9 bin soruştarma!

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Güre "Bylock kendi başına delildir" derken, "5 ayda FETÖ'dan 946 kişi tutuklandı, PKK/KCK operasyonunda, 4 HDP'li Milletvekili, 3 Belediye Başkanı 107 kişi cezaevine konuldu" dedi.

Haberler 30.12.2016 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Güre, FETÖ/PDY terör örgütü soruturmalarnda, MT tarafndan tespit edilen Bylock isimli haberleme programnn tek bana delil kabul edilebileceini söyledi. Güre, HDPli 24 milletvekili hakknda, PKK/KCK silahl terör örgütü yöneticisi olmak, örgüt üyesi olmak, örgüt propagandas yapmak gibi muhtelif suçlardan 163 soruturma dosyas üzerinden yasama dokunulmazlnn kaldrlmasnn ardndan soruturma yapldn, 4 milletvekilinin tutuklanp gerekli kamu davalarnn açldn söyledi.

Basavc Güre, Diyarbakr Adliyesindeki ehit Cumhuriyet Savcs Mehmet Selim Kiraz Toplant Salonunda basavc vekilleriyle birlikte, yerel ve ulusal gazete ve tvlerin temsilcileriyle bir araya geldi. Diyarbakrda yürütülen terör soruturmalarna ilikin bilgi veren Güre, Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuzda gerçekletirdii darbe giriimi ile FETÖ/PDYye yönelik 4 cumhuriyet basavc vekili ve görevlendirilen 11 cumhuriyet savcs ile terör örgütünün yarg, askeriye, emniyet, mülkiye, üniversite, jandarma, kamu kurum ve kurulular ve il yaplanmasna ilikin soruturmalarn yürütüldüünü belirtti.

- Askeri birimlere yönelik soruturma

Güre, 6 F-16 sava uçann Diyarbakr 8. Ana Jet Üssünden kalkmak suretiyle katldnn tespit edilmesi üzerine darbeye teebbüs etmek suçundan dolay askeri birimlere yönelik 8. Ana Jet Üs Komutanl, 7. Kolordu Komutanl, Jandarma Bölge ve l Jandarma komutanlna yönelik soruturma balattklarn ifade ederek, bu soruturmalar kapsamnda 1 korgeneral, 1 tümgeneral ve 2 tugeneral, 12 albay, 21 askeri hakim ve savc ile çeitli rütbelerde toplam 295 askeri personel hakknda ilem yapldn aktard.

Bu kapsamda 72 üphelinin tutuklandn, 66 üphelinin ise adli kontrol hükümlerince serbest brakldn dile getiren Güre, FETÖ/PYD terör örgütünün yarg yaplanmas içerisinde bulunan 94 hakim ve savcdan 56snn tutuklandn, 38 üphelinin ise adli kontrol kararyla serbest brakldn kaydetti.

- Üniversite, adliye ve emniyete yönelik soruturma

Güre, öyle devam etti:

Adliye personeli, infaz koruma memuru, denetimli serbestlik, icra ve adli tp personeli olmak üzere toplam 92 üpheli hakknda soruturma yapld. Soruturma kapsamnda 10 üpheli hakknda tutuklama karar verildi. Üniversite ayanda yönelik yürütülen soruturmada aralarnda rektör, rektör yardmcs, dekan, 108 öretim görevlisi ve 12 öretim üyesi ile idari personelin de bulunduu 151 kii hakknda ilem yapld, bunlardan 54ü tutukland, 66s hakknda ise adli kontrol hükümlerinin uygulanmasna karar verildi. Yasal ilem yaplanlarn 54ünün profesör, 25inin doçent, 38inin de yardmc doçent düzeyinde olduu belirlendi.

Kamil Erkut Güre, FETÖ soruturmas kapsamnda aralarnda emniyet müdürlerinin de bulunduu 580 üpheli hakknda ilem yapldn belirterek, 349 kiinin tutuklandn 191 kiinin de adli kontrol kararyla serbest brakldn ifade etti.

- Vali yardmclar ve kaymakamlara yönelik soruturma

FETÖnün mülki idare yaplanmasna yönelik yürütülen soruturmada gözaltna alnan 2 vali yardmcs, 2 kaymakam ve 1 kaymakam adaynn tutuklandn, 2 kaymakam ve 1 kaymakam adaynn da serbest brakldn aktaran Güre, 2 bin 329 üpheli hakknda yasal ilem balatlmtr. Bugüne kadar gözaltna alnan bin 744 üpheliden 735 üpheli tutukland. dedi.

