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin tedavilerine hastanelerde devam edildiği belirtildi

Haberler 16.08.2021 - 05:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kastamonunun 5 bin 400 nüfuslu Bozkurt ilçesinde sel felaketinin 5inci gününde arama kurtarma çalmalar devam etti. çevre il ve ilçelerden gelenlerle birlikte yüzlerce arama kurtarma ekibi, kayp ihbar yaplan 62 kiiyi aryor. Bir taraftan da taarak sele yol açan Ezine çay kenarnda bulunan ve yklan Ölçer Apartmannda da aramalar devam etti. makineleri ile yaplan çalmalarda enkaz altnda kaybolduu düünülen vatandalara henüz ulalmad. Apartmanda oturanlarn yaknlar çay kenarnda ac içinde bekleyilerini sürdürüyor. Arama çalmalarnn yannda bir taraftan da ilçe merkezinde enkaz kaldrma ve temizlik çalmas yaplyor. çok sayda aracn hurdaya döndüü ilçede aaç ve kütük parçalar nedeniyle çalmalar güçlükle yürütülüyor. Öte yandan Ezine çay üzerinde yklan köprülerin yerine geçilerin salanabilmesi için geçici yatay kaydrmal köprüler kuruldu.

BALKON DEMRYLE HAYATA TUTUNDU

lçede yaayan Enes Aksoy, çalt marketin sel sular ile tamamen dolmas üzerine kendisini darya atp üst kattaki dairenin demir korkuluklarna tutunarak kurtuldu. Selde Snarck Caddesinde suyun yükseklii 5 metreye ulat. Cadde üzerinde bulunan dükkanlar sular altnda kald. Caddenin giriindeki markette çalan Enes Aksoy, i yerinin su altnda kalmasyla birlikte kendisini darya atp marketin üst katndaki pencerenin demir korkuluklarndan tutundu. Daha sonra pencerenin camn krarak eve giren Aksoy, yangn merdiveninden binann çatsna çkarak hayata tutundu.

ÖLDÜÜMÜ DÜÜNMÜLER

Enes Aksoy, marketin öne ve arka ksmndan sularn yükseldiini söyleyerek Kendimi malzemelerin üzerine attm. Sular gitgide yükselmeye balad. Az bir mesafe kald. Camlar patlad üzerime. Bir ekilde kendimi darya attm. Balkona tutunmaya çaltm. Sonra yanda pencerenin demirliklerine tutunduktan sonra yukar çktm. Binada kimse yokmu. Beni kimse içeriye alamad. O srada üzerime aaçlar ve arabalar geliyordu. O srada bir aaç buldum kendime. Cam krdm, bir ekilde içeri girdim. Evin içinde de sular dolmaya balaynca kendime çkacak yer aradm. Arka tarafta yangn merdiveni olduunu fark ettim. Yangn merdiveninden son kata ulatm. Ben binann arka tarafna çktm esnada ön taraftakiler bana ulaamaynca seslenmiler. Ses vermeyince öldüümü düünmüler dedi.

YIKILAN BNALARLA LGL SORUTURMA

11 Austosta meydana gelen sel felaketinde yklan binalarla ilgili soruturma balatld. nebolu Cumhuriyet Basavclndan yaplan yazl açklamada, nebolu Basavclmzca nebolu, Bozkurt, Abana ve Küre ilçelerinde 11.08.2021 tarihinde yaanan sel felaketinde yklan binalarla ilgili soruturma balatlmtr. Yaplacak teknik inceleme ve bilirkii raporlar dorultusunda gereine tevessül edilecek olup, yklan bir binann müteahhidi hakknda gözalt karar verilmitir. Ayrca ölen vatandalarmzn kimlik tespit çalmalar ile ölü muayene ve otopsi ilemleri de devam etmektedir denildi.

