8 ay hücrede kalmış

Diyarbakır'da 5 yıl önce 14 yaşındayken dağa götürülen ve bir süre önce güvenlik güçlerine teslim olan Y.Y, terör örgütü PKK'dan kaçmak istediği için örgüt mensuplarınca 8 ay hücreye konulduğunu anlattı

Haberler 26.11.2020 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 5 yl önce 14 yandayken daa götürülen ve bir süre önce güvenlik güçlerine teslim olan Y.Y, PKKdan kaçmak istedii için teröristlerce 8 ay hücreye konulduunu belirtti.

çileri Bakanl koordinesinde jandarma ve emniyetin ikna çalmalar sonucu terör örgütü PKKdan kaçarak, güvenlik güçlerine teslim olan örgüt mensuplarnn says her geçen gün artyor.

Yürütülen çalmalar sonucu rnakn Silopi ilçesi yaknlarndaki Habur Snr Kapsnda güvenlik güçlerine teslim olan Y.Y. (19) örgütten kaçanlar arasnda yer ald.

Y.Y, güvenlik güçlerine verdii ifadede, mahalledeki baz kiilerden etkilenerek 5 yl önce DBP Diyarbakr binasna gittiini, sonra kendisinin üst katta bulunan bir kiiye yönlendirildiini söyledi.

Yanna gelen iki kadnn kendisini baka bir odaya götürdüünü ifade eden Y.Y, unlar anlatt:

Bu kadnlar, üzerimi aradlar yanmda tablet bilgisayarm vard. Onu aldlar ve bana Bu gece burada kalacaksn, yarn ise baka bir eve götürüleceksin dediler. O akam kadnlardan biriyle binada ayn odada kaldk. Daha sonra binaya gelen baka bir kii tarafndan binaya yakn bir daireye geçtik. Eve daha sonra katlm yapan bir kiiyi daha getirdiler.

Kendisiyle beraber bir kiinin daha yer ald aktaran Y.Y, Bizi yönlendiren iki kii, Mardinin Nusaybin ilçesine gitmemiz için 50er lira ve küçük bir katta not verdi. Bizi karlayacak kiiye vermemizi istedii not için yolda problem olursa, notu yutun eklinde talimatla uyard. dedi.

Kendilerini karlayan kiiyle bir eve girdikten sonra notu verdiklerini belirten Y.Y, u beyanlarda bulundu:

Bu kii, bir süre grubun toplanmas için burada kalacaksnz daha sonra sizi Suriyeye geçireceiz. diyerek evden ayrld. Evde anne, baba, iki kz ve bir erkek bulunuyordu. Biz de grubun toplanmas için bu evde beklemeye baladk. 10 gün geçtikten sonra ikisi kadn ve bir erkek yeni katlan 3 kii geldi. Bir ay boyunca bu evde bekledik. Daha sonra baz kiiler araclyla snrdan Suriye tarafna geçtik. Benimle beraber katlan kiileri ayr evlere gönderdiler. Bir hafta boyunca bu evde kaldm ve piman oldum.

KAçMAYA çALIINCA 8 AY HAPSEDLD

Evde bulunan kadnn telefonunu gizlice alp babasn aradn ifade eden Y.Y, unlar kaydetti:

Babama Suriye tarafndaym Türkiyeye dönmek istiyorum. Bu akam Mardine geçi yapacam beni oradan alrsnz. dedim. Babam da tamam dedi. Ben o gün evden çktm ve snra doru yürüdüm. Teröristler tarafndan yakalandm. YPGye ait bir binaya götürdüler. Burada benim ifademi aldlar ve bana neden kaçtm sordular. Ben de yapamadm ve ailemin yanna dönmek istediimi söyledim. Sonrasnda benim ellerimi balayp gözlerimi kapattlar ve bir araca bindirip cezaevine götürdüler. Bu cezaevinde tek hücreli kouta yaklak 8 ay kaldm.

Örgütün sözde sorumlularnn ayda bir kendisinden rapor yazmasn istediklerini ve yazd her raporda eve gitmek istediini yaznca hücrede braktklarn kaydeden Y.Y, 8inci ayn sonunda kalmak istediini yaznca cezaevinden çkarlarak sözde eitim için Gare bölgesine gönderildiini belirtti.

Y.Y, kendisini söz konusu bölgeye götüren kuryenin telsizden Yeni kuma var gelin aln anonsu yaptktan 40 dakika sonra iki kadn teröristin kendisini almaya geldiini ve örgütte eitim alarak birçok alanda faaliyette bulunduunu anlatt.

Terör örgütü PKK tarafndan terzihane olarak kullanlan bölgeye gelen notu almak için gittii bölgede 4 kadn teröristi hastaneye gitmek için beklerken gördüünü kaydeden Y.Y, daha sonra havann souk olmas nedeniyle yaktklar sobann ssn alan HAlarn bu bölgeyi vurarak 4 kadn teröristi etkisiz hale getirdiini aktard.

Hava harekatnda yaralanm

2019 ylnda katrlar çemeye balamak için maaradan çkt srada hava harekat yapldn belirten Y.Y, Basncn etkisi ile havalanarak srtüstü yere dütüm ve bayldm. Benim yanmda baka kimse yoktu, ben tektim. ki terörist beni srtna alp maaraya götürdükleri esnada kendime geldim ancak bacaklarm hissetmiyordum. Bir ay boyunca maara da yüzüstü yattm. ifadelerini kulland.

Kendisine sahte Suriyeli kimlii verildiini anlatan Y.Y, kaçma sürecine ilikin de unlar aktard:

Evde beklerken teröristlerin bana verdii telefondan babam aradm ve eve gelmek istediimi söyledim. Babam da Biz zaten HDP önünde oturuyoruz. Senin gelmeni bekliyoruz. imdi emniyete gidip seninle konutuumu söyleyip onlar seninle irtibatlandracam. dedi. Ertesi gün beni bir numara arad ve bana Erbile gidip Pemerge noktasna teslim olmam söyledi. Ben de bu kiinin dedii gibi sahte pasaport ile Erbile giderek Türkiyeye teslim edilmek istediimi ilettim.

fadesinde, terör örgütü PKKya katld için piman olduunu bildiren Y.Y, etkin pimanlk hükümlerinden yararlanmak istediini belirtti.

Ana Sayfaya Git