- Basavclkça bilirkii heyeti oluturuldu

Güre, Türkiyede ilk kez üphelilerden elde edilen dijital materyallerin incelenmesi amacyla basavclk bünyesinde 8 kiiden oluan bilirkii heyeti oluturduklarn anlatarak, bilirkiilerin yaptklar incelemeler neticesinde tespit ettikleri delilleri raporlayarak dosyalara ibraz ettiklerini belirtti.

FETÖ/PDYye ilikin üphelilerin cezalandrlmalar istemiyle kamu davalarnn açlmaya balandna iaret eden Güre, yarg ve mülki idare amirlii ayana yönelik soruturma dosyalarnn Ankara Cumhuriyet Basavclna yetkisizlik karar ile gönderildiini söyledi.

- PKK/KCK soruturmalar

DBPli belediyelerin PKKye para aktarma ve çukur kazma ilerinde i makinelerini gönderdiine dair somut delillerin olduunu söyleyen Güre, belediye bakanlarnn bu suçlamalar inkar etmediini belirtti. 15 Temmuzdan sonra PKK/KCKya yönelik gerçekletirilen soruturmalara da deinen Güre, öyle konutu:

Güre, unlar kaydetti:

HDPli 24 milletvekili hakknda, PKK/KCK silahl terör örgütü yöneticisi olmak, örgüt üyesi olmak, örgüt propagandas yapmak gibi muhtelif suçlardan 163 soruturma dosyas üzerinden yasama dokunulmazlnn kaldrlmasnn ardndan soruturma yaplm, 4 milletvekili tutuklanm, gerekli kamu davalar açlmtr. 41 HDPli il ve ilçe yöneticisi, 9 belediye bakan ve bakan vekili, 6 belediye yetkilisi ile 20 belediye çalan hakknda yasal ilem balatld. Parti yöneticisi 3, belediye bakan ve vekili 6, belediye çalanlarndan 3 kii tutukland. Sonuç olarak 312 üpheli hakknda örgüt üyelii suçundan ilem balatld. 15 Temmuzdan bu yana 98 kii tutukland, 28 üpheli hakknda da yakalama karar çkarld. 29 kiinin ilemleri sürüyor.

Güre, terör suçlarnn yan sra dier suçlarla birlikte bu yl yürütülen soruturma saysnn 43 bin 500 olduunu söyledi.

Yapm devam eden Diyarbakr Ceza nfaz Kurumlar Kampusu inaat hakknda da açklamalarda bulunan Güre, kampusun birinci etabnn yüzde 85lik bölümü tamamlanm olduunu, birinci kampusun inaatnn 2017 ylnn ilk yarsnda tamamlanmas planlandn ve ikinci etabn da yapm inaatna balanldn söyledi.

- Kaçakçlk, uyuturucu ve organize suçlar soruturmalar

Diyarbakr merkez ve ilçelerinde emniyet ve jandarma birimleri ile üst düzeyde salanan koordinasyon çerçevesinde Hint keneviri ekim alanlarna, uyuturucu madde satc ve kullanclarna yönelik yürütülen etkin soruturmalar sonucunda yüksek miktarlarda uyuturucu madde ele geçirildiini vurgulayan Güre, üpheliler hakknda kamu davalarnn açlmasnn salandn aktard.

Ayn dorultuda bata sigara kaçakçl olmak üzere çeitli maddelerin kaçakçlna yönelik yürütülen etkin soruturmalar sonucunda yine yüksek miktarlarda gümrük kaça ürünler ele geçirildiini dile getiren Güre, yine üpheliler hakknda kamu davas açldn kaydetti.

- Evrensel hukuk ilkelerine uyulmaktadr

Güre, Cumhuriyet Basavclmzca yürütülen soruturmalarda evrensel hukuk ilkeleri olan, kii hak ve özgürlükleri ile birlikte, lekelenmeme ilkesi, adil yarglanma, savunma hakknn kstlanmamas, masumiyet ilkesi, etkin soruturma yaplarak soruturmann makul sürede tamamlanmas, yasak delil yöntemlerine bavurmama, ikence ve kötü muameleye sfr tolerans ilkelerine uyulmaktadr. ifadelerini kulland.

Yapm devam eden Diyarbakr Ceza nfaz Kurumlar Kampüsü inaatnn birinci etabnn yüzde 85lik bölümünün tamamlandn açklayan Güre, 2017 ylnn ilk yarsnda tamamlanmasnn planlandn, ikinci etabnn da inaatna balandn aktard.

Güre, vatandalarn huzur ve sukunet içerisinde yaamlarn sürdürmeleri bakmndan, terör örgütlerine ve dier suç örgütlerine yönelik kararl ve etkin soruturmalarn bundan sonra da devam edeceini sözlerine ekledi.

Basavc Güre, açklamalarnn ardndan basn mensuplarnn sorularn yantlad.

Ana Sayfaya Git