7 üs kuruldu

Türk Silahlı Kuvvetleri'nce (TSK) PKK'ya yönelik 'Pençe 3 Harekatı'nın sürdürüldüğü Irak'ın kuzeyinde yer alan Haftanin ve Sinat bölgelerindeki yüksek rakımlı alanlarda, 7 üs bölgesi kuruldu. Son teknoloji ve paratonerlerle donatılan üs bölgelerinde, Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi ile önlem alınırken, terör hedefleri ise gelişmiş sistemlerle anında imha ediliyor.

Haberler 17.12.2019 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TSK tarafndan 27 Maysta Irakn kuzeyinde yer alan Hakurk, Avain ve Zap bölgelerinde PKKya yönelik Pençe Harekat balatld. Harekatn kapsam geniletilerek, 12 Temmuzda yine Irakn kuzeyindeki Metina bölgesinde Pençe 2 Harekat düzenlendi. TSK, snr güvenliini salamak ve teröristleri etkisiz hale getirmek amacyla 23 Austosta bu kez rnak ile Hakkarinin karsnda bulunan Irakn Haftanin ve Sinat bölgelerine Pençe 3 Harekat balatt. Kara havaclk unsurlar, Türk Hava Kuvvetleri jetleri ile HA ve SHAlarn da kullanld harekat kapsamnda, aralarnda terör örgütü PKKnn sözde üst düzey yöneticilerinin de bulunduu 100den fazla terörist, etkisiz hale getirildi. çok sayda snak, barnak, silah mevzi ve maara da imha edildi.

7 ÜS BÖLGES KURULDU

Pençe harekatlaryla özellikle teröristlerin yurda giri yollar imha edilirken, rnak ve Hakkari ile snr bulunan Irakn kuzeyindeki Sinat ve Haftanin bölgelerinde, yüksek rakml alanlarda 7 üs bölgesi daha kuruldu. ASELSAN tarafndan gelitirilen üs bölgelerinin çevresinde mevziler, içinde ise konteynerler bulunuyor. Etraf zrhl emniyet sistemiyle donatlan, modern altyap ve teknolojiye sahip üs bölgelerinde keif gözetleme cihazlar, ihbar- ikaz sistemleri, ate vastalar ile yaam alanlar bulunuyor ve birleik yapdan oluuyor.

GEç YOLLARI ATE ALTINA ALINDI

Yerli imkanlarla üretilen araç, silah ve teçhizatn kullanld üs bölgelerindeki askerler, Irakn kuzeyinden yaplmas muhtemel saldrlara gelimi sistemlerle annda karlk veriyor. Mevzilerde nöbet tutan askerler, karla kapl dalarn eteklerini kameralarla gözetleyip, teröristlerin muhtemel geçi yollarn belirledi. Koordinatlar saptanan muhtemel geçi yollar, uçaksavar ve hava savunma toplar ile ate altna alnd.

YILDIRIMA KARI ÖNLEM

TSK bünyesinde kurulan üs bölgeleri, yldrm isabet etmesine kar da paratonerlerle donatld. Meteorolojik gelimeler, Yldrm Tespit ve Takip Sistemi ile anbean izlenirken, alnan anlk uyaryla alarm durumuna geçiliyor. Yldrmn 200 metre dorulukta yerini, akmn ve iddetini bildiren uygulamadan alnan uyar sonras özellikle açk alanda bulunan askerler, güvenli bölgelerde vatan savunmasna devam ediyor.

7/24 GÖREV BLNC

23üncü Piyade Tümen Komutanl bünyesindeki 1850 rakml, gelitirilmi modüler sistemle ina edilen Sumaktepe Üs Bölgesi Komutan Temen Tayfun Güngör, Türkiye ile Irak snrndaki üs bölgesinde 7 gün 24 saat görev bilinciyle bata terör örgütü PKK mensuplarnn eylemleri olmak üzere her türlü yasa d faaliyete engel olduklarn söyledi. Güngör, Üs bölgesi ASELSAN tarafndan gelitirilmi milli ve yerli bir proje olan modüler gelitirilmi üs bölgesi kapsamndadr. Üs bölgesi etraf zrhl emniyet sistemiyle takip edilmi, çevresinde mevziler içinde konteynerlerden oluan ve her türlü ihtiyac karlayabilecek modern teknolojik altyapya sahip bir sistemdir. Üs bölgesi çevre emniyeti, keif gözetleme cihazlar, ihbar ikaz sistemleri, ate vastalar ve yaam alanlar olmak üzere birleik bir yapya sahiptir dedi.

SALDIRI OLUMADAN MHA

Türkiyeye 3 kilometre uzaklkta, Irak topraklarndaki 1986 rakmda yeni kurulan ietepe Üs Bölgesi Komutan Yüzba Berat Sungur ise olumsuz hava artlarndan etkilenmeden görev yaptklarn kaydetti. Sungur, Bulunduumuz bölge, Pençe 3 Harekat kapsamnda tutulan ietepe Üs Bölgesidir. Bulunduumuz rakm, 1986 metre yüksekliktedir. u anda Türkiye Cumhuriyeti Devleti snrlarna 3 kilometre mesafede, Irakn kuzeyinin içinde bir üs bölgesinde bulunuyoruz. Bulunduumuz bölgede paratonerler tesis ettik. Bunun amac, imekli ve yldrml havalarda herhangi bir bölgeye yldrm dütüünde, bu bölgedeki personele isabet etmeden paratonerin yldrm çekerek yaltmn salamak. Bunun yannda yine yamurlu ve gök gürültülü havalarda beton kalplardan yaplan mevzilerimiz, personele maksimum koruma salyor. Personelimiz burada gözetleme faaliyetlerine devam etmekte ve hava artlarndan hiçbir ekilde etkilenmemektedir diye konutu.

Ana Sayfaya Git