CAN KAYBI 49 OLDU

Selin vurduu Bozkurt ilçesinde kayp 1 kiinin daha cesedi bulundu. AFADdan yaplan açklamada hayatn kaybedenlerin says 49a yükseldi. AFAD, Genelkurmay Bakanl, Emniyet Genel Müdürlüü, Sahil Güvenlik Komutanl, Jandarma, 112, UMKE, Karayollar Genel Müdürlüü, DS, Belediyeler, l Özel daresi, sivil toplum kurulular ve AFAD gönüllülerinden oluan 4 bin 367 personel ile kayplar arama çalmalar sürüyor.

SAHLDE ARAMA

Türkiyenin çeitli illerinden gelen gönüllü arama kurtarma ekipleri de çalmalara destek veriyor. ANDA Kardee Vefa Dernei arama kurtarma ekipleri oldu. Diyarbakr ve Batmandan gelen 2si kadn 5 kiilik ekip, Ezine çaynn Karadenizle bulutuu Abana sahilinde aramalara destek oldu. Sel sularnn döküldüü bölgede kaybolan kiileri arayan ekipler, sel sular ile Karadenize sürüklenen bir köpei de son anda kurtard.

çALIMALAR BTENE KADAR BURADAYIZ

Dernek üyesi Veysi Sertkaya, Diyarbakr ve Batmandan geldiklerini belirterek Bu yaralar hep birlikte saracaz. Kaybolan vatandalarmz var. Onlara ulamaya çalyoruz. Biz de deniz kenarnda arama yapyoruz. u anda denizde kuvvetli dalga olduu için sahilde arama yapyoruz. çalmalar bitene kadar buradayz. Burada bulunmamamzn sebebi arkadalarmza yardmc olmaktr dedi.

KAYIP NANLISINI ARIYOR

Bozkurttaki sel felaketinde Snarck Caddesinde bulunan markette çalan Gizem Özgün (27) kayboldu.

Gizemin kaybolduu markette arama çalmas balatld. 2 gündür devam eden çalma kapsamnda marketten yaklak 200 ton su tahliye edildi. Marketin bodrumundaki sularn tahliyesi ise devam ediyor. Yaplan çalmalarda Gizem henüz bulunamad. Arama çalmalarn Gizem Özgünün 1 ay önce nianland ahin Aygen de takip ediyor. ki gündür bölgedeki çalmalara destek olan Aygen, sel srasnda markette bulunan bir kiinin kendi imkanlar ile kurtulduunu ancak nianlsnn kaybolduunu söyledi.

3 YIL ÖNCE YAPTII YIKILDI, 10 YIL ÖNCEK AYAKTA

Selin vurduu Bozkurt ilçesinde çöken 8 katl Ölçer Apartmannn müteahhidi Mehmet Ö. hakknda, nebolu Cumhuriyet Basavclnca balatlan soruturma kapsamnda gözalt karar verildi. Mehmet Ö.nün, Ezine çaynn hemen kenarndaki 32 daireden oluan apartman 3 yl önce yapt örenildi. Mehme Ö.nün yklan Ölçer Apartmannn yannda 10 yl önce ina ettii 10 katl Rüya Apartman ise selde hasar görmedi. Yine çay kenarnda yapm süren 8 katl apartmann müteahhidinin de Mehmet Ö. olduu örenildi. lçede Snarck Mahallesinde ofisi bulunan Mehmet Ö.nün, Ezine çay kenarnda baka bir apartmann teras katnda oturduu, selin ardndan ailesiyle birlikte ilçeden ayrld belirtildi.

KÖPRÜ KURULDU

Öte yandan sel nedeniyle çöken Ezine çay üzerindeki köprünün yerine 26 metre uzunluunda 4 metre genilinde yatay kaydrmal köprü kuruldu. Milli Savunma Bakanlnca ilçeye getirilen 70 ton yük tama kapasitesi bulunan Yatay Kaydrmal Zrhl Araç Arma Köprüsünün kurulumu tamamland. Ezine çaynn kar yakalarna tayc beton yaplarak kurulan köprüden araç ve yaya geçii salanabilecek.

Ana Sayfaya